22 rugsėjo, 2018
Berta Čaikauskaitė

Rudens derliaus užkandžiai vaikams: nuo morkų keksiukų iki moliūgų humuso

Ruduo – metas, kai stalą puošia lietuviškų daržovių derlius. Dar rugsėjo pradžioje ūkininkai nurenka įvairius šakniavaisius – morkas, burokus, ridikus, o artėjant spaliui – moliūgus bei kopūstus. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, iš lietuviško daržo gėrybių galima pagaminti daug įvairių sveikų ir skanių užkandžių, o šviežios daržovės – geriausia, ką tėvai gali pasiūlyti į mokyklą kasdien skubančioms savo atžaloms.

Į darželį ar mokyklą – su dėžute naminio maisto

Daugeliui tėvų ruošiant priešpiečius vaikams kyla klausimas – ką pagaminti, kad vaikas ne tik nusineštų į mokyklą ar darželį, bet ir suvalgytų? Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, įtikti vaikams siūlant įvairias daržoves ir vaisius – nėra lengva užduotis.

„Padėti vaikams pažinti daržoves ir vaisius bei tokiu būdu paskatinti mažuosius jų valgyti daugiau mums padeda jau trečius metus iš eilės vykdomas socialinės atsakomybės projektas „Sodinčius“. Šiais metais skubame į pagalbą tėveliams, todėl sukūrėme specialias užkandžių dėžutes – „Sveikatronus“, kuriuose pavaizduotos daržovės – herojės, tokios kaip pomidoras, brokolis, obuolys, morka ir avietė, simbolizuoja daržovių ir vaisių supergalias. Norėdami, kad vaikai į šias dėžutes įsidėtų sveikus užkandžius, daržovėms, vaisiams ir uogoms davėme specialius pavadinimus, pvz., „morkatronas“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Morkas, anot maisto ekspertės V. Juodkazienės, valgyti ypač naudinga kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui. Nors įprasta užkandžiauti šviežias, šiaudeliais supjaustytas morkas, maisto ekspertė sako, kad iš šios daržovės galima pagaminti kur kas originalesnių užkandžių, pavyzdžiui, morkų keksiukus.

„Morkų keksiukai tikrai nustebins mokyklinuką. Norint pagaminti sveikuoliškus keksiukus, svarbiausia nenaudoti daug cukraus – saldumo užteks iš pačių morkų. Be to, siūlyčiau naudoti speltos miltus, tuomet tešlos skonis ir tekstūra bus geresni,“ – pataria V. Juodkazienė.

Gardūs ir purūs morkų keksiukai

Jums reikės:

 

1,5 stiklinės speltos miltų

0,5 a. š. valgomosios sodos

Žiupsnelio druskos

1 a. š. cinamono

1/3 stiklinės cukraus

1/16 a. š. saldžiosios stevijos

0,5 stiklinės obuolių tyrės

1/3 stiklinės alyvuogių arba kokosų aliejaus

2 a. š. obuolių acto

2 a. š. vanilės ekstrakto

200 g tarkuotų morkų

 

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo formelėmis išklokite keksiukų kepimo skardą. Visus sausus ingredientus išmaišykite vidutinio dydžio dubenyje ir trumpam atidėkite. Didesniame inde sumaišykite visus skystus ingredientus, taip pat ir morkas. Tuomet iš lėto pilkite skystų ingredientų masę į sausų ingredientų masę. Gautą keksiukų mišinį supilkite į kepimo formeles. Keksiukus kepkite apie 20 minučių, kol švelniai apskrus. Ištraukus leiskite atvėsti. Skanaus!

