12 sausio, 2018
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Akrilamido kiekis maisto produktuose turi būti mažinamas

Nuo 2018 m. balandžio 11 d. visoje Europos Sąjungoje įsigalioja reglamentas, nurodantis maisto produktų gamintojams reikšmingai sumažinti jų gaminamuose produktuose susidarančios sveikatai kenksmingos medžiagos – akrilamido, kiekius. Prie naujojo reglamento prisitaikyti privalės keptus, gruzdintus, skrudintus maisto produktus ar viešojo maitinimo patiekalus gaminančios įmonės, taip pat ir tam tikras maistinių augalų (bulvių, javų) veisles auginantys ūkininkai.

Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) patvirtinus ankstesnius vertinimus, kad akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis visų amžiaus grupių vartotojams,  Europos Komisija (EK) nustatė mažesnius leistinus akrilamido kiekius rizikinguose maisto produktuose bei patvirtino šio teršalo mažinimo priemones produktų gamybos metu.

Dažniausiai vartojami produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas – keptos, gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai, kava (akrilamidas susidaro skrudinant pupeles), sausainiai, krekeriai, vafliai, meduoliai, trapučiai, traški ar minkšta duona ir kt.

EK dokumente numatyta, kad rizikingų produktų gamintojai privalės nuolat stebėti akrilamido kiekius jų gaminamoje produkcijoje, atrinkti mėginius ir analizuoti tyrimų rezultatus, o nustačius didesnius nei leistini kiekius, privalės taikyti reglamente nurodytas akrilamido mažinimo priemones. Pavyzdžiui, duonos ir kitų kepinių gera gamybos praktika rodo, kad pailginus mielių fermentacijos trukmę, reguliuojant kepimo temperatūrą ir laiką, vizualiai vertinant gaminių spalvą (apskrudimą), akrilamido kiekį galutiniuose produktuose galima ženkliai sumažinti.

Viešojo maitinimo įmonės, siekdamos mažinti akrilamido kiekius kepamuose patiekaluose, ypač gruzdinant bulvytes, turės taikyti spalvos paletes/vadovus. Tyrimai patvirtino, kad kuo šviesesnės gruzdintos bulvytės, tuo akrilamido kiekis mažesnis, todėl vartotojams jos neturi būti teikiamos tamsios ar stipriai sukepintos. Tokia pati taisyklė galioja ir gaminant skrudintą duoną.

Akrilamidas – kancerogeninė medžiaga, susiformuojanti iš natūraliai produktuose esančio laisvojo asparagino (amino rūgšties) ir cukrų, kai bulvių, grūdų produktai, kava ir kavos pakaitalai apdorojami aukštoje temperatūroje (gruzdinami, skrudinami ar kepami krosnyje).

Daugiau apie akrilamidą skaitykite čia: http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/akrilamidas


13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

5 kovo, 2025

Prienų globos namuose įvyko pirmąjį kartą bendrosios praktikos slaugytojams (visų specializacijų), slaugytojų padėjėjams, socialiniams darbuotojams, individualios priežiūros darbuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, […]

4 kovo, 2025

Klaipėdoje bus įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims. Kaip pranešė savivaldybė, socialinės infrastruktūros objektą numatyta įkurti Melnragėje.  Skelbiama, kad […]

2 kovo, 2025

Premjero Gintauto Palucko vadovaujama Vyriausybė savo kadencijos metu sieks susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius bei šiuo metu neaktyvius sveikatos priežiūros specialistus, […]

28 vasario, 2025

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 2023 metų pavasarį per klaida buvo nutenkinti 2021 ir 2022 m. infekcinėmis ligomis […]

25 vasario, 2025

Ar pastebėjote, kaip juodasis šokoladas ar puodelis kakavos gali pagerinti nuotaiką net po sunkios dienos? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip antioksidantai, […]

20 vasario, 2025

Jau artimiausiu metu Europos Komisija turėtų pateikti svarstymui Ypatingos svarbos vaistų aktą (Critical Medicines Act). Jo poreikis kilo susidūrus su […]

14 vasario, 2025

Penktadienį Kaune oficialiai atidarytas naujas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės padalinys – Ortopedijos traumatologijos klinika. Anot Kauno ligoninės, naujosios […]

7 vasario, 2025

Kiaušidžių vėžys – tai viena pavojingiausių moterų onkologinių ligų, kuri ilgą laiką gali vystytis be jokių ryškių simptomų. Dėl to […]

1 vasario, 2025

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės laukia diagnostinis proveržis – jau greitai odos vėžį gydytojams nustatyti padės dirbtinis intelektas, mat artimiausiuose […]

29 sausio, 2025

Dantų implantacija – modernus ir efektyvus būdas atkurti prarastus dantis, leidžiantis džiaugtis ne tik gražia šypsena, bet ir pagerėjusia burnos […]

27 sausio, 2025

Pastarąją savaitę sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir koronavirusu ir toliau augo, o pusė šalies savivaldybių pasiekė […]

18 sausio, 2025

Nuo sausio pradžios nebeveikia Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės Vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos poskyris. Kaip praneša „Alytaus naujienos“, jis […]

16 sausio, 2025

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį, tęsdamas darbo vizitą Alytaus rajone, susitiko su rajono savivaldybės mere Rasa Vitkauskiene, lankėsi Simno ambulatorijoje ir […]

16 sausio, 2025

Specialistai, vertindami Lietuvos gyventojų sergamumą, pastebi, kad 97 proc. susirgimų sudaro per orą plintančios infekcijos, iš kurių daugiausia – sezoninis […]

Regionų naujienos