Kolegoms perduota geroji patirtis mokinius maitinant švediško stalo principu

Birželio 19 d. Panevėžio rajone lankėsi Lazdijų rajono savivaldybės delegacija – merė Ausma Miškinienė, mero patarėja Sonata Dumbliauskienė, Savivaldybės tarybos narė Jūratė Juodzevičienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Asta Zablackienė, VšĮ Lazdijų švietimo centro direktorė Eglė Mačionienė, Lazdijų rajono Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos direktorė Zita Ščerbetkienė.
Delegaciją priėmęs Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis viešnioms pristatė rajoną, pagrindines veiklos sritis, pasiekimus ir svarbiausius ateities tikslus.
Susitikime dalyvavo Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Pocius, Savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Algirdas Kęstutis Rimkus, mokinių maitinimo sritį kuruojanti Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Salvinija Motiejauskienė.
Svarbiausias Lazdijų rajono savivaldybės delegacijos vizito tikslas – pasisemti patirties mokinių maitinimui taikant švediško stalo principą.
Šis metodas Panevėžio rajone nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio taikomas Velžio ir Raguvos gimnazijose. Reikalinga įranga nupirkta Savivaldybės lėšomis.
Velžio gimnazijoje švedišku stalu naudojasi 177 pradinių klasių mokiniai. Jiems sudarytas atskiras tvarkaraštis, pietums skirta 1 val., kad vaikai galėtų neskubėdami išsirinkti norimą maistą, pavalgyti ir pailsėti.
Raguvos gimnazijoje taip maitinami visi 203 mokiniai. Jų pasirinkimui – 3–5 antrieji patiekalai, dviejų rūšių sriubos, 3–4 rūšių daržovės ir vaisiai.
Pamatyti, kaip šis metodas veikia praktikoje, delegacija pakviesta į mokyklas, kur susitiko su jų vadovais, valgyklų darbuotojomis. Viešnioms pademonstruota virtuvės įranga, paruoštas maistas, atsakyta į rūpimus klausimus.
Velžio gimnazijos direktorius Rimtas Baltušis ir Raguvos gimnazijos direktorė Asta Sakalauskienė papasakojo, kaip sekėsi diegti naujovę ir patikino, kad ji pasiteisino su kaupu. Mokiniams maistą tiekiant ne nustatytomis porcijomis, o leidžiant patiems pasirinkti, ką ir kiek valgyti, smarkiai sumažėjo nesuvartoto maisto kiekis, vaikai valgo sveikiau – daugiau vaisių ir daržovių, nuo mažens ugdoma jų valgymo kultūra, įgūdžiai derinti produktus.
Išvykdamos viešnios džiaugėsi pasisėmusios naudingos patirties. Nuo rugsėjo švediško stalo principą žadama diegti Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje, vėliau palaipsniui ir kitose Lazdijų rajono mokyklose.