Rauginti produktai – mūsų sveikatai
Panevėžio r. Dembavos progimnazijos mokytojų grupė dar pavasarį parengė projektą „Gyvenk sveikai ir viskas bus gerai II“ ir laimėjo Panevėžio rajono visuomenės sveikatos rėmimo programų konkursą. Į projektą įtraukė nemažai tiriamųjų veiklų, nes šiuolaikiniams mokiniams patinka ir yra ypač veiksmingas patyriminis mokymasis.
Kad bakterijos būna geros ir blogos, žino visi. Gerosios – tos, kurios suraugina maisto produktus: pieną, daržoves. Tik į klausimą, kuo jos naudingos vaikams, nedažnas gali atsakyti. Todėl smalsūs mokiniai, mėgstantys viską išbandyti ir atrasti patys, nutarė ištirti gerųjų bakterijų poveikį blogosioms. Bandymus atliko su raugintais kopūstais, morkomis, burokėliais. Rezultatai nenuvylė: šių produktų skysčio „išsigando“ ir žuvo visos nuo sugedusių produktų, durų rankenų ar telefonų paimtos bakterijos.
Todėl, atėjus darganotam rudeniui, jaunieji tyrėjai pataria paskubėti užsiraugti ne tik močiutės darže užaugusių kopūstų, bet ir obuolių, morkų, kitų daržovių – o gal patiks skonis? Ir, remdamiesi jau baigusių mūsų progimnaziją jaunųjų tyrėjų atliktų natūralių antibiotikų tyrimų rezultatais, kelia hipotezę, kad patys veiksmingiausi būtų rauginti česnakai. Šią hipotezę būtinai patikrins dalyvaudami tolesnėse projekto veiklose.
Valgykite raugintus produktus kasdien, o jie padės nugalėti visas bakterijas ir žiemą pasitiksite žvalūs ir sveiki.