29 kovo, 2017

Mitybos specialistas: kartais riebalų vartojimą geriau ne riboti, o didinti

Neretai renkantis mėsą bijoma joje esančių gyvūninių riebalų kiekio, ypač tai akcentuojama lyginant kiaulieną su vištiena ir kalbant apie svorio metimą. Vis dėlto, mitybos ir sveikatingumo specialistas Artūras Sujeta tikina, kad yra atvejų, kai riebalų vartojimą geriau ne riboti, o didinti.

A.Sujeta teigia, kad riebalai atlieka be galo svarbias funkcijas mūsų organizme, nuo endokrininio – hormonų veiklos stabilumo užtikrinimo iki imuniteto stiprinimo. Jis vardija, kad žmogaus organizmui riebalai būtini kaip:

  • energijos šaltinis;
  • polinesočiųjų riebiųjų rūgščių šaltinis;
  • riebaluose tirpstančių vitaminų šaltinis.

„Sočiosios riebiosios rūgštys – gyvuliniai riebalai, sviestas — turėtų būti ribojamim jei žmogus turi polinkį į padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, nėra  fiziškai aktyvus bei gali greitai nutukti. Tokiems žmonėms yra būtinos taip vadinamos mononesočiosios rūgštys ir polinesočiosios rūgštys, jų gausu daržovių aliejuje, piene, žuvyje“, aiškina specialistas.

Ilgina galiojimą – trumpina gyvenimą

Visiems be išimties šiuolaikinėje visuomenėje gyvenantiems žmonėms, pasak A. Sujetos, yra rekomenduojama riboti cukraus vartojimą, kurio gausu įvairiuose padažuose, patiekiamose šalia mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptų vištienos sparnelių.  Mitybos specialistai neabejoja, kad būtent cukrus yra vienas labiausių nutukimą bei aukštą kraujo spaudimą lemiančių veiksnių.  Tiesa, nereikėtų pamiršti ir tikrai pavojingos riebalų rūšies – transriebalų. Trans arba kitaip – hidrinti riebalai, pakeisti, pritaikyti pramoniniam naudojimui, prailgina produkto tinkamumo vartoti terminą ir gerokai patrumpina mūsų kokybiško gyvenimo trukmę. Taigi, neturint rimtų sveikatos problemų – per aukšto cholesterolio kiekio, nutukimo ar panašiai, riboti „švarių“ (ne trans) riebalų specialistas nerekomenduoja.

Paukštienos riebalai nebūtinai pavojingi

Pasak specialisto, paukštienoje esantys riebalai yra ne mažiau svarbūs mūsų organizmui, nei šioje mėsoje esantys baltymai. „Šimte gramų vištienos yra gausu vitamino A, kuris labai svarbus ne tik stipriems dantims, geram regėjimui, odai, bet taip pat reikalingas imunitetui, apsaugai nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio. Šis vitaminas taip pat yra tirpus riebaluose“, aiškina A. Sujeta.

Jis pamini, kad yra nemažai naujų mokslinių tyrimų, teisinančių net ir sočiuosius riebalus. Pavyzdžiui, amerikiečių atlikta analizė parodė, kad sočiųjų riebalų įtraukimas į mitybos racioną ir jų vartojimo padvigubinimas ar net patrigubinimas nelėmė tiriamųjų cholesterolio lygio kraujyje padidėjimo. Kita Amerikoje atlikta mokslinė analizė, publikuota prestižiniame mokslo žurnale „Plos one“, dar 2014 metais pateikė tuos pačius rezultatus net metaboliniu sindromu sergančių asmenų grupėje.  „Turint omenyje, kad vištiena apskritai laikoma mažai riebalų turinti mėsa, pavojingai viršyti riebalų kiekį vartojant šią mėsą apskritai yra sunkiai įmanoma“, aiškina A. Sujeta.

Šimte gramų vištienos yra apie 15 g riebalų,  iš kurių sotieji sudaro vos 3,23 g,  polinesotieji – 2,93 g, o mononesotieji riebalai – 6,44 g. Cholesterolio tokioje mėsoje gali būti apie 81 mg, tačiau valgant mėsą saikingai ir laikantis bendrų sveikos gyvensenos principų, jis bus tik į naudą.

Nepralenkiamas energijos šaltinis

Būtent paukštienoje esantys riebalai visada bus vertingi sportuojančiam žmogui vien todėl, kad pati paukštiena yra mėgstama ir rekomenduojama mėsa aktyviai gyvenantiems žmonėms. A. Sujeta sako, kad išskirti riebalų naudą sportuojantiems labiausiai galima kalbant apie energijos šaltinį. „Apie 65 kg sveriantis žmogus, turintis apie 12 proc. bendros riebalinės masės (o tai yra gana mažai kalbant apie vyrus ir labai mažai kalbant apie moteris) panaudojęs savo kūne visus energijos resursus iš angliavandenių, gautų apie 2500 kalorijų, kurių užtektu nubėgti maždaug 40 km. O panaudojus riebalų atsargas, susidarytų daugiau nei 70 000 kcal – šių kalorijų teoriškai užtektų nubėgti daugiau nei tūkstančiui kilometrų, žinoma, tiek bėgti mums tikrai nereikia, tačiau kaip energijos šaltinis žmogaus kūnui riebalai yra nepralenkiami“, pateikdamas pavyzdį juokauja specialistas. Todėl riebalai kaip energijos šaltinis tinka visiems žmonėms, tarp jų ir tiems, kurie mažina savo kūno svorį.


27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

Regionų naujienos