14 gegužės, 2015

Pietums lietuviai taupo: restoranuose valgo tik 1 iš 10

Kasdieniams pietums lietuviai linkę taupyti ir renkasi namuose gamintą maistą arba mažiausiai kainuojančius dienos pietų pasiūlymus, nors didžiausią dėmesį skiria maisto skoniui. Dienos pietų įpročių tyrimas parodė, kad 4 iš 10 lietuvių pietus atsineša į darbą arba grįžta pavalgyti į namus. Pietauti į kavinę ar restoraną mieste sako einantys 7 procentai gyventojų, bet ir jie dažniausiai renkasi mažiausiai, iki 5 eurų, kainuojančius dienos pietų pasiūlymus, rodo „Čili picos“ inicijuotas reprezentatyvus dienos pietų įpročių tyrimas.

„Tyrimas parodė, kad darbo dienomis nepietauja tik 6 proc. apklaustų dirbančiųjų. Pietūs yra svarbi darbo dienos dalis ne tik dėl būtinybės pavalgyti, tai reikalinga kokybiška pertrauka tarp darbų. Matome, kad darbo dienomis pietus kolegos dažniausiai valgo kartu arba tai būna galimybė susibėgti su netoliese dirbančiais draugais, šeimos nariais, susitikti su partneriais ar klientais. Kiekvienam restoranui dienos pietūs yra galimybė patenkinti įvairiapusius svečio poreikius, formuoti nuomonę apie restorano maistą, jo skonį ir kokybę, aptarnavimą bei kurti teigiamą emociją,” – teigia “Čili picos” tinklo direktorė Giedrė Kvedaravičienė.

Prioritetas – namuose gamintiems pietums

Tyrimas parodė, kad 22 proc. dirbančiųjų maistą į darbą atsineša iš namų, o 15 proc. per pietų pertrauką pavalgyti grįžta į namus. Pirmenybę namuose gamintam maistui dažniau teikia mažesnių miestų ir kaimo vietovių gyventojai, gaunantys vidutines ir didesnes pajamas.

Darbovietės kavinėje ar valgykloje kasdien pietauja kas penktas respondentas (19 proc.), o iš darbo aplinkos ištrūksta ir pietus miesto kavinėje ar restorane pasirenka 7 proc. apklaustųjų. Specialius dienos pietų meniu siūlančias kavines, picerijas ar restoranus dažniau renkasi 36-45 m. aukštąjį išsilavinimą turintys ir vadovaujančias pareigas užimantys didmiesčių gyventojai.

Nepietaujantys darbo dienomis teigia 6 proc. dirbančių gyventojų. Kitų būdų papietauti randa 4 proc. apklaustųjų.

Svarbiausia ne kaina, bet skonis

„Čili picos“ dienos pietų įpročių tyrimas parodė, kad dauguma gyventojų didžiausią dėmesį skiria per pietus valgomų patiekalų skoniui. Skonį kaip pagrindinį kriterijų, renkantis dienos pietus, nurodė 49 proc. apklaustųjų. Kainos reikšmė menkesnė – ji svarbiausia 16 proc. gyventojų. Didelį dėmesį gyventojai skiria ir patiekalų sudėčiai. Ją kaip pagrindinį kriterijų įvardijo 13 proc. respondentų.

Beveik kas dešimtam gyventojui (9 proc.) svarbi galimybė pasirinkti iš kelių patiekalų, dar 4 proc. pirmiausiai ieško greito maisto patiekimo. Aplinka, kurioje valgo, ir aptarnavimo kokybė svarbi 2 proc. atsakiusiųjų. 7 proc. nurodė dienos pietus pasirenkantys pagal kitus kriterijus.

Nors kaina, tyrimo duomenimis, daugumai nėra sprendimą, kur pietauti ir ką valgyti, nulemiantis faktorius, absoliuti dauguma gyventojų kasdieniams pietums renkasi mažiausiai kainuojantį pasiūlymą. 7 iš 10 (70 proc.) apklaustųjų teigia papietaujantys už 5 eurus ar mažiau. Ši dienos pietums skiriama suma nepriklauso nei nuo gaunamų pajamų dydžio, nei nuo užimamų pareigų.

Kiek daugiau, nuo 5 iki 10 eurų, dienos pietums išleidžia 14 proc. didmiesčiuose gyvenančių ir didesnes nei vidutines pajamas gaunančių gyventojų. Daugiau nei 10 eurų pietums darbo dienomis skiria 1 proc. apklaustųjų. Kad pietūs jiems nieko nekainuoja, nurodo 15 proc. respondentų.

„Tyrimas atskleidė, kad dienos pietų kainai gyventojai teikia mažesnę reikšmę nei maisto skoniui, tačiau kartu matome, kad dauguma renkasi mažiausiai kainuojančias pietų alternatyvas. Tai yra tam tikras iššūkis kavinėms ir restoranams: pasiūlyti skanius pietus už priimtiną kainą. Dienos pietūs nėra pagrindinis restoranų  pajamų šaltinis. Kaip matome iš tyrimo, didesnė dalis dirbančiųjų renkasi namų maistą ar darbo vietoje esančią kavinukę ar valgyklą. Tačiau specialūs restoranų dienos pietų meniu yra galimybė ugdyti klientų lojalumą. Jeigu papietauti su kolegomis atėję svečiai bus patenkinti maisto kokybe, skoniu, aplinka ir aptarnavimu, tikėtina, kad ir po darbo ar savaitgalį jie užsuks į tą patį patikrintą restoraną kartu su šeima ar draugais. Todėl per dienos pietus restoranai visada stengiasi pasiūlyti ir įvairų, ir skanų, ir kokybišką maistą už patrauklią kainą,“ – teigia „Čili picos“ tinklo vadovė.

Dienos pietūs didmiesčio centro ir senamiesčio kavinėse bei restoranuose vidutiniškai kainuoja 4-6 EUR. Į šią kainą dažniausiai įeina sriuba ir salotos arba sriuba ir karštas patiekalas, kartais gėrimas ar mini desertas. Mažesnių miestų prestižinėse vietose dviejų patiekalų pietus galima gauti ir už 3-4 EUR.

Reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą apie dienos pietų įpročius „Čili picos“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atliko šių metų kovą. Apklausti 1011 gyventojų.


Sauliaus Žiūros nuotr.
23 gruodžio, 2024

Vilnius – sparčiausiai augantis Baltijos regiono miestas, kuriame pernai buvo išduota daugiausia, net 12 proc. visų statybos leidimų, kai tuo […]

20 gruodžio, 2024

Darbuotojų perdegimas yra vienas aktualiausių šių dienų iššūkių. Ilgos darbo valandos, nepakankamas poilsis ir prasta užduočių valdymo sistema dažnai sukelia […]

19 gruodžio, 2024

Finansų ekspertė Jekaterina Govina tikina, kad SEB grupės sprendimas konsoliduoti įmones Baltijos šalyse ir jungtinę būstinę steigti Estijoje yra suprantamas, […]

19 gruodžio, 2024

Elektra varomi varikliai yra nepakeičiama šiuolaikinės technologijų pramonės dalis, naudojami įvairiose srityse – nuo transporto iki gamybos ir buitinių prietaisų. […]

19 gruodžio, 2024

Valstybės duomenų agentūra (VDA), remdamasi išankstine metine informacija, įvertino 2023 m. regioninį bendrąjį vidaus produktą (BVP). Palyginti su 2022 m., […]

18 gruodžio, 2024

Lenkijos paukščių ūkyje trečiadienį užfiksuotas 24-asis Niukaslio ligos protrūkis. Tuo metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina Lietuvos […]

18 gruodžio, 2024

Investicijos visada siejamos su noru gauti naudą ateityje – ar tai būtų finansinis pelnas, ar ilgalaikė nauda jūsų gyvenimo kokybei. […]

18 gruodžio, 2024

SEB grupė konsoliduoja savo veiklą Baltijos šalyse ir sujungia tris regione veikiančius bankus į vieną juridinį asmenį. Kaip skelbiama banko […]

18 gruodžio, 2024

Jūriniai konteineriai vis dažnesnis pasirinkimas verslui ir individualiems vartotojams, ieškantiems ekonomiškų ir lanksčių sprendimų sandėliavimo poreikiams. Jų universalumas, tvirtumas ir […]

16 gruodžio, 2024

Saulės energija tampa vis svarbesniu atsinaujinančios energijos šaltiniu, tačiau jos efektyvumas priklauso nuo daugelio veiksnių, pavyzdžiui, paros laiko, metų sezono […]

16 gruodžio, 2024

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įpareigojo tris pagrindinius nepriklausomus elektros energijos tiekėjus buitiniams vartotojams ir smulkiausioms įmonėms grąžinti 8,3 mln. […]

16 gruodžio, 2024

Kai turimi finansiniai įsipareigojimai pradeda trukdyti siekti didesnių tikslų, refinansavimas tampa viena iš efektyviausių priemonių, leidžiančių ne tik pagerinti paskolos […]

16 gruodžio, 2024

Verslininkas Gediminas Žiemelis žada, kad jo valdoma Airijoje registruota aviacijos verslo grupė „Avia Solutions Group“ (ASG) šiemet tikisi pasiekti 3 […]

16 gruodžio, 2024

Inovacijoms, technologijoms ar kvalifikuotų specialistų poreikiui imlūs sektoriai keičia mokymo programas. Kaip rodo Užimtumo tarnybos stebėsena, šiemet sparčiau daugėja klientų, […]

15 gruodžio, 2024

Bankrutuojanti Alytaus siuvykla „Ager axis“ planuoja atleisti visus 20 įmonės darbuotojų, informuoja Užimtumo tarnyba (UŽT). Anot tarnybos, visi atleidžiami darbuotojai […]

14 gruodžio, 2024

Į Lietuvą svarstantiems grįžti emigrantams mieliau renkantis gyventi regionuose, Užimtumo tarnyba (UT) sukūrė interaktyvų Lietuvos regionų žemėlapį, kuriame pateikiama daugiau […]

13 gruodžio, 2024

Debesų technologijos jau tapo neatsiejama daugelio šiuolaikinių įmonių kasdienybės dalimi. Tai taip pat galioja buhalterijos sferai, kur automatizuoti sprendimai ir […]

Elena Leontjeva
13 gruodžio, 2024

Penktadienį naujoji Vyriausybė pristatė atnaujintą 2025 m. valstybės biudžeto projektą. Pagrindinis pakeitimas – numatyta galimybė gynybai skolintis 800 mln. eurų […]

13 gruodžio, 2024

Kaip ir buvo nusprendęs pirmosios instancijos teismas, mirusio vieno turtingiausių Lietuvos verslininkų, UAB „Marijampolės pieno konservai“ savininko Raimondo Karpavičiaus palikimas […]

13 gruodžio, 2024

Vyriausybė penktadienį ryte pritarė patikslintam 2025 m. valstybės biudžeto projektui. Ministrų kabinetas šalies pajamų ir išlaidų planą atnaujino atsižvelgęs į […]