22 lapkričio, 2023

Kodėl verta įmonėms priimti praktikantus – studentai labiau našta ar pagalba kolegoms?

Universitetai ir kolegijos praktikas įmonėse studentams yra įtraukusios į privalomąją studijų programą. Verslas šį praktinį teorinių žinių pritaikymą sutinka palankiai, nes tai leidžia viduje užsiauginti trūkstamus darbuotojų resursus. Ar praktika studijų metais gali išspręsti šį iššūkį ir kokią naudą praktikuodamiesi studentai suteikia sau ir jį priėmusiam verslui? 

Patirtys skiriasi kardinaliai

Iš Raseinių kilęs 22-iejų Leandras Nutautas studijuoti prieš ketverius metus atvyko į Kauno technikos kolegiją. Pradėjęs mokytis statybos inžinerijos specialybės, trečiajame kurse privalomąją studijų praktiką nusprendė atlikti tvarių miestų plėtros ir statybų bendrovėje. Pasirinkta įmonė nebuvo pirmoji, kurioje mokydamasis L. Nutautas praktikavosi. Prieš tai jis praktiką atliko kitoje bendrovėje, o šiandien gali įvertinti įgytų patirčių skirtumus. 

„Jos skiriasi kaip diena ir naktis. Ankstesnėje įmonėje jaučiausi, kad esu vis dar studentas. Man skirdavo tik lengvus ir nesudėtingus darbus statybų aikštelėje, nebuvo jokių galimybių kilti karjeros laiptais“, – sako L. Nutautas.

Šiandien L. Nutautas iš praktikanto tapo statybos vadovo padėjėju ir dalijasi savo karjeros sėkmės istorija.

„Pasidomėjęs įmonės įgyvendintais projektais supratau, jog čia turėsiu galimybę išmokti statybos naujovių, pažangių technologijų taikymo. Taip pat šioje praktikoje galėjau mokytis iš geriausių kolegų, susipažinau su įvairių sričių darbuotojų kasdienybe, kolegijoje įgytas žinias, visą išmoktą teoriją perkėliau į statybos aikštelę“, – dalijasi L. Nutautas.

Kruopšti atranka duoda vaisių

Pasak studentą priėmusios bendrovės „YIT Lietuva“ personalo direktorės Nerilės Naprienės, tokias patirtis pavyksta užtikrinti skandinaviška verslo filosofija. Be to, daugelis darbuotojų patys vertina partnerystės su studentais naudą. 

„Dirbdami visada puoselėjame savo vertybes: pagarbą, bendradarbiavimą, kūrybingumą ir veržlumą. Tikime ir pasitikime vienas kitu, kuriame įkvepiančią darbo aplinką, didžiulį dėmesį skiriame komandiškumui. Nuolatos siekiame, kad mūsų įgyvendinami projektai suteiktų erdvės dirbti ir tobulėti, todėl ieškome žmonių, kurie norėtų tokios profesinės kasdienybės. Šiandien statybų sektorius itin jaučia gerų, motyvuotų specialistų stygių, o studentų praktika yra puiki galimybė juos užsiauginti“, – teigia N. Naprienė.

Jos teigimu, per metus bendrovė iš viso priima apie 20 praktikantų, tačiau pastaruosius kruopščiai atrenka ir savo komandoje laukia tik labiausiai motyvuotų kandidatų. Paprastai apie pusę lieka dirbti toliau arba pakviečiame prisijungti vėliau, mokslo metų eigoje.

„Dirbdami visada puoselėjame savo vertybes: pagarbą, bendradarbiavimą, kūrybingumą ir veržlumą. Tikime ir pasitikime vienas kitu, kuriame įkvepiančią darbo aplinką, didžiulį dėmesį skiriame komandiškumui. Nuolatos siekiame, kad mūsų įgyvendinami projektai suteiktų erdvės dirbti ir tobulėti, todėl ieškome žmonių, kurie norėtų tokios profesinės kasdienybės. Šiandien statybų sektorius itin jaučia gerų, motyvuotų specialistų stygių, o studentų praktika yra puiki galimybė juos užsiauginti“, – teigia N. Naprienė.

