Pietūs į biurą – privalumas, kuriuo naudojasi vis daugiau lietuvių: tarp populiariausių pasirinkimų karaliauja kebabai
Klausimą „kur pietauti?“ darbuotojai vis dažniau sprendžia užsisakydami maistą į biurus ir tokiu būdu neapribodami savo pasirinkimų keletu arčiausiai darbo vietos esančių maitinimo įstaigų. Tokią galimybę kaip privalumą savo darbuotojams vis dažniau suteikia ir darbdaviai, kuriems tai leidžia didinti darbovietės patrauklumą ir taupyti specialistų laiką. „Wolt“ duomenys rodo, kad maisto užsakymų į biurus skaičius Lietuvoje per metus reikšmingai išaugo, o darbuotojų pietų patiekalų preferencijos gerokai pasikeitė.
Salotas iškeitė į kebabus
Jei pernai Lietuvoje populiariausi į biurus užsakyti patiekalai buvo salotos su lašiša ir makaronais, ant grotelių keptas vištienos kepsnys ir Cezario salotos, tai šiemet ryškiai dominuoja kebabas lavaše. Toliau biurų darbuotojų mėgstamiausių patiekalų sąraše šiemet rikiuojasi Kijevo kotletas ir traški vištiena saldžiarūgščiame padaže.
Kaip rodo užsakymų duomenys, darbuotojų maisto pasirinkimus veikia ir sezoniškumas. Pavyzdžiui, pavasario ir vasaros mėnesiais į Lietuvos biurų darbuotojų mėgstamiausių patiekalų gretas įsiveržė šaltibarščiai. Be to, vasarą, lyginant su šaltuoju sezonu, dvigubai išaugo ir gazuoto vandens užsakymai.
Darbuotojai Latvijoje taip pat vis dažniau dėl pietų nesuka galvos – maistą užsisako į biurus. Populiariausi latvių pasirinkimai – bandelės su šonine, dienos pietų pasiūlymas ir kebabas lėkštėje. Tuo tarpu estai išsiskiria polinkiu košėms – populiariausių užsakymų į Estijos biurus dvidešimtuke galima aptikti net trijų rūšių košes. Tai rodo, jog šios šalies, kurioje maisto pristatymo paslauga verslui naudojamasi daugiausiai, darbuotojai biuruose ne tik pietauja, bet ir pusryčiauja. Be to, estai į biurus užsisako itin daug pieno ir bananų, o pietums neatsisako lėkštės sriubos. Estijoje iš patiekalų tai yra populiariausias pasirinkimas.
Maisto užsakymas į biurus – darbuotojų vis labiau vertinamas privalumas
Lankstumas pietaujant darbuotojams daugelyje šalių tampa vis svarbesniu ir darbo aplinkos patrauklumą reikšmingai didinančiu veiksniu. Tai patvirtina ir pernai kompanijos „DoorDash“, kuriai priklauso „Wolt“, JAV atlikta daugiau nei 2 tūkst. darbuotojų įvairiuose veiklos sektoriuose apklausa. Jos duomenys rodo, kad darbdavio suteikiamas maistas darbuotojams yra tarp 3 labiausiai grįžti į biurus motyvuojančių privalumų. Jį paminėjo 38 proc. apklausos dalyvių. Už šią vertę darbuotojams svarbesni tik tokie faktoriai kaip darbdavio padengiami kelionės į darbą kaštai (42 proc.) ir galimybė praleisti daugiau laiko su kolegomis (45 proc.).
„Darbdaviai siekia didinti darbuotojų įsitraukimą ir pasitenkinimą darbu, o maisto užsakymas į biurus tampa vienu iš būdų tai padaryti. Ši tendencija yra vis ryškesnė ir Baltijos šalyse. Tai neturėtų stebinti, nes, kaip rodo tyrimai, darbdavio suteikiamas maitinimas yra vienas labiausiai darbuotojų vertinamų privalumų, motyvuojančių grįžti dirbti į biurus. Tačiau ne visos įmonės yra įsikūrusiosios verslo centruose, turinčiuose dienos pietų restoraną ar kavinę. Net jei biure veikia maitinimo įstaiga, darbuotojai dažniausiai nori didesnės pasirinkimo laisvės, neapsiriboti vieno restorano meniu. Maisto pristatymas į biurą šiuo požiūriu yra daugiau lankstumo suteikiantis sprendimas“, – sako laikinai einantis „Wolt Baltics“ generalinio direktoriaus pareigas Mantas Lomsargis.
Anot M. Lomsargio, „Wolt for Work“ paslauga vis dažniau naudojamasi ir aprūpinant biurą užkandžiais, ruošiantis įmonių renginiams, komandų formavimo veikloms, vakarėliams. Tą liudija užsakymų iš parduotuvių duomenys – kurjeriai-partneriai į biurus Lietuvoje šiemet pristatė nemažus kiekius bananų, sausainių, gaiviųjų gėrimų, pieno, spurgų, žaliųjų citrinų, užkandėlių su kumpiu ir varške bei špinatais ar netgi tokių egzotiškų vaisių kaip kvapioji pasiflora.