„Kretingos maistas“ į mokyklų valgyklas tiekė nesaugius ir nekokybiškus patiekalus
Nemažai mokinių ir jų tėvų jau ne vienerius metus yra nepatenkinti maitinimo kokybe ugdymo įstaigose, todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai ypatingą dėmesį skiria valgykloms, reaguojama į kiekvieną skundą. Vos gavus skundą dėl Žeimių mokykloje-daugiafunkciniame centre (Mokyklos g. 1, Žeimių miestelis, Jonavos r.) gaminamų patiekalų kokybės, išsiaiškinti situacijos išvyko profesionalų komanda iš centrinės VMVT.
Atlikus patikrinimą, valgykloje, kurioje maitinimą vaikams organizavo VšĮ „Kretingos maistas“, nustatyta grubių pažeidimų. Rasta atšaldytos kiaulienos nugarinės ir lašinių vakuuminiame įpakavime, kurių tinkamumo vartoti terminai jau penkios dienos kaip pasibaigę. Nustatyta, kad patiekalas „Virtas maltinis“, kurį pagal technologinius aprašymus reikėjo gaminti verdant, buvo keptas.
Be to, rasta obuolių, apelsinų ir šaldytos vištienos filė be įsigijimo dokumentų. Tad neaišku, iš kur jie atkeliavo ir, koks tinkamumo vartoti terminas.
„Mokyklos pastatas – naujas, virtuvė – puikiai įrengta, tačiau nesilaikoma net svarbiausių higienos reikalavimų ir rizikuojama vaikų sveikata. Mūsų svarbiausias tikslas – užtikrinti, kad vartotojus pasiektų tik saugus ir kokybiškas maistas, todėl mokyklų valgyklas kontroliuosime dar griežčiau ir dažniau. Patikrinimus atliks ne tik teritorinių VMVT inspektoriai, bet ir specialiai iš centrinės VMVT aukščiausio lygio specialistų suburta komanda. Tokiu būdu siekiame, kad ūkio subjekto veikla būtų įvertinta objektyviai bei profesionaliai ir suteiktos veiklos tobulinimo rekomendacijos, sustabdyti nusižengimai ar pavojų keliantys veiksmai“, – pabrėžia VMVT direktorius dr. Jonas Milius.
VšĮ „Kretingos maistas“, tiekiantis maistą 241 Lietuvos ugdymo ir gydymo įstaigai, jau dabar yra tarsi po padidinamuoju VMVT inspektorių stiklu. Šiais metais patikrinta 80 ugdymo įstaigų valgyklų, kurioms maistą tiekia „Kretingos maistas“. Pusėje jų buvo nustatyta pažeidimų. 12 patikrinimų atlikti gavus vartotojų skundus ir ketvirtadalis pasitvirtino. 2014 m. ši įmonė buvo tikrinta net 300 kartų. 41 proc. patikrinimų – su pažeidimais, tiek pat pasitvirtinusių skundų.
Dažniausiai nustatomi bendri higienos pažeidimai, savikontrolės, technologijų (patiekalų temperatūros), atsekamumo, nesuderinti valgiaraščiai.
„Kretingos maistu“ dažniausiai skundžiamasi dėl to, kad patiekalai neskanūs, atvėsę, porcijos mažos, sriubos skystos, nedidelis asortimentas. Štai Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos (J.Basanavičiaus g. 10) valgykloje patikrinimo metu rasta žalių morkų su puvimo požymiais ir pelėsių apnašu. Jos tą dieną buvo naudojamos plovui gaminti.
Druskininkų lopšelio/darželio „Žibutė“ (Vytauto g. 24A) virtuvėje rasta 29,6 kg įvairių žaliavų ir maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Šeduvos gimnazijoje (Pilies g. 17, Radviliškio r.) patiekalai buvo gaminti ne pagal valgiaraščius – vietoj keptos menkės pagaminti žuvies kotletai, vietoj burokėlių salotų su grietine – marinuoti burokėliai.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija
————
Kaip atsaką pasirodžiusiai VMVT informacijai, VšĮ „Kretingos maistas“ šiandien išplatino pranešimą spaudai:
Kretingos maistas ragina griežtinti vaikų maitinimo kontrolę
Pastaruoju metu maistą mokykloms ir darželiams tiekiančios įmonės vis dažniau sulaukia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių vizitų. Neretai nustatomi mažesni ar didesni pažeidimai, įmonėms skiriamos baudos.
Vienos didžiausių maisto tiekimo įmonių Lietuvoje VšĮ „Kretingos maistas“ direktorė Alisa Norkuvienė sako ne tik pritarianti sustiprintai valstybinei kontrolei, bet ir ragina mokyklų bendruomenes būti aktyvesniais siekiant užtikrinti maisto kokybę.
„Visų mūsų tikslas yra vienas – kokybiškas, sveikas ir skanus maistas. Reikalavimai vaikų maitinimui yra itin griežti. Priežiūrą, kad jų būtų laikomasi, vykdome tiek mes patys, tiek valstybinės institucijos. Siekdami užtikrinti maksimalų rezultatą, kviečiame aktyviau įsitraukti ugdymų įstaigų bendruomenes“, – sakė A. Norkuvienė.
Kasdien apie 60 tūkstančių ugdymo įstaigų auklėtinių karštus pietus patiekiančios įmonės vadovė pabrėžia, kad visą laiką sau ir partneriams kelia tik aukščiausius kokybės reikalavimus. 15 metų veiklos sukaktį greitai minėsiančia įmone šiandien pasitiki bene pustrečio šimto ugdymo įstaigų Lietuvoje.
„Nepaisant to, kad visos mūsų valgyklos dirba pagal griežtai nustatytas taisykles, suderintus valgiaraščius, o joms tiekiamas aukščiausios kokybės maistas – patiekalų kokybė skiriasi. Tai mūsų netenkina, todėl šiais metais sustiprinome vidaus kontrolę“, – sakė A. Norkuvienė.
Įmonės, kurioje dirba apie 700 žmonių, vadovė pripažįsta, kad silpniausia grandis – virtuvių darbuotojai. Be to, kad įmonės aptarnaujamose ugdymo įstaigose nuolat vykdomos auklėtinių, jų tėvų ir administracijos apklausos, įdiegta nemokama kokybės linija, šiais metais visais kelis kartus dažniau vykdomi vidaus auditai. Netikėtų VšĮ „Kretingos maistas“ auditorių vizitų virėjos sulaukia kelis kartus per savaitę.
„Patiekiamas maistas turi būti aukščiausios kokybės – tam sudarėme visas sąlygas ir netoleruojame aplaidumo. Sužinoję apie pažeidimus – reaguojame iš karto. Svarbiausia, kad informacija mus pasiektų kuo greičiau, todėl raginu visus, kurie turi pastabų dėl maisto kokybės susisiekti su mumis tiesiogiai nemokama kokybės linija“, – sakė VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė.
Jeigu turite pasiūlymų ir pageidavimų, skambinkite nemokama VšĮ „Kretingos maistas“ kokybės linija 8 800 51010 arba rašykite el.p. mityba@kretingosmaistas.eu