Į Vilnių sugrįžta J. Basanavičius: senamiesčio kavinės siūlys šventinius meniu
Nuo dr. Jonui Basanavičiui skirtos latės kavos iki 167-ojo gimtadienio proga iškepto torto – skanauti kvies sostinės senamiesčio kavinės ir restoranai. Jau šį penktadienį, lapkričio 23 d. atidengiant šiai iškiliai asmenybei skirtą paminklą, vilniečiai ir miesto svečiai rinksis priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją esančioje tautos patriarcho vardo aikštėje. Paminklo atidengimo renginys – tarsi simbolinis Lietuvos 100-mečiui skirtų renginių ciklo uždarymo vakaras.
Simboliška ne tik tai, kad dr. J. Basanavičius sugrįžta į vieną iš istoriškai svarbiausių Vilniaus erdvių, bet ir tai, kad į šį sugrįžimą įsitraukia ir miesto verslininkai. Juk ir pats dr. J. Basanavičius turėjo verslininko gyslelę, buvo verslumo Lietuvoje pradininkas.
Dr. J. Basanavičius žinomas ne vien kaip Lietuvių suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius, tautiškumo skleidėjas bei ryšių tarp Lietuvos ir užsienio kūrėjas, jis buvo ir verslininkas – „Vilijos“ bendrovės žemės ūkio mašinoms gaminti organizatorius ir stambus akcininkas, taip pat – vienas iš „Lietuvių ūkininkų bendrovės“ steigėjų.
„Prisidedant prie visos tautos šventės ir, tam tikra prasme, istorijos puoselėjimo, nusprendėme į savo restorano meniu, kuriame daugiausiai siūlome užsienio šalių virtuvės patiekalus, įtraukti išskirtinį lietuviškosios virtuvės simbolį – bulvių plokštainį“, – sako restorano „Mason“ vadovė Asta Dagytė.
Dr. J. Basanavičiaus 167-ojo gimtadienio proga gintarinį gimtadienio tortą į savo meniu nutarė įtraukti desertinė „Sugarmour“. „Basanavičiaus salę“, kurioje bus eksponuojama įvykių vizualizacija, atskleidžianti, kodėl dr. J. Basanavičius yra vadinamas tautos patriarchu, įrengs naujai duris lapkričio 23-ąją atversiantis restoranas „Etno dvaras“.
Restoranas „City Chef barbecue“ atsižvelgė į dvi dr. J. Basanavičiaus biografijos linijas. Pirma, jis buvo aktyvus blaivybės skleidėjas bei, antra, turėjo Bulgarijos pilietybę, tad į savo meniu restoranas įtraukė nealkoholinį „Jono“ kokteilį, kurio sudėtyje yra bulgariškojo rožių aliejaus.
Taip pat „Džiugo namai“ savo gaminiams taikys 20 proc. nuolaidą, „Bookafe“ lankytojai visą šventinę lapkričio 23-iąją dieną bus kviečiami pasimėgauti specialiai sukurta šventine dr. J. Basanavičiaus latės kava. Pusryčių kavinėje „Beigelistai“ ištarus kodą „Beigelis su Basanavičiumi“ užėjusiems bus taikoma 30 proc. nuolaida.
Specialiais pasiūlymais ir šventiniu meniu kvies pasinaudoti ir kiti sostinės restoranai, desertinės bei kavinės: „Ice dunes“, „Artistai“, „Pilies kepyklėlė“, „Mykolo 4″, „Pilies katpėdėlė“, „Izgara“, „Žuvinė“. Kai kurie restoranai ir kavinės pasiūlymus taikys netgi visą lapkričio mėnesį.