Maisto produktai Lietuvoje ir Vokietijoje: prekės ženklas tas pats, sudėtis kita

Rugsėjo 19 d. Žemės ūkio ministerijoje bus pristatytas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atliktas tyrimas, atskleidžiantis žinomų gamintojų maisto prekių, pirktų Lietuvoje ir Vokietijoje, sudėties skirtumus.
Laboratorijose ištyrus 33 rūšių maisto prekes, nustatyta, kad net 23 iš jų skiriasi ne tik sudėtimi, bet ir skoniu, spalva ar konsistencija. Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas šią situaciją vadina „neskania“ ir ketina kartu su kitomis analogiškus tyrimus atlikusiomis valstybėmis ir Europos Komisija siekti, kad maisto produktų rinka būtų vieninga ir kokybės atžvilgiu. „Jei vartotojas perka visoje Europos Sąjungoje žinomą produktą, jis natūraliai viliasi, kad ragaus tą patį nuo Vilniaus iki Lisabonos, ir gamintojai turi tai užtikrinti“, – sako B. Markauskas.
„Pagal VMVT vykdytą apklausą, net 8 iš 10 apklaustųjų mano, kad Lietuvoje vartotojas diskriminuojamas. Pabrėžiu, kad formaliai teisiškai visi šie produktai atitinka jiems keliamus sudėties ir ženklinimo reikalavimus. Tačiau, tai, kad beveik 70 proc. tirtų produktų buvo nustatyta skirtumų, rodo, kad šis klausimas privalo būti ir toliau nagrinėjamas, o tyrimai plečiami“, – sako Darius Remeika, VMVT direktorius.