Mitybos profesorius apie varškę: „Galima valgyti nors ir kasdien“
Lietuvos gyventojų meilė varškei užkoduota dar senovėje, o ir dabar jos populiarumas neblėsta dėl universalumo bei maistingųjų medžiagų. Tą prabrėžia ir mitybos ekspertai. Pasak jų, varškę galima valgyti ir kasdien, tačiau į mitybą svarbiausia žiūrėti kompleksiškai.
Varškės istorija: atsirado netyčia?
Nors tiksliai nėra žinoma, kada žmonija pradėjo valgyti ir ruošti varškę, tačiau tai įvyko mažiausiai prieš kelis tūkstančius metų. Tikėtina, kad tuometinės klajoklių gentys varškę ar į ją panašų produktą sukūrė netyčia. Prisijaukinę gyvulius ir klajodami, senovės žmonės pieną laikydavo specialiuose induose, pagamintuose iš gyvūnų skrandžių. Patiems klajokliams to nežinant, taip buvo sukurta tinkama aplinka bakterijoms augti ir fermentacijai prasidėti, kuri galiausiai sukurdavo produktą panašų į dabartinį jogurtą ar varškę.
Tikėtina, kad varškė gyventojams Lietuvos teritorijoje irgi neblogai pažįstama jau bent kelis tūkstančius metų. Iš varškės nuo seno slegiami sūriai, o gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas, 2023-aisiais metais „Bernardinai.lt” duotame interviu atskleidė, kad pirmieji varškės sūriai Lietuvos teritorijoje galėjo būti suslėgti prieš 4500–5000 metų, kai į mūsų kraštus su savo avimis ir ožkomis atsikraustė gyvulių augintojai. Ilgainiui iš jų pieno perdirbimo technologijas perėmė ir vietos gyventojai. Be to, pasak profesoriaus, tikrai žinoma, kad XIV a. pabaigoje ant Jogailos stalo tikrai buvo įvairių sūrių, kurie tuomet slėgti iš rauginto pieno.
Šiais laikais varškė ar kiti pieno produktai ant mūsų stalų nugula kiekvieną dieną. „Rekomenduojama kasdien suvartoti ką nors iš pieno produktų grupės. Jeigu, pavyzdžiui, žmogus nevartoja jokių kitų pieno produktų, varškę galima valgyti ir kasdien. Bet, žinoma, nebūtina prisirišti prie vieno produkto, maisto racioną reikia paįvairinti. Visgi varškę vartojant, pavyzdžiui, keturis kartus per savaitę, drąsiai galima sakyti, kad tai yra gerai”, – aiškina Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.
Dabar, skirtingai nei prieš šimtus ar tūkstančius metų, varškė gaminama naudojