Bulvių sėklos – eksperimentams žemės ūkio darbuose ir virtuvėje

Jei reikėtų įvardinti lietuvių mėgiamiausią daržovę, iš daugelio lūpų sutartinai sklistų tas pats pavadinimas. Tai – bulvė! Nors dažno virtuves užkariauja ir egzotiškesni patiekalai, tačiau savo lyderiaujančių pozicijų neapleidžia ir jo didenybė bulvių. Tiesa, faktas, jog bulvių veislės skiriasi tarpusavyje, akivaizdus net ir nedideliam gurmanui. Skonis, spalvas, tekstūra, tinkamumas vienam ar kitam patiekalui gaminti. Tai – pagrindiniai požymiai, pagal kuriuos, ragaudami bulvę, galime atspėti pastarosios veislę. Tad straipsnio tema – pagrindinės bulvių veislės, dažniausiai atsiduriančios lietuvių lėkštėje. Tikime, jog, perskaitę ir įsisavinę naują informaciją, nuo šiol bulves pirksite tikslingai, o ne griebsite pirmą pasitaikiusį variantą prekybos centre. Ir cepelinai ar bulvių košė kiekvieną kartą pavyks tobulai!
„Vineta“ – NR.1 ant lietuvių stalo
„Vineta“, kalbant apie šios vegetacijos periodą, priklauso ankstyvųjų bulvių veislei. Jei norite ne tik naudotis kitų darbo vaisiais, bet ir patys turite planų išbandyti savo jėgas žemės ūkyje, bulvininkystės „karjeros“ pradžiai drąsiai rinkitės šią veislę. Nereikli dirvožemiui, nebijanti tokių nepalankių augalams veiksnių kaip maras, sausra ir panašiai bei visada žadanti vidutinį ar gausų derlių. Dėl tokio tvirto „charakterio“, ši bulvė puikiai augs ir ekologiniuose ūkiuose. „Vineta“ – taip pat puikiai sandėliuojama veislė: savas, puikiai išsilaikiusias bulves tikrai valgysite, kaip sakoma, iki šviežių.
Kokiu pavidalu patiekti šias bulves savo skrandžiui? Tai – vidutiniškai krakmolinga bulvė, sukrintanti į miltų pavidalo tekstūrą, tad idealiausiai tinka bulvių košei gaminta. Išvirta išlaiko estetiką ir nepapilkėja, tad derės ir prie šaltibarščių dubenėlių. Tiesa, šios rūšies bulvėse esančio krakmolo pakaks ir tvirtiems cepelinams pagaminti.
„Jelly“ – bulvė, subalansuota keptų bulvyčių mėgėjams
Tai – vidutinio vėlyvumo, itin derlinga bulvė, visų pirma sužavinti savo estetiška prekine išvaizda. Visas bulvių derlius užauga panašaus dydžio (vidutiniai ar dideli gumba), tad idealiai tinka pakavimui. Derliaus, patręšus žemę bei esant pakankamai drėgmei, galima tikėtis gerokai didesnio nei vidutinio. Puikiai tinka sandėliavimui.
Prapjovus gelsvą, ovalios formos gumbą, pasitinka geltonas minkštimas. Jei mėgstate gruzdintuvėje skrudintas bulvytes „fri“, rinkitės būtent „Jelly“ veislę. Tobulas skonis garantuotas! Idealiai tinka ir orkaitėje keptoms bulvėms: šios tiesiogine prasmes ištirps burnoje ir papirks gomurį švelniu, maloniu skoniu.
„Laura“ – viena plačiausiai kulinarijoje pritaikoma bulvių veislė
Dirvožemio atžvilgiu šiek tiek reikli, bet, išpildžius visus „įgeidžius“, atnešanti itin gausų, vidutinio ankstyvumo derlių bulvių veislė. Didelis gumbas rausvos spalvos odele ir gelsvu vidumi – tikras bulvių grožio etalonas!
Tačiau tikroji „Lauros“ vertė išryškėja kulinarijoje bei analizuojant jos sudėtį (aukšta maistinė vertė, nedidelis cukraus kiekis). Savo rūsyje turėdami šią bulvę, alkani tikrai nebūsite! Net lietuvių tarpe populiariausi bulviniai patiekalai (cepelinai, kugelis, bulviniai blynai), bet ir jau minėtos bulvytės „fri“, bulvių salotas, sriuba ar garnyras: visi patiekalai puikiai pavyks ir bus tobulo skonio!
„Anuschkaׅ“ – „dietinė“ bulvė
Tai – bulvių sėkla, verta dėmesio ne tik dėl savo nuotaikingo pavadinimo, bet ir reprezentatyvios išvaizdos ir puikios maistinės vertės. Ši, labai ankstyvos veislė bulvė, geriausiai auga vidutinio derlingumo bei derlingoje, drėgnoje dirvoje. Norite sulaukti įspūdingo dydžio gumbų? Padaiginkite sėklą prieš sodinimą ir, pasodinę, pridenkite plėvele. Sandėliuojama puikiai išsilaiko. „Anuschka“ – salotinė bulvė, idealiai tinkanti ne tik figūra besirūpinantiems, bet ir diabetu sergantiems žmonėms.
Šios ir kitos bulvių sėklos – saka.lt interneto svetainėje laukia tiek besiverčiančių profesionaliais žemės ūkio darbais, tiek ir norinčių išbandyti savo jėgas šioje veikloje. Aišku, galite įsigyti jau užaugintų pasirinktos veislės bulvių ir leistis į kulinarinius eksperimentus virtuvėje.