14 balandžio, 2017
Egidijus Vareikis

Tautiniai ir tarptautiniai patiekalai

Velykos ne vienam tautiečiui yra ne tik Prisikėlimo šventė. Tai ir persivalgymo metas. Kai kas sako lietuviško… tačiau ne labai. „Baltoji“ mišrainė, sako, yra slaviškas išradimas, rūkytos dešros – germaniškas. Net labiausiai lietuviškas „baumkūchenas“ išrastas irgi ne kokiam Aukštaitijos kaime. Prieš du dešimtmečius pats mačiau tokius kepant Austrijos Alpėse, o dabar, pasirodo, kad jų yra ir… Prancūzijoje. Žodžiu, tai, kas nacionalu, tampa internacionalu – jei kokia tautinė virtuvė dar išliko, tai tikrai ne Europoje.

Užėjęs į respektabilų lietuviškų patiekalų restoranėlį šiandien tūlas tautietis ilgai nesusimąsto, kai prie keptos karkos jam pasiūlo garnyrą su ryžiais ar kokiomis nors pakepintomis paprikomis. Kepsnį mielai paskanauja natūralių vynu, o negeriantys – apelsinų sultimis. Gerai dar, kad ta karka iš lietuviškos kiaulės…

Globali statistika, kurią neseniai apžvelgė žurnalas „The Economist“, rodo, kad afrikiečiai šiandien vis dažniau valgo kaip azijiečiai, pastarieji vis dažniau kaip amerikiečiai, o amerikiečiai, net žinodami, kad gali sau leisti viską, ir toliau valgo itin nesveikai.

JAV yra bene labiausiai maisto madoms pasiduodanti šalis. O sekti madomis valgomajame, kaip matosi, itin nesveika. Amerikiečiai, kažkada pasidavę makdonaldiniams sumuštiniams, vėliau metėsi prie picų, paskui prie tortilų, šiandien su dideliu užsidegimu valgo ryžius. Tautinė virtuvė už Atlanto radikaliai keičiasi kas dešimtmetį. Visada atsiranda koks nors nuoširdus ar nenuoširdus medikų judėjimas, išaiškinantis, kad visos virškinimo sutrikimų ir nutukimo bėdos gali būti lengvai išsprendžiamos… pakeitus vieną tautinį amerikietišką patiekalą kitu. Persivalgius bulvių traškučių galima „gydytis“ ryžiais, nuo ryžių – lešiais, nuo pastarųjų – sojomis…

Mokslas, ar pseudomokslas, čia visai paprastas – amerikiečiams reikia imti valgyti taip, kaip valgo tie, kurie atrodo liesesni ir sveikesni (kas visai nebūtinai tiesa). Šiandien turtingieji ima bandyti Afrikos vargšų racioną. Veikia, pasirodo, kad vargšas būna liesas ne nuo maisto, o nuo kitų dalykų, kurių amerikiečiai lengvai neatsisako…

Jei amerikiečiams reiktų tiesiog valgyti mažiau, tai Afrikos gyventojai maisto pertekliumi nesiskundžia, veikiau ieško būdų, kaip to maisto padauginti. Prieš du dešimtmečius Vakarų Afrikos fermeriai pabandė auginti ryžius. Eksperimentas pavyko, iš šiandien kai kurie Afrikos laukai panašesni į kokio nors Vietnamo lankas nei į drėgną, bet tuščią savaną. Ryžių auginimas ir vartojamas, pasak „The Economist“, 2000-2014 metų laikotarpyje Afrikoje padvigubėjo, o Dramblio Kaulo Krantas – tradicinis kakavos eksportuotojas vis labiau tampa ryžių auginimo ir net eksporto kraštu. Kitame Afrikos gale – Kenijoje ir Tanzanijoje inovatyvūs fermeriai bando sodinti obelis ir vyšnias, tikėdamiesi, kad europietiški vaisiai taps patrauklesni už kokius nors vietinius bananus.

