30 spalio, 2018
Berta Čaikauskaitė

Pritrūkusiems idėjų virtuvėje – maisto ekspertės patarimai, ką pasigaminti iš moliūgų

Rudens gėrybių stalas neįsivaizduojamas be karališkojo moliūgo. Ši maistinga daržovė mus stebina ne vien ryškia išore ar dydžiu, bet ir universalumu. Iš jos galima pagaminti daugybę įvairiausių patiekalų, o maistinėmis savybėmis ši auginimo sąlygoms nereikli daržovė užima vieną aukščiausių dietinių daržovių sąrašo vietų.

Sezoninės daržovės virtuvėje                       

Artėjant lapkričiui žmonės vis dar džiaugiasi moliūgų derliumi – vieni juos užsiaugina sode patys, kiti įsigyja iš ūkininkų ar prekybos centruose. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad daugiausia moliūgų nuperkama būtent prieš lapkričio 1-ąją.

„Moliūgų pardavimai labiausiai išauga per Helovino šventę – tuomet žmonės šias daržoves perka ne tik maistui, bet ir namų puošimui. Pastebime, kad šiuo laikotarpiu jų pardavimai pakyla net iki 5-6 kartų. Beje, pastaraisiais metais ši daržovė sparčiai populiarėja – atsiranda įvairių jos rūšių bei naudojimų būdų – pradedant įvairiomis salotomis, baigiant saldainiais ir tortais. Taip pat pastebime, kad pirkėjai itin vertina moliūgus, atkeliavusius iš lietuviškų ūkių, todėl šiuo metu laiku jiems teikia pirmenybę tiek dėl kokybės, tiek dėl prieinamos kainos“, – sako B. Čaikauskaitė.

Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, gaminti iš sezoninių daržovių – moliūgų – naudinga ne tik sveikatai, bet ir piniginei.

„Gaminti iš šviežių vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, moliūgų – ne tik populiari, bet ir teisinga tendencija. Sezoninės daržovės išsaugo daugiausiai vitaminų, be to – kainuoja pigiau nei atvežtinės, šiltnamiuose užaugintos daržovės,“ – sako maisto ekspertė ir tikina, kad iš moliūgo galima pasigaminti daug gardžių patiekalų, tačiau pirmiausia siūlo išmėginti blynelius.

Moliūgų blyneliai

Jums reikės:

1,5 stiklinės pieno

1 stiklinės moliūgų tyrės

1 kiaušinio

2 v. š. kokosų aliejaus

2 v. š. acto

2 stiklinių pilno grūdo miltų

3 v. š. cukraus

2 v. š. kepimo miltelių

1 a. š. valgomosios sodos

1 a. š. cinamono

0,5 a. š. malto imbiero

0,5 a. š. druskos

Gaminimas:

Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą. Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską. Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti. Patiekite su klevų sirupu. Skanaus!

Rudens klasika – trinta moliūgų sriuba

Moliūgas yra vienas populiariausių ingredientų trintose sriubose. Pasak maisto ekspertės, ši daržovė dominuoja klasikiniuose ir gurmaniškuose sriubų receptuose. Aukso viduriukas, kuris patiks visiems –moliūgų sriuba su lęšiais.

„Trinta moliūgų sriuba – rudens sezono klasika, kurią siūlo daugelis restoranų bei kitų maitinimo įstaigų. Populiari ir pikantiškesnė šios sriubos versija su aitriaisiais pipirais bei kokosų pienu. Visgi, rekomenduoju pasigaminti trintą moliūgų sriubą su lęšiais – patiks ne tik gurmanams, bet ir vaikams,“ – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 svogūnų

2 česnako galvučių

800 g moliūgo minkštimo

Šviežio moliūgo sėklų

100 g raudonųjų lęšių

Kelių šakelių šviežio čiobrelio

1 l daržovių sultinio

Druskos ir pipirų pagal skonį

50 g liesos grietinės

Gaminimas:

Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis. Skanaus!

Gurmanams – grikių rizotas su moliūgais ir grybais

Ieškantiems originalesnių receptų, maisto ekspertė siūlo pasigaminti rizotą su moliūgais. Viduržemio jūros šalyse išpopuliarėjęs, dažniausiai iš ryžių gaminimas, patiekalas, gali įgauti visai kitas – rudeniškas ir lietuviškas – spalvas, jeigu įdėsite moliūgų ir grybų, o ryžius pakeisite grikiais.

Jums reikės:

1 nedidelio svogūno

2 česnako galvučių

1 a. š. kokosų aliejaus

1 stiklinės grikių kruopų

2 stiklinių vištienos sultinio

2 stiklinių kubeliais smulkinto moliūgo

1 stiklinės mėgstamų grybų

1 a. š. sojų ir ryžių pastos

0,5 stiklinės kokosų pieno

0,25 stiklinės smulkintos petražolės

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Smulkiai susmulkinkite svogūną ir česnaką. Į gilią keptuvę sudėkite kokosų aliejų, suberkite svogūną ir česnaką. Kepkite ant lėtos ugnies kelias minutes, kol pasklis kvapas. Įmaišykite nevirtas grikių kruopas – stebėkite, kad jos gerai pasidengtų aliejumi ir kelias minutes patroškinkite. Supilkite pusę stiklinės vištienos sultinio ir sudėkite sojų ir ryžių pastą. Lėtai troškinkite ant mažos ugnies, kol kruopos sugers visą skystį. Sudėkite moliūgo gabalėlius ir dar pusę stiklinės vištienos sultinio. Tuomet suberkite grybus ir kitą pusę stiklinės sultinio. Maišykite, kol moliūgai suminkštės, o skysčio nebeliks. Tuomet supilkite likusią vištienos sultinio dalį ir viską troškinkite, kol grikiai pilnai išbrinks. Pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis. Pabaigoje įmaišykite kokosų pieną. Skanaus!