Leidžia įgyti realios patirties

Tokios nuomonės yra ir „Telia Lietuva“ Darbdavio įvaizdžio vadovė Ineta Lapuchinaitė.  Nors, jos teigimu, bendrovė veikia kitame nei statybų verslas sektoriuje, įmonė studentų praktiką vertina kaip puikų būdą įtraukti jaunus talentus į darbo rinką ir leisti būsimiesiems specialistams įgyti realios darbinės patirties.

„Pradėję praktikuotis, jauni žmonės gali suprasti, kas labiausiai patinka patiems, kokioje srityje mato savo karjeros perspektyvas. Jie taip pat lengviau supranta mūsų įmonės veiklą, vertybes ir kultūrą. Stebėdami studentų darbą, galime įvertinti praktikantų gebėjimus, motyvaciją, ateities darbuotojų potencialą. Bendradarbiaudami su jais, išlošia ir mūsų darbuotojai. Jie turi galimybes pasidalinti savo žiniomis bei patirtimi, o tuo pačiu įkvėpti naujas idėjas ir inovacijas“, – pažymi I. Lapuchinaitė.

Anot pašnekovės, įmonė per metus praktikoms priima apie 80 praktikantų. Tarp jų yra ir bendrovėje jau dirbantys specialistai, kurie praktikuojasi kitose komandose. Praktikas įmonė siūlo skirtingose pozicijose, todėl savo jėgas kviečia išbandyti IT sistemų valdymo, finansų, duomenų analitikos, komercijos ar komunikacijos skyriuose.

Svarbu aiški metodika

„YIT Lietuva“ irgi turi aiškią praktikantų įvedimo į darbo rinką metodiką. Įmonė bendradarbiauja su šalies mokymo įstaigomis, studentus kviečia į pažintines bei darbo praktikas, atvirų durų dienas. N. Naprienės teigimu, per metus bendrovė iš viso priima apie 20 praktikantų, tačiau pastaruosius kruopščiai atrenka ir savo komandoje laukia tik labiausiai motyvuotų kandidatų. Paprastai apie pusę lieka dirbti toliau arba pakviečiame prisijungti vėliau, mokslo metų eigoje.

„Atsirenkame tuos, kurie pasižymi ne tik aukštais akademiniais pasiekimais ar rekomendacijomis. Mums labai svarbūs ir asmeniniai tikslai, noras tobulėti, savo karjeros pradėti siekti nuo pradinio laiptelio. Jei studentas pripažįsta, kad kol kas neturi pakankamai profesinių žinių, bet yra užsibrėžęs jų įgyti, mums visada pakeliui. Gerus specialistus auginame kantriai, formuodami vertybes, ir tai duoda puikių rezultatų. Pusė praktikantų lieka dirbti ir turime sėkmės istorijų, kai studentai per 8-10 metų užauga iki statybų ar projektų vadovų“, – pažymi N. Naprienė.

Profesiją „matuojasi“ praktiškai

Kad sėkminga praktika statybų sektoriuje gali tapti tvirtos profesinės ateities pamatu, sutinka ir Kauno technikos kolegijos Statybos inžinerijos studijų programos kuratorė Birutė Požėrienė. Jos teigimu, tokios patirtys besimokantiems yra labai naudingos.

„Verslas studentų motyvaciją ir norą praktikuotis priima labai palankiai, praktikantams suteikia galimybes augti bei tobulėti, užsiaugina trūkstamus specialistus.  O praktika įmonėje žmogui, kuris ateina iš mokyklos ar gimnazijos suolo, leidžia geriau pažinti pasirinktą profesiją. Taigi išlošia visi – verslas, būsimieji specialistai, kartu ir aukštosios mokyklos“, – mano B. Požėrienė.