Azija vis dar tradiciškai asocijuojasi su ryžiais. Kinų kultūroje vietoj „kaip sekasi“ tradiciškai klausiama „ar valgei (ryžių)“? Kol kas ryžių ten netrūksta, jie sudaro didelė dalį raciono, tačiau statistika negailestingai rodo, kad ryžių vartojimas ima mažėti – juos keičia kviečiai ir jų produktai – gerai mums visiems pažįstamos… bulkutės. Europietiško stiliaus kepyklos dygsta lyg grybai po lietaus, ypač Indokinijos šalyse, ir Indonezijos salyne. Gal neužilgo ir Kinijoje ateis laikas klausti – „ar valgei ryte tokią riestą bulkutę su džemu?“… Prancūziški pusryčiai…

Europa gi po truputį atsisako „sveiko maisto“ prietarų. Tampa vis labiau madinga tradiciškai prisikimšti skrandį „nesveikais“ kiaulienos ar jautienos kepsniais. Jungtinių Tautų Žemės ūkio ir maisto organizacija atliko tyrimą apie mėsos suvartojimą 176 pasaulio šalyse. Tyrimo duomenys rodo, kad bendras mėsos vartojimas tolydžio auga, ypač ten, kur gerėja materialinė žmonių padėtis. Daugiausiai mėsos, skaičiuojant vienam statistiniam gyventojui per metus, suvartojama Liuksemburge.

Prieš pusė amžiaus jautiena ir veršiena sudarė apie 40 procento visos mėsos, šiandien jai tenka tik 23 procentai. Dažniausiai pasirenkamas gyvūnas suvalgymui – kiaulė. Pramoninė paukštininkystė ir sveiko maisto propaganda skina kelią paukštienos valgymui – jos suvartojimas išaugo nuo 12 iki 31 procento. Daugiausiai kiaulienos suvartoja austrai, didžiausi avių ir ožkų valgytojai yra mongolai, gi paukštiena mieliausia Karibų baseino ir Persų įlankos šalims.

Lietuviai irgi nėra tokie konservatyvūs, kaip gali pasirodyti. Vytauto Didžiojo kariai nevalgė bulvių, o Nepriklausomybės Akto signatarai tikriausiai negėrė apelsinų sulčių ir kepsnį šlamštė su bulvėmis. Lietuvis per metus suvalgo 77 kilogramus mėsos, o tai dvigubai daugiau nei pasaulio vidurkis. Kiauliena yra pati populiariausia mėsa: lietuviui tenka 44 kg kiaulienos per metus, o tai trigubai daugiau nei pasaulio vidurkis, nors nuo pirmaujančių šioje srityje austrų atsiliekame trečdaliu.

Bulvės, anot istorikų, gal ir sužlugdė abiejų tautų respubliką. Tai buvo pigi priemonė išmaitinti daug žmonių, kurie galiausiai norėjo pigiai pavalgyti, bet ne kovoti už savo tėvynę. Tai nunyko senosios mūsų istorijos patriotizmas, kol prieš pusantro šimto metų iš tų pačių bulvių valgytojų radosi nauja patriotų, jau valstietiškų, karta.

O ką Velykoms? Ogi, kas skanu…

_________

Koks įžymus žmogus, nevalgantis mėsos, pasakė šiuos žodžius: „Jei skerdyklos turėtų stiklines sienas, visi būtų vegetarai“?

 
Kraunasi ... Kraunasi ...

 

Sužinokite teisingą atsakymą >>

 


14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

26 vasario, 2025

Vasario 25 d. trečiajame integraciniame futbolo turnyre „Visi esame lygūs“ jėgas išmėgino Socialinių paslaugų skyriaus, „Automatikos biuro“, „GOBall“, FC „Hegelmann“, […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

12 vasario, 2025

Simboline kapsulės ceremonija Alytuje trečiadienį pažymėta naujojo sporto komplekso „Go Padel“ statybų pradžia. Apie 4 tūkst. kv. metrų ploto kompleksas […]

30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

16 sausio, 2025

Atvėrus langus, įleidžiame gaivaus oro ir užtikriname patalpų ventiliaciją, tačiau kartu keliame pavojų savo augintiniams. Šio straipsnio tikslas – atkreipti […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

10 sausio, 2025

Virtualių pramogų technologijos sparčiai tobulėja, o tai skatina diskusijas apie jų poveikį tradicinėms laisvalaikio formoms. Šiuolaikinės galimybės leidžia patirti unikalių […]

10 sausio, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia tarptautinį atvirą architektūrinių idėjų konkursą „Molainių filtracijos laukų ir šalia esančių teritorijų konversija, pritaikant daugiatiksliam naudojimui“. […]

10 sausio, 2025

Regionų jaunimo įtraukimas į skaitmeninių pramogų kūrimą tampa vis aktualesnis. Skaitmeninių technologijų plėtra suteikia galimybę kiekvienam jaunuoliui dalyvauti šioje srityje, […]

Regionų naujienos