Granolos kąsneliai su morkomis

V. Juodkazienė taip pat siūlo vaikams pagaminti ir granolos kąsnelius, kurių sudėtyje – tarkuotos morkos.

„Nors granolą dažniausiai gaminame iš avižų, riešutų, ar džiovintų vaisių, į ją galima įdėti ir šviežių morkų. Granolos kąsnelius lengva paruošti, – tereikia sulipdyti visus ingredientus į rutuliukus, kuriuos labai smagu ir skanu valgyti,“ – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

 

1,5 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių

1/3 stiklinės skaldytų karijų riešutų

1 v. š. maltų linų sėmenų

3/4 migdolų sviesto

3 v. š. medaus

1/4 a. š. malto cinamono

3/4 stiklinės grubiai tarkuotų morkų

1/3 stiklinės razinų

 

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, karijų riešutus ir linų sėmenis. Sudėkite migdolų sviestą, medų, cinamoną ir viską gerai išsukite. Įmaišykite tarkuotas morkas ir razinas. Paimkite du valgomuosius šaukštus masės ir iš jos formuokite rutuliukus. Jei masė limpa prie rankų – patepkite jas aliejumi. Suformuotus rutuliukus sudėkite ant didelės lėkštės, išklotos kepimo popieriumi, ir palikite sustingti šaldytuve bent vienai valandai. Šiuos granolos kąsnelius šaldytuve galima laikyti net savaitę. Skanaus!

Sotesnei dienai – kotletai su burokėliais

Daugelis vaikų gana skeptiškai žiūri į burokėlius – dažnai jiems nepatinka jų kvapas ar tamsi spalva. Visgi, šioje daržovėje gausu vitaminų ir skaidulų, kurios reikalingos augančiam organizmui. V. Juodkazienė siūlo pagaminti sotų priešpiečių dėžutės užkandį – vieno kąsnio kotletus, kuriose itin lengva paslėpti burokėlius.

Vieno kąsnio kotletai su burokėliais, žirniais ir bulvėmis – indiškos virtuvės įkvėptas receptas, pritaikytas vaikams. Šiame užkandyje mažiau prieskonių, o dėl sudėtyje esančių bulvių, kotletai būna labai minkšti ir juos malonu valgyti. Patiekalas puikiai tinka ir vegetarams,“ – sako maisto ekspertė ir dalijasi receptu.

Jums reikės:

 

1 vidutinio išvirto ir nulupto dydžio burokėlio

2 išvirtų ir nuluptų didelių bulvių

0,5 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno

1 a. š. saldžiosios paprikos prieskonių

Druskos pagal skonį

1 stiklinės džiūvėsėlių

0,5 stiklinės šaldytų žirnelių

 

Gaminimas:

Bulvių trintuvu sutrinkite bulves ir burokėlį, kol masė taps panaši į košę. Į ją sudėkite gerai smulkintą svogūną, prieskonius ir duonos trupinius. Rankomis išmaišykite visą masę, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Suberkite žirnelius ir dar kartą pamaišykite. Tuomet paimkite po nedidelį kiekį masės ir formuokite norimo dydžio kotletus (skaniausi maži, vos vieno ar kelių kąsnių). Kotletus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje, apie 15 minučių. Skanaus!

Moliūgų humusas – receptas, kuris patiks ir vaikams

Moliūgas – tikras rudens derliaus karalius. Ši ryški daržovė dažniausiai naudojama sriuboms, troškiniams, ar pyragams gaminti, tačiau pasak maisto ekspertės, moliūgas yra puikus ingredientas ruošiant ir užkandžius vaikams, pavyzdžiui, humusą.

„Moliūgas net gerai žinomiems patiekalams suteikia išskirtinį skonį. Vaikams galite pagaminti moliūgų humusą – jį galės valgyti su šviežiomis morkomis, salierų ar agurkų šiaudeliais, duoniukais,“ – siūlo V. Juodkazienė.

Jums reikės:

 

2 skardinių virtų avinžirnių

425 g naminės moliūgų tyrės

2 v. š. sezamų pastos

2 česnako skiltelių

1 a. š. druskos

1,5 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

1 a. š. malto kumino

1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus

1/4 a. š. maltos saldžiosios paprikos

 

Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maišytuvą ir išsukite iki vientisos masės. Jai masė per tiršta – įpilkite dar alyvuogių aliejaus. Skanaus!


