14 vasario, 2024

Tokie panašūs, bet tuo pačiu tokie skirtingi: kuo skiriasi iš mūsų raciono tūkstantmečiais nedingstantys kefyras ir rūgpienis

Šiandien apie 80 proc. pasaulio populiacijos, daugiau kaip 6 mlrd. žmonių, reguliariai vartoja pieną ar jo produktus, tarp jų – prieš tūkstančius metų atsiradusius kefyrą bei rūgpienį, kurie daugeliui asocijuojasi su organizmui palankia mityba. Šiuos pieno produktus yra itin pamėgę ir lietuviai, kefyrą nuo rūgpienio nesunkiai galintys atskirti pagal skonį. Tačiau ar žinome, kokiomis dar savybėmis išsiskiria kiekvienas iš šių produktų? 

Kefyro gamyba – sudėtingas ir specifinių žinių reikalaujantis procesas

Rūgpienis, kaip manoma, vartotas jau prieš maždaug 6 tūkstančius metų, dabartinėje Bulgarijos teritorijoje. Kefyras irgi gali pasigirti turtinga istorija. Seniausi kefyro pėdsakai galimai buvo rasti 4 tūkstančių metų senumo kape Kinijoje, tačiau kai kurie istorikai mano, kad šis produktas į mūsų regioną atkeliavo iš Šiaurės Kaukazo, kur prieš 2 tūkstančius metų klajokliai augino ožkas ir galvijus. Netgi egzistuoja legenda, kad pranašas Mahometas Šiaurės Kaukazo karačiajų tautai padovanojo  kefyro „grūdų”, kurie esą turėjo magiškų galių, nes pieną galėjo paversti sveiku ir saugiu produktu, kurį buvo galima vartoti ilgiau nei patį pieną.  

„Toks dalykas iš tiesų egzistuoja, tik mes jį vadiname kefyro grybu – tai unikalus raugas, savyje talpinantis simbiozėje gyvenančius mikroorganizmus: mieles bei specifines raugo kultūras. Pienas fermentuojamas naudojant tinkamą kefyro grybo raugą, taip sukuriant tam tikrų savybių kitą rauginto pieno gėrimą, kefyrą“, – pasakoja Vilma Laukytė – Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė. 

„Kefyro gaminimo procesas yra tikrai sudėtingas. Pavyzdžiui, „DVARO” 3,2 proc. riebumo kefyras yra gaminamas pagal klasikinį ilgametį receptą: naudojame gyvą kefyro grybą, kuris mūsų pieninėje yra auginamas ir puoselėjamas jau daugiau kaip 30 metų. Būtent unikalus kefyro grybo raugas produktui suteikia charakteringą brandų skonį”, – pasakoja V. Laukytė – Staniuvienė.

Vyriausioji technologė pabrėžia, kad kefyro grybo gaminimui reikalingos ne tik specifinės žinios. „Šiam procesui reikalingos ir specialios sąlygos, patalpos, technologijos, aplinka bei temperatūra. Į minėtąsias specialiai tam skirtas gamybines patalpas patekti gali tik apmokyti darbuotojai. Kefyro grybo pagaminimas yra patirties reikalaujantis procesas, o mūsų technologijos ir laboratorijos darbuotojai šiuos iššūkius sėkmingai įveikia”, – pasakoja specialistė. 

Rūgpienį mėgo Lietuvos prezidentas

Rūgpienis yra dar vienas raugintas pieno produktas, tačiau jį gaminant technologinis procesas šiek tiek skiriasi: pieno rūgimas vykdomas tiesiog indelyje, maišelyje, o tai užtikrina ir leidžia pasiekti unikalią produkto konsistenciją bei tekstūrą.

Nors jokios legendos apie tai, kad rūgpienis buvo atsiųstas pranašo, nėra, šis produktas taip pat gali pasigirti išskirtine lietuviška istorija. Istorikė Justina Minelgaitė–Plentienė yra pasakojusi apie įvykį, kai trečiasis Lietuvos prezidentas Kazys Grinius, vadovavęs Lietuvai 1926-aisiais metais, keliavo į gimtąją Suvalkiją pas tetą. Ši, sulaukusi netikėto ir garbino svečio, susirūpino, kad neturi jo kuo pavaišinti. Tačiau pats prezidentas tetą nuramino paprašydamas tiesiog rūgpienio su bulvėmis.

„Kartais kefyras yra painiojamas su rūgpieniu. Taip, jie abu yra rauginti pieno produktai, bet jų  savybės unikalios, o panaudojimo būdai bei fermentacijos procesai skiriasi. Taip pat, skiriasi tekstūros ir skoniai. Kefyras yra šiek tiek gazuotas, jo skonis gali būti nuo švelniai rūgštaus iki brandaus skonio. Rūgpienis – kitokios tekstūros bei tipiško, būdingo būtent rūgpieniui rūgštingumo. O kurį gėrimą rinktis, kiekvienas gali nuspręsti pagal savo vartojimo įpročius bei pomėgius. Juk šiuo produktus galima vartoti tiek kaip atsirus gėrimus, tiek gaminant įvairius patiekalus”, – priduria vyriausioji technologė.


28 rugpjūčio, 2024

Kuriant funkcionalią ir patogią namų erdvę reikia gerai pagalvoti vonios kambario įrengimą. Vienas iš pagrindinių sprendimų, kurį teks priimti, yra […]

27 rugpjūčio, 2024

Nors lietuviai jau priprato pirkti internetu ir aktyviai užsisakinėja įvairias prekes e. parduotuvėse, ne visos jų patirtys yra geros. Kaip […]

27 rugpjūčio, 2024

Dalis žmonių į savo racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau sveikatai palankių produktų. Jie renkasi ekologiškus gaminius, kurie įprastai apibrėžiami kaip […]

22 rugpjūčio, 2024

Epoksidinė derva yra itin universali medžiaga, naudojama tiek kūrybiniuose, tiek praktiniuose projektuose. Nuo unikalių rankdarbių kūrimo iki grindų dangos įrengimo […]

20 rugpjūčio, 2024

Vaikų prie ekranų praleidžiamas laikas tapo tokia opia problema, jog kai kurios šalys ją spręsti imasi net valstybiniu lygiu. Pasaulinio […]

20 rugpjūčio, 2024

Šiaulių rajone gyvenantis Remigijus bando atsigauti po liepos mėnesį praūžusio viesulo, palikusio vyrą ir jo šeimą be pastogės. Stichija ne […]

19 rugpjūčio, 2024

Paskolų refinansavimas yra patogus būdas sujungti turimas paskolas ir gauti geresnes kredito sąlygas. Jei jūsų netenkina anksčiau gautos paskolos sąlygos […]

16 rugpjūčio, 2024

Apsipirkimas internetu – mūsų kasdienybė. Ne išimtis ir elektronikos prietaisai. Pastarieji, ypač turintys baterijas, gali būti paveikti tiek itin karštų, […]

14 rugpjūčio, 2024

Per Žolinę senovės lietuviai švęsdavo ne tik javapjūtės pabaigtuves, bet ir dėkodavo dievams už derliaus gausumą bei laukų derlingumą. Tai […]

12 rugpjūčio, 2024

Jei žmogų sutinkame ir vertiname pagal rūbą, tai pastatą – pagal fasadą. Jis yra viena pagrindinių bei svarbiausių architektūrinių objektų […]

8 rugpjūčio, 2024

Socialiniai tinklai jau seniai tapo tikru tendencijų podiumu – čia galima pasisemti aktualiausių patarimų kone visoms gyvenimo sritims. Ne išimtis […]

7 rugpjūčio, 2024

Jei kaskart išskalbus drabužius, nepasišalina dėmės, jie skleidžia nemalonų kvapą ir jų spalvos greitai blunka, gali būti, kad naudojate netinkamas […]

7 rugpjūčio, 2024

Nors pavasaris nekilnojamojo turto rinkoje būna aktyviausias periodas, tačiau šiemet Šiauliuose ji atsigavo vasarą, teigiama „Inreal“ pranešime. Taip pat pažymima, […]

7 rugpjūčio, 2024

Išskirtinio Kauno naujakurių dėmesio sulaukusiame „Piliamiesčio“ projekte šiuo metu vystomame „Upių“ kvartale statomas dar vienas daugiabutis. Neseniai gyventojams duris atvėręs […]

6 rugpjūčio, 2024

Po liepos pabaigoje praūžusios audros dalis gyventojų be elektros energijos kentė visą savaitę, o viešojoje erdvėje vis pasigirsta priminimų pasirūpinti […]

29 liepos, 2024

Automobilio kardanas yra viena iš pagrindinių transmisijos sistemos dalių, kuri perduoda sukamąjį momentą iš variklio į varančiuosius ratus. Tai yra […]

22 liepos, 2024

Tikriausiai pritarsite, kad šiuolaikiniame pasaulyje, siuntos nuo durų iki durų tapo esmine tiek verslo, tiek asmeninių reikalų dalimi. Žmonės tikisi […]

22 liepos, 2024

Katalizatoriaus tarnavimo laikas priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip: automobilio tipas ir modelis: skirtingų markių ir modelių automobilių katalizatoriai tarnauja […]

21 liepos, 2024

Namų kondicionieriai yra nepakeičiamas komforto šaltinis karštomis vasaros dienomis, tačiau daugelis ignoruoja jų tinkamą priežiūrą. Nors šie įrenginiai gali suteikti […]

18 liepos, 2024

Daugeliui virtuvė yra bene svarbiausia namų dalis, neretai vadinama jų širdimi. Ši erdvė pokalbiams suburia šeimą, čia valgome, dalinamės istorijomis, […]