6 balandžio, 2017

Penki mitai apie avižų dribsnius

Greitėjantis gyvenimo tempas, deja – nori nenori – verčia rinktis greitą maistą. Tačiau „greitas maistas“ ir „nesveikas maistas“ daugeliui yra tapačios sąvokos. Tad ne vienam atrodo įtartini net ir išgirtieji avižų dribsniai, kurie yra vienas greičiausiai paruošiamų produktų. Ekspertai atkreipia dėmesį į keletą šių dribsnių savybių ir mitų.

Pirmas mitas: „Tai yra greitas, termiškai apdorotas maistas, kuris negali būti vertingas“. Tai netiesa. Gaminant avižų dribsnius naudojama jų geriausias maistines savybes išsauganti technologija. „Pirmiausia nuo avižų nuimama kieta luobelė, kuri galėtų pažeisti žmogaus virškinamąjį traktą. Tada avižų grūdai 15 minučių apdorojami garuose, kad suminkštėtų, o vėliau sutraiškomi volais. Šitaip paruošti avižų dribsniai yra sveikatai palankus produktas“, – aiškina sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Antras mitas: „Greitai paruošiami dribsniai nėra tokie sveiki kaip kiti“. Tai netiesa. Greitai parošiami dribsniai yra tokie pat sveiki kaip ir paprasti dribsniai, jei į juos nėra pridėta priedų. Pasak R. Bogušienės, gaminant tiek greitai paruošiamus, tiek ir paprastus dribsnius naudojama iš esmės ta pati technologija. Tiesiog gaminant greitai paruošiamus dribsnius prieš garinimą jie dar susmulkinami.

Vieno didžiausių grūdų perdirbėjų Baltijos šalyse pardavimų direktorius Lietuvai Romanas Stanislovaitis atkreipia dėmesį, kad daugelis klysta, manydami, jog greitai paruošiami avižų dribsniai yra visiškai kitoks produktas, kurį ruošiant naudojami sveikatai nepalankūs priedai. „Ruošiant greitai paruošiamus dribsnius naudojamos dvi technologijos. Aviža gali būti padalinama į tris dalis, apdorojama garuose, o vėliau sutraiškoma volas. Kitas gaminimo būdas, kai apdorojama garuose ir kuo ploniau volais sutraiškomas visas dribsnis. Taip gaunami ploni ir greitai paruošiami dribsniai“, – aiškina R. Stanislovaitis. Kuo ploniau sutraiškomi avižiniai dribsniai, tuo jie greičiau paruošiami.

Trečias mitas: „Visų avižų dribsnių savybės yra beveik vienodos“. Tai netiesa. Avižų dribsnių savybės gali skirtis. Tai priklauso ir nuo grūdų kokybės, tad svarbu išsiaiškinti, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus ir ar dribsniuose nėra priedų. Sveikatai palankaus maisto technologė taip pat atkreipia dėmesį, kad dribsnių maistines savybes lemia tai, ką su jais papildomai daro gamintojai  ir vartotojai. Vieni vartotojai į natūralius dribsnius įdeda žiupsnelį druskos, pagardina šviežiomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis ir gauna sveiką bei skanų produktą. Tačiau jei gamintojai arba vartotojai į šiuos dribsnius prideda daug cukraus, rafinuotų riebalų, tai tokia dribsnių košė nėra sveikatai palankus produktas. Maisto technologė taip pat pastebi, kad rinkoje siūlomi avižų dribsniai būna be priedų ir su priedais (pridedama cukraus, grietinėlės miltelių, konservantų), todėl jų maistinės savybės gali skirtis.

Ketvirtas mitas: „Avižų dribsniai ir avižų dribsnių košė yra vienas ir tas pats“. Tai nėra tas pats. „Kai mes sakome „avižų dribsniai“, turime galvoje natūralų produktą be jokių priedų. Avižų dribsniais neretai klaidingai vadinami ir košėms skirti mišiniai su daug pridėtinio cukraus ir kitais priedais. Tokie mišiniai nebus palankūs mūsų sveikatai. Norint įsitikinti, koks produktas yra pakuotėje, reikėtų perskaityti jo sudėties aprašymą“, – pataria sveikatai palankaus maisto technologė.

„Atsiliepdami į didėjantį sveiko maisto poreikį, pradėjome gaminti natūralius dribsnius natūraliai košei pagaminti. Šiuose dribsniuose ne tik nėra cukraus ir konservantų, bet ir pieno ar grietinėlės miltelių. Šią košę gaminti siūlome užpilant dribsnius vandeniu arba pienu, o vietoje cukraus – įsidėti įvairių naudingų maistinių medžiagų turinčių vaisių, uogų arba mėsos, žuvies. Esame įsitikinę, kad ateitis priklauso būtent tokioms natūralioms košėms“, – aiškina R. Stanislovaitis. 

Penktas mitas: „Saldi avižų košė yra ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalas“. Taip nėra. R. Bogušienės teigimu, nederėtų košę vertinti kaip desertą. „Jei pridedame į košę daug cukraus, tai ji tampa desertu, kuris neturėtų būti kasdienis mūsų patiekalas. Juolab, kad avižų košė turi natūraliai grūdų sudėtyje esančių cukrų ir savaime yra šiek tiek saldi. Bet koks pridėtinis cukrus – ar jis būtų rafinuotas, ar nerafinuotas – išderina natūralų skonio suvokimą, išderina visą imuninę sistemą. Cukrus yra aukštą glikeminį indeksą turintis produktas, kuris išbalansuoja cukraus lygį kraujyje. Klysta tie, kurie mano, kad valgyti daug cukraus nėra labai blogai. Iš tiesų valgant daug cukraus tampa nebeskanus jo neturintis sveikatai palankus maistas, organizmas nebegauna pakankamai vitaminų ir mineralinių medžiagų. Išderinus organizmo imuninę sistemą iš pradžių atsiranda nedideli sveikatos sutrikimai, o po to galima susirgti ir visai rimtomis ligomis“, – primena R. Bogušienė.


Raseinių ligoninės nuotr.
20 gruodžio, 2024

Besibaigiant metams Raseinių rajono savivaldybės taryba ligoninei skyrė beveik 400 tūkst. eurų, kurie bus panaudoti Intensyvios terapijos skyriui, kuriam priklauso […]

20 gruodžio, 2024

Kasdienė odos priežiūra, kokybiška kosmetika ir sveiki gyvenimo įpročiai yra svarbūs norint puoselėti grožį. Tačiau išorinės priemonės – tik dalis […]

20 gruodžio, 2024

Cheminės plaukų procedūros, tokios kaip dažymas, tiesinimas ar garbanojimas, dažnai suteikia norimų rezultatų – ryškesnės spalvos, švelnesnių tekstūrų ar ilgiau […]

20 gruodžio, 2024

Šventinis laikotarpis Jonavos ligoninės gimdymo skyriuje alsuoja ypatinga šiluma – kiekvienas čia gimęs kūdikis tampa tikru stebuklu. Kalėdinė nuotaika šiuo […]

17 gruodžio, 2024

Antradienį ant sostinėje esančio Vingio parko pėsčiųjų tilto atidaryta menininko Algio Kriščiūno kurta instaliacija „100 priežasčių tiltas“. Šiuo socialiniu projektu, anot Vilniaus […]

17 gruodžio, 2024

Pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais tėvams dažnai tenka susidurti su didžiuliu iššūkiu – kūdikio dienotvarkės suderinimu ir tinkamo miego užtikrinimu. Šis […]

4 gruodžio, 2024

Antradienį, gruodžio 3 dieną, Pikeliškėse, Vilniaus rajone, atidaryti pirmieji šios savivaldybės įsteigti grupinio gyvenimo namai (GGN), skirti asmenims, turintiems intelekto […]

27 lapkričio, 2024

Gimdymas yra nuostabi ir gyvenimą keičianti akimirka, tačiau jis taip pat gali palikti žymių ant moters kūno. Daugelis moterų po […]

16 lapkričio, 2024

Ar kada nors jaučiate, kad spaudimas darbe, nesibaigiantys terminai ar asmeniniai iššūkiai niekada nesibaigia? Jei taip, jūs nesate vieni. Lėtinis […]

4 lapkričio, 2024

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir devynios medikus vienijančios profesinių sąjungų organizacijos pirmadienį pasirašė naują Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos […]

29 spalio, 2024

Nosies operacija yra viena iš populiariausių estetinių chirurginių procedūrų pasaulyje, tačiau su šia procedūra yra susiję įvairūs susiję mitai ir […]

28 spalio, 2024

Ar žinote, kad tinkama odos priežiūra yra vienas svarbiausių veiksnių slaugant šlapimo nelaikantį artimąjį? Asmenims, patiriantiems šlapimo nelaikymą, yra didesnė […]

28 spalio, 2024

Gydomasis masažas yra viena iš efektyviausių natūralių priemonių, padedančių kovoti su įvairiais sveikatos sutrikimais. Vilniuje yra daug specialistų ir klinikų, […]

28 spalio, 2024

Renkantis veido kaukes, svarbu atsižvelgti į savo odos tipą, nes tik tinkamai parinktos priemonės gali suteikti norimą poveikį. Skirtingi odos […]

25 spalio, 2024

Lygiai prieš metus simboliškai pasodintas medelis Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaiko raidos centro kiemelyje šiandien išaugo į sensorinį sodą, […]

24 spalio, 2024

Sportas ir fizinis aktyvumas yra neatsiejami nuo sveikos gyvensenos. Moksliniai tyrimai nuolat pabrėžia, kad reguliarios treniruotės teigiamai veikia ne tik […]

22 spalio, 2024

Kaip yra žinoma, veido valymas yra būtina geros odos būklės palaikymo procedūra. Jos metu per poras iš organizmo pašalinamos jam […]

11 spalio, 2024

Cukrus – tai viena iš pagrindinių dantų problemų priežasčių, ypač jei jo suvartojama per daug. Tačiau ar tikrai žinome, kokią […]

11 spalio, 2024

Technologijos tapo neatsiejama kasdienio gyvenimo dalimi, tačiau jų poveikis sveikatai kelia nemažai diskusijų. Nors daugelis inovacijų pristatomos kaip sveikatos gerinimo […]

11 spalio, 2024

Kovojant su spuogais, daugelis žmonių susiduria su įvairių priemonių testavimu ir frustracija, kai produktai neduoda norimo rezultato. Tačiau rinkoje atsiranda […]