20 gruodžio, 2024

Darbuotojų perdegimas yra vienas aktualiausių šių dienų iššūkių. Ilgos darbo valandos, nepakankamas poilsis ir prasta užduočių valdymo sistema dažnai sukelia […]

20 gruodžio, 2024

Uostamiestyje sukčiai iš žmonių išviliojo 9,2 tūkst. eurų, pranešė policija. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, ketvirtadienį pradėtas tyrimas pagal […]

19 gruodžio, 2024

Seimas pakoregavo buvusios kadencijos parlamentarų sudarytą 2026 metais minimų Lietuvai svarbių įvykių, asmenybių sukakčių ir kitų atmintinų datų sąrašą. Tokią […]

19 gruodžio, 2024

Ketvirtadienį Gargžduose užsidegė elektra varomas autobusas. Kaip Eltai teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), transporto priemonė užsiliepsnojo popietę, įkrovimo […]

19 gruodžio, 2024

Finansų ekspertė Jekaterina Govina tikina, kad SEB grupės sprendimas konsoliduoti įmones Baltijos šalyse ir jungtinę būstinę steigti Estijoje yra suprantamas, […]

19 gruodžio, 2024

Vestuvės – tai viena gražiausių ir svarbiausių dienų poros gyvenime. Tačiau šiandienos visuomenėje jos dažnai tampa ne tik šventė, bet […]

19 gruodžio, 2024

Ketvirtadienį Seimas priėmė kitų metų valstybės biudžeto projektą. Jį pasirašyti dar turės šalies vadovas Gitanas Nausėda. „Už“ 2025-2027 metų šalies […]

19 gruodžio, 2024

Gruodžio pabaigoje Šakių, Kupiškio ir Kauno rajonuose uždaromi paskutiniai vaikų globos namai. Juose gyvenantys tėvų globos netekę vaikai perkelti į […]

18 gruodžio, 2024

Europos vadovai svarsto galimybę paskelbus paliaubas arba sudarius taikos sutartį pasiųsti į Ukrainą karinį kontingentą, kurį galėtų sudaryti iki 100 […]

18 gruodžio, 2024

Lenkijos paukščių ūkyje trečiadienį užfiksuotas 24-asis Niukaslio ligos protrūkis. Tuo metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina Lietuvos […]

18 gruodžio, 2024

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Aplinkos būklės analitikos centro specialistai parengė naują interaktyvią švieslentę, kurioje pateikiami duomenys apie kelių transporto sektoriaus […]

17 gruodžio, 2024

Išimties tvarka Lietuvos pilietybę įgijusi ledo čiuožėja Allison Reed antradienį Lietuvos ambasadoje Kanadoje prisiekė Lietuvos valstybei. „Nuoširdžiai sveikiname Allison Reed! […]

17 gruodžio, 2024

Antradienį ant sostinėje esančio Vingio parko pėsčiųjų tilto atidaryta menininko Algio Kriščiūno kurta instaliacija „100 priežasčių tiltas“. Šiuo socialiniu projektu, anot Vilniaus […]

17 gruodžio, 2024

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, daugiausia tragiškų gaisrų kyla antrąją gruodžio mėnesio pusę. Kaip rodo praėjusių 3 metų gaisrų […]

17 gruodžio, 2024

Kauno miesto taryba pritarė, kad kitą pavasarį Dariaus ir Girėno stadione esanti veja būtų pakeista rulonine hibridine žole. Kaip skelbiama […]

17 gruodžio, 2024

Seimo sprendimą Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“ suteikti valstybės pripažinimą šios bendrijos krivė Inija Trinkūnienė vadina istoriniu įvykiu, kuris, anot […]

17 gruodžio, 2024

„Nemuno aušros“ gretose pastarosiomis dienomis aptarta ir svarstoma galimybė trauktis iš valdančiosios koalicijos. Eltos žiniomis, šią idėją valdančios partijos kolegoms […]

17 gruodžio, 2024

Pastarąją parą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) 213 kartų vyko šalinti ant pastatų, važiuojamosios kelio dalies ir šaligatvių nuvirtusių […]

16 gruodžio, 2024

Likus trims mėnesiams iki pirmalaikių Joniškio, Jonavos rajonų bei Panevėžio miesto mero rinkimų, aiškėja didžiųjų partijų keliami kandidatai. Tarp jų […]

16 gruodžio, 2024

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įpareigojo tris pagrindinius nepriklausomus elektros energijos tiekėjus buitiniams vartotojams ir smulkiausioms įmonėms grąžinti 8,3 mln. […]