5 produktai, kuriuos šiais metais privalu turėti virtuvėje
Bulves keis batatai, o avokadai transformuosis į desertus – tokias kulinarines naujoves kviečia išbandyti garsiausi virtuvės šefai ir kulinarinių tinklaraščių autoriai. Šiais metais išlieka populiarūs sveiki produktai, tačiau kai kurie jų, pasak „Čili picos“ virtuvės šefės Liucijos Makovskos, mūsų lėkštėse šiemet turėtų atsidurti dažniau nei iki šiol. L. Makovska siūlo virtuvėje visada turėti avokadų, saldžių bulvių, datulių, įvairių daigų ir kalendros bei išbandyti naujus šių produktų ruošimo būdus.
Avokadas
Avokadas – tai vienas naudingiausių ir maistingiausių vaisių, kuriame gausu vitaminų ir kitų žmogaus organizmui būtinų medžiagų: gerai įsisavinamų baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino.
„Avokadą galima naudoti padažams, užkandžiams, salotoms, gėrimams ir net desertams ruošti. Pastariesiems avokadą naudoti dar kiek neįprasta, tačiau būtent su avokadais gaminami desertai šiais metais galėtų vis dažniau papuošti mūsų stalą“, – sako L. Makovska.
Picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo išbandyti paprastą ir greitą desertą su avokadais – avokadų ir laimų kremą. Dviem porcijoms reikės:
- 120 g avokado
- 100 g anakardžių riešutų
- 100 ml vandens
- 40 ml laimo sulčių
- 30 ml agavų nektaro
- šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
- žiupsnelio jūros druskos
- 8 g vanilinio cukraus
- 30 ml kokosų aliejaus
Visus produktus sudėkite į plakiklio indą ir plakite apie 2 min., kol gausite vienalytę kreminę masę.
Saldi bulvė – batatas
Mitybos specialistai saldžias bulves laiko vienomis naudingiausių daržovių, tinkančių ne tik garnyrams, bet ir pagrindiniams patiekalams gaminti. Batatuose gausu beta karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio, todėl jie ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. L. Makovska teigia, kad saldi bulvė – tai puikus ingredientas salotoms.
„Prieš ruošiant patiekalą iš batatų, juos reikėtų apdoroti. Saldžiosios bulvės nuvalomos, supjaustomos kubeliais arba skiltelėmis, tuomet apšlakstomos alyvuogių aliejumi, druska ir juodais, šviežiai maltais pipirais. Bulvės dedamos į kepimo skardą ir kepamos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštėja (apie 20 min.). Salotose šios bulvės – puikus derinys su fetos ar ožkos sūriu. Be to, jas drąsiai galima apibarstyti moliūgų sėklomis ar garstyčių, ridikėlių daigais“, – patarimais dalinasi picerijų tinklo virtuvės šefė.
Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės puikiai tinka ir su vištiena. Ji gali būti kepta ant grotelių arba virta garuose.
Kalendra
Kalendra – tai puiki ir naudinga organizmui prieskoninė žolelė, plačiai vartojama sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių, todėl šiemet itin madinga. Kalendra turtinga vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, fosforo, folio rūgšties.
„Kalendra gali būti derinama prie salotų padažų tiek kapota, tiek smulkinta. Ji puikiai išryškina skonį padažuose prie jautienos ar žuvies patiekalų. Be to, kalendra puikiai pakeičia krapus ir kitas jau pabodusias prieskonines žoleles. Tačiau kalendra atrasta dar ne kiekvienoje virtuvėje“, – pastebi šefė.
Daigai (ridikėlių, saulėgrąžų, garstyčių, žirnelių)
Įvairūs daigai ir žalumynai pastaruoju metu tapo itin populiarūs – jų galima rasti visuose prekybos centruose. L. Makovska teigia, kad šiemet daigai taip pat išliks madingi ne tik gurmaniškuose restoranuose, bet ir kasdieniuose valgiuose. Juos galima patiekti tiek užkandžiuose, tiek salotose, taip pat derinant skonius ir puošiant karštus patiekalus.
„Garstyčių ir ridikėlių daigai puikiai dera su pelėsiniu sūriu. Pavyzdžiui, galite išmėginti mėlynojo pelėsinio sūrio, graikinių riešutų ir daigų derinį“, – siūlo L. Makovska.
Virtuvės šefė taip pat pabrėžia, kad skirtingus daigus reikėtų derinti prie tam tikrų patiekalų. Pavyzdžiui, žirnelių daigai turi savotišką skonį, tad nors jie puikiai atrodo, tačiau į visus patiekalus jų dėti nereikėtų. Jie puikiai tinka su vištiena, ypač jeigu prie vištienos patiekiamos orkaitėje pakepintos morkos. Žirnelių daigai taip pat tinka prie karštų lašišos patiekalų ar salotų su lašiša.
„Daigai taip pat puiki ir maistinga sveikuoliškų kokteilių sudedamoji dalis. Kokteiliams ypač tinka saulėgrąžų daigai. Ryte energijos dienos pradžiai galite pasikrauti kokteiliu iš banano, kelių špinatų lapų, saujelės saulėgrąžų daigų, obuolių sulčių ar migdolų pieno. Tai skanus, mineralais praturtintas kokteilis“, – receptu dalijasi „Čili picos“ virtuvės šefė.
Datulės
Datulės vis labiau populiarėja kaip saldiklių pakaitalas desertuose. Tačiau jos ne tik saldžios, bet ir labai naudingos, nes jų sudėtyje gausu kalio, vario, magnio, vitamino B6 bei geležies.
„Jeigu norite mažiau saldumo – išbandykite kreminį riešutų ir datulių desertą, kurio nereikia kepti. Sutrinkite saujelę riešutų, pavyzdžiui, anakardžių, migdolų ar graikinių. Įdėkite kakavos, saujelę datulių ir pusę banano. Viską sumalkite iki vientisos masės. Štai ir viskas – jėgų ir sotumo jausmą suteikiantis desertas“, – pataria L. Makovska.
Datulės gali būti naudojamos ruošiant baltyminius kokteilius. „Keturi paprasti ingredientai – migdolų pienas, datulės, cinamonas ir vanilė – tai viskas, ko reikia puikiam kokteiliui. Ir sveika, ir skanu“, – teigia L. Makovska.
Pasak šefės, datulės puikia pagardina ir salotas. L. Makovska dalinasi lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptu. Šį padažą picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo naudoti ir kitoms salotoms gardinti, mat jis sveikesnis nei įprasti dažniausiai naudojami pagardai.
L. Makovskos lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptas (2 porc.)
Salotoms reikės:
- 50 g špinatų
- 50 g gražgarsčių arba lapinių kopūstų
- 40 g salierų stiebų
- 30 g konservuotų juodųjų alyvuogių
- 50 g šiaudeliais tarkuotų morkų
- 80 g džiovintų datulių
- 8 g linų sėmenų
- Padažui reikės:
- 150 ml kokosų pieno
- 30 g švelnaus migdolų sviesto
- 20 ml vandens
- 4 g Himalajų druskos
- 12 ml spaustų laimo sulčių
- 60 g tahini
- 4 g nuvalytos imbiero šaknies
- 20 ml agavų sirupo
- mažas žiupsnelis maltos aštrios paprikos
Į kokteilinę sudėkite visus padažo ingredientus ir suplakite iki vientisos masės. Gardinkite salotas. Skanaus!