Kur daugiausia vitamino C?

Kiekvienais metais artėjant pavasariui Panevėžio r. Dembavos progimnazijos jaunieji tyrėjai pasidomi, kokius vaisius ir daržoves rinktis, kad organizmui nepritrūktų vitamino C. Šių metų tyrimų duomenimis, vitamino C lyderiai yra kiviai: 100 g tirtų nuluptų ir plastikine trintuve sutrintų vaisių rasta nuo 80 iki 110 mg vitamino C. Kuo vaisius kietesnis, tuo vitamino C jame daugiau. Užtenka suvalgyti vos vieną tokį vaisių, ir vitamino C paros norma patenkinta.
Vitaminingumu pasižymėjo ir prekybos centre jaunųjų tyrėjų pirkti citrusiniai vaisiai. 100 g apelsinų turėjo 80 mg, raudonųjų greipfrutų – 70 mg, citrinų – 50 mg, didžiųjų apelsinų – 40 mg, greipfrutų Pomelo ir mandarinų – 35 mg vitamino C. Kituose tirtuose vaisiuose jo rasta mažiau: mango – 30 mg, mėlynosiose vynuogėse – 10 mg, obuoliuose ir kriaušėse – nuo 3 iki 5 mg.
Labiausiai nudžiugino lietuviškų daržovių tyrimų rezultatai. 100 g juodųjų ridikų turėjo 100 mg, krienų – 90 mg, nevirtų raudonųjų burokėlių – 45 mg, raugintų kopūstų – 35 mg, žalių rudeninio derliaus kopūstų – 25 mg vitamino C. Tik morkose vitamino C nerasta, tačiau jas verta valgyti dėl karotino ir kitų naudingų medžiagų. Vitamino C turėjo ir storasieniame puodelyje užplikyta miškelyje šalia mokyklos augančių eglių bei pušų spyglių arbata. Ankstesniųjų metų tyrimų duomenimis, ypač vitaminingi pavasariniai dilgėlių, garšvų, kiaulpienių lapeliai – juose rasta per 100 mg vitamino C.
Mėgaukimės egzotiniais vaisiais, nepamirškime pačių užsiaugintų ar Lietuvos ūkininkų užaugintų daržovių, nepraeikime pro pirmuosius gamtos dovanotus žalumynus – būkime žvalūs ir sveiki.