23 gruodžio, 2024

Eglės – neatsiejamas šv. Kalėdų simbolis. Be jų sunkiai įsivaizduojamas ir pačios Lietuvos kraštovaizdis. Tačiau mokslininkai šių medžių likimą piešia […]

23 gruodžio, 2024

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni sekmadienį aplankė Lietuvoje dislokuotą savo šalies karinį kontingentą, vykdantį NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, […]

20 gruodžio, 2024

Darbuotojų perdegimas yra vienas aktualiausių šių dienų iššūkių. Ilgos darbo valandos, nepakankamas poilsis ir prasta užduočių valdymo sistema dažnai sukelia […]

20 gruodžio, 2024

Uostamiestyje sukčiai iš žmonių išviliojo 9,2 tūkst. eurų, pranešė policija. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, ketvirtadienį pradėtas tyrimas pagal […]

19 gruodžio, 2024

Seimas pakoregavo buvusios kadencijos parlamentarų sudarytą 2026 metais minimų Lietuvai svarbių įvykių, asmenybių sukakčių ir kitų atmintinų datų sąrašą. Tokią […]

19 gruodžio, 2024

Ketvirtadienį Gargžduose užsidegė elektra varomas autobusas. Kaip Eltai teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), transporto priemonė užsiliepsnojo popietę, įkrovimo […]

19 gruodžio, 2024

Finansų ekspertė Jekaterina Govina tikina, kad SEB grupės sprendimas konsoliduoti įmones Baltijos šalyse ir jungtinę būstinę steigti Estijoje yra suprantamas, […]

19 gruodžio, 2024

Vestuvės – tai viena gražiausių ir svarbiausių dienų poros gyvenime. Tačiau šiandienos visuomenėje jos dažnai tampa ne tik šventė, bet […]

19 gruodžio, 2024

Ketvirtadienį Seimas priėmė kitų metų valstybės biudžeto projektą. Jį pasirašyti dar turės šalies vadovas Gitanas Nausėda. „Už“ 2025-2027 metų šalies […]

19 gruodžio, 2024

Gruodžio pabaigoje Šakių, Kupiškio ir Kauno rajonuose uždaromi paskutiniai vaikų globos namai. Juose gyvenantys tėvų globos netekę vaikai perkelti į […]

18 gruodžio, 2024

Europos vadovai svarsto galimybę paskelbus paliaubas arba sudarius taikos sutartį pasiųsti į Ukrainą karinį kontingentą, kurį galėtų sudaryti iki 100 […]

18 gruodžio, 2024

Lenkijos paukščių ūkyje trečiadienį užfiksuotas 24-asis Niukaslio ligos protrūkis. Tuo metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina Lietuvos […]

18 gruodžio, 2024

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Aplinkos būklės analitikos centro specialistai parengė naują interaktyvią švieslentę, kurioje pateikiami duomenys apie kelių transporto sektoriaus […]

17 gruodžio, 2024

Išimties tvarka Lietuvos pilietybę įgijusi ledo čiuožėja Allison Reed antradienį Lietuvos ambasadoje Kanadoje prisiekė Lietuvos valstybei. „Nuoširdžiai sveikiname Allison Reed! […]

17 gruodžio, 2024

Antradienį ant sostinėje esančio Vingio parko pėsčiųjų tilto atidaryta menininko Algio Kriščiūno kurta instaliacija „100 priežasčių tiltas“. Šiuo socialiniu projektu, anot Vilniaus […]

17 gruodžio, 2024

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, daugiausia tragiškų gaisrų kyla antrąją gruodžio mėnesio pusę. Kaip rodo praėjusių 3 metų gaisrų […]

17 gruodžio, 2024

Kauno miesto taryba pritarė, kad kitą pavasarį Dariaus ir Girėno stadione esanti veja būtų pakeista rulonine hibridine žole. Kaip skelbiama […]

17 gruodžio, 2024

Seimo sprendimą Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“ suteikti valstybės pripažinimą šios bendrijos krivė Inija Trinkūnienė vadina istoriniu įvykiu, kuris, anot […]

17 gruodžio, 2024

„Nemuno aušros“ gretose pastarosiomis dienomis aptarta ir svarstoma galimybė trauktis iš valdančiosios koalicijos. Eltos žiniomis, šią idėją valdančios partijos kolegoms […]

17 gruodžio, 2024

Pastarąją parą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) 213 kartų vyko šalinti ant pastatų, važiuojamosios kelio dalies ir šaligatvių nuvirtusių […]