Su tuo sutinka ir „Telia“ atstovė. Ji pabrėžia –  verslui ypač svarbu, kad studentai būtų ir akademiškai gabūs, ir turėtų tinkamų asmeninių savybių.

„Be galo vertiname būsimųjų specialistų komunikabilumą, gebėjimą dirbti komandoje, motyvaciją. Visa tai labai prisideda prie didesnio darbo efektyvumo ir bendro pozityvaus kiekvieno darbuotojo nusiteikimo. Matydami, kad studentai yra motyvuoti, nori dirbti, suteikiame galimybes praktikantams pasilikti įmonėje po praktikos pabaigos arba kad ir po metų, kai yra atvirų jiems tinkamų pozicijų. Todėl ši partnerystė yra ypač naudinga. Praktika tampa puikiais komandos formavimo resursais, kurių darbo rinka pasiūlyti gali ne visada“, – pasakoja I. Lapuchinaitė.

Pasak žmogiškųjų išteklių ekspertės N. Naprienės, praktikoje studentai gali ir pasimatuoti, kokia darbo sritis labiausiai tinka.

„Statybos aikštelė ypač tinkama apsispręsti, kur link veda profesinis kelias. Jis realiai išbando inžinieriaus, sąmatininko, projektų ar statybos vadovų profesijų kasdienybę. Tam suteikiame visas darbo priemones, kolegų pagalbą, ugdome žinias, patirtį, atveriame platų techninės bazės panaudojimo potencialą”, – sako bendrovės personalo vadovė.

Jos teigimu, maždaug per dešimtmetį apie 40 proc. inžinerinio bendrovės personalo „užaugo“ nuo praktikanto iki statybos ar projekto vadovo, sąmatininko, statybos inžinieriaus, darbų vadovo ar konstruktoriaus.

„Brandi mūsų patirtis leido suprasti –  įmonei daug prasmingiau ir perspektyviau kryptingai ugdytis žmones, nei, atsiradus laisvai vietai dėl darbuotojų rotacijos ar verslo plėtros, ieškoti specialistų rinkoje. Užsiauginti specialistai nuosekliau supranta sistemas bei procesus, išmoksta dirbti su naudojamais įrankiais ir, svarbiausia, sklandžiai įsilieja į organizacijos gretas, lengviau priima jos kultūrą ir vertybes. Tokie žmonės yra lojalesni įmonei. Jie lengviau motyvuojami, vertina augimą ir tobulėjimą, noriai dalinasi savo įgytomis žiniomis su ateinančiais naujais studentais. Tokiu būdu viduje užsiauginti specialistai prisideda ir prie įmonės vertybių, ir bendruomeniškumo puoselėjimo“, – reziumuoja „YIT Lietuva“ atstovė.


Visagino Žiburio pagrindinės mokyklos kupolas
5 rugsėjo, 2024

Švietimo pažangos programa „Tūkstantmečio mokyklos“ (TŪM) jau pasiekė savo vidurio tašką: įvairios veiklos, skirtos tobulinti mokymą(si) sėkmingai vykdomos visose 58-iose […]

3 rugsėjo, 2024

Pirmadienį Kretingoje oficialiai atvertas rekonstruotas Simono Daukanto progimnazijos sporto aikštynas. Beveik 1,22 mln. eurų atsiėjusios rekonstrukcijos darbus atliko įmonė „Rolana“. […]

2 rugsėjo, 2024

Šių mokslo metų pradžia daliai mokinių bus kitokia – jų klasėse lauks dirbtiniu intelektu (DI) „apsiginklavę“ mokytojai. DI kortą pedagogai […]

1 rugsėjo, 2024

Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės siekis atskirose klasėse mokyti specialiųjų poreikių turinčius vaikus būtų beširdiškas poelgis, sako švietimo, mokslo ir […]

