Tyrimas: restoranuose valgantys lietuviai lėkštėse nori matyti daugiau daržovių
Meile namų virtuvei garsėjantys lietuviai vis dažniau užsuka ir į restoranus bei kavines. Tiesa, panašu, kad valgant juose vis labiau įsitvirtina sveikos mitybos įpročiai – greta mėsos atsiranda ir sveikesnių alternatyvų. Kaip parodė „Bonduelle“ užsakymu atliktas „Vilmorus“ visuomenės nuomonės tyrimas, bent kartą per mėnesį ne namuose valgo beveik 70 proc. tautiečių, o valgant restoranuose ar kavinėse kas trečio lėkštėje – žuvies (32 proc.) ir daržovių patiekalai (30 proc.).
Lėkštėse – vis žaliau
Nors lietuvių lėkštėse vis dar dominuoja mėsos patiekalai (juos restoranuose ar kavinėse renkasi 72 proc. apklaustųjų), vis daugiau žmonių, valgydami ne namuose, kreipia dėmesį į garnyrą. Tik apie 20 proc. gyventojų nurodė, kad jiems visai nesvarbu, kiek daržovių patiekiama prie pagrindinio patiekalo.
„Kaip rodo tyrimo rezultatai, absoliuti dauguma, t. y. 8 iš 10 žmonių, pabrėžia tai, ką pastebime jau kurį laiką – lietuviai domisi sveika mityba, žino daržovių naudą sveikatai ir net valgydami ne namuose rūpinasi, kiek žalumos bus jų lėkštėse. Vis populiariau tampa pietums ar vakarienei maitinimosi įstaigose rinktis sveikesnę mėsos alternatyvą – daržovių ar žuvies patiekalus“, – apklausos duomenis komentuoja Agnė Naureckienė, „Bonduelle“ marketingo vadovė Baltijos šalims.
Įdomu tai, kad, apklausos duomenimis, daržovių kiekis lėkštėje svarbesnis moterims nei vyrams. Tai, kad renkantis patiekalą restorane ar kavinėje, didelį dėmesį skiria tam, kiek prie jo patiekiama daržovių, pasakė 21 proc. vyrų ir 36 proc. moterų.
Kavines renkasi pietums
Restorane, kavinėje ar picerijoje lietuviai dažniausiai lankosi perpiet. Lapkritį vykdytos apklausos duomenimis, vidurdienį maitinimo įstaigose lankosi beveik 75 proc. respondentų. Antras populiarus pasirinkimas – vakarienė, kurią valgyti ne namie renkasi beveik 22 proc. tautiečių. Tuo metu pusryčių namie su šeima tradicijos nelaužomos – vos 3 proc. apklaustųjų teigia ir ryte valgantys restoranuose ar kavinėse.
„Nuo darbų trumpam atitrūkusiems žmonėms maistas turi suteikti ne tik sotumo, bet ir energijos, jų neapsunkinti, o tai atsispindi ir jų patiekalų pasirinkimuose. Tyrimas parodė, kad daržovių patiekalus maitinimosi įstaigose gyventojai dažniausiai taip pat renkasi pietums. Netgi pastebima tendencija valgant restoranuose ar kavinėse keisti garnyrą ir paprašyti įdėti daugiau daržovių“, – pastebėjo A. Naureckienė.
Remiantis apklausos duomenimis, kas dešimtas į restoraną ar kavinę atėjęs klientas visuomet paprašo į lėkštę įdėti daugiau daržovių. Apibendrinant, beveik pusė apklaustųjų nurodė atsisakantys daug angliavandenių turinčių garnyro, tokio kaip bulvių košė ar baltieji ryžiai, o vietoje jų kartais prašantys įdėti daugiau žalumynų.
Vis daugiau žmonių rūpinasi sveika mityba
Panašu, kad apklausoje išryškėjusios tendencijos – ne vienadienė mada. Atsakydami į klausimus lietuviai nurodė, kad savo mitybai daugiau dėmesio skiria jau pastaruosius trejus metus. Kas trečias respondentas nurodė, kad per šį laikotarpį apskritai ėmė valgyti daugiau daržovių arba patiekalų iš daržovių. Vos 3 proc. apklaustųjų teigė, kad daržovių jų racione sumažėjo.
Daugiausiai daržovių į mitybą pasisakė įtraukiantys jauni žmonės – iki 29 m. ir 30–39 m. asmenys.
„Bendradarbiaudami su restoranais ir kavinėmis, pastebime sveikos mitybos įsitvirtinimo tendenciją. Per pastaruosius trejus metus stipriai išaugo Lietuvos kavinėms ir restoranams tiekiamų daržovių kiekis, vis daugiau dėmesio skiriama ir jų kokybei, tad darome prielaidą, kad maitinimosi įstaigos taikosi prie besikeičiančių vartotojų poreikių“, – sako A. Naureckienė.
Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa buvo atlikta 2018 m. lapkričio mėnesį d. Iš viso apklausta 1000 respondentų.