31 rugpjūčio, 2024

Artėjant Rugsėjo 1-ajai ir mokytojams bei tėvams diskutuojant apie dovanas, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sako, kad tėveliams būtina vadovautis bendromis […]

Švietimo vadovų klubas
31 rugpjūčio, 2024

Lietuvoje startuoja švietimo vadovų klubas – 16 lyderių edukacijos srityje, nuo mokyklų direktorių iki savivaldybių švietimo skyrių vedėjų, subūrė antreprenerystės […]

G. Kartano nuotr.
29 rugpjūčio, 2024

Panevėžio miesto savivaldybė siekia pritraukti daugiau kvalifikuotų pedagogų ir užtikrinti kokybišką ugdymo procesą miesto mokyklose. Todėl miesto Taryba patvirtino naują […]

29 rugpjūčio, 2024

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) skyrė papildomus 2 mln. eurų mokymų platformai „Kursuok“. Todėl norintys mokytis šioje platformoje nuo […]

28 rugpjūčio, 2024

Kai tėvams reikia išvykti į kitą šalį, nuotolinis mokymas gali tapti tikru išsigelbėjimu, siekiant, kad jų atžalos tęstų ugdymą pagal […]

28 rugpjūčio, 2024

Vilniaus miesto savivaldybės taryba šiandien pritarė bendradarbiavimo susitarimui su Vokietijos Federacinės Respublikos gynybos ministerija. Juo numatyta vienoje iš sostinės ugdymo […]

ŠMSM nuotr.
27 rugpjūčio, 2024

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos garbės ženklas šiandien įteiktas ilgamečiam Vilniaus Žirmūnų gimnazijos direktoriui Edmundui Grigaliūnui. Garbės ženklu įvertintas aktyvus […]

27 rugpjūčio, 2024

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas sako, kad 19-os savivaldybių sprendimas sumažinti finansavimą švietimo pagalbai, kai jį kasmet didina […]

26 rugpjūčio, 2024

Š.m. rugpjūčio 19–24 d. Meinuto mieste Airijoje vykusioje 20–ojoje tarptautinėje geografijos olimpiadoje Lietuvos mokiniai iškovojo 3 sidabro medalius. Lietuvai šioje […]

25 rugpjūčio, 2024

Lietuvoje populiarėja ugniagesio gelbėtojo profesija – gelbėti žmones vandenyje ir ugnyje veržiasi ne tik mokyklas baigę jaunuoliai, tačiau ir iš […]

24 rugpjūčio, 2024

„Išties sudėtinga dirbti, kuomet nesijauti saugus. Vedi paskaitą ir pradeda gausti oro antskrydžių pavojaus signalai, turi baigti darbą ir nusileisti […]

22 rugpjūčio, 2024

Prieš 37 metus – 1987 m. rugpjūčio 23 d. – disidentė Felicija Nijolė Sadūnaitė sakė kalbą mitinge prie Adomo Mickevičiaus […]

20 rugpjūčio, 2024

Vaikų prie ekranų praleidžiamas laikas tapo tokia opia problema, jog kai kurios šalys ją spręsti imasi net valstybiniu lygiu. Pasaulinio […]

17 rugpjūčio, 2024

Nors Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybės teigia, kad artėjant naujiems mokslo metams vietas ikimokyklinio ugdymo įstaigose galėtų užtikrinti visiems vaikams, […]

14 rugpjūčio, 2024

Artėjant mokslo metams baigiasi ir šauliškų vasaros stovyklų sezonas, kuris šiais metais išsiskyrė ne tik rekordiniu dalyviu skaičiumi, užsieniečių gausa, […]

Artūras Visockas
14 rugpjūčio, 2024

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas klausia, ar Šiauliai bus baudžiami už pastangas gerinti švietimo kokybę? Ima aiškėti, kad Šiaulių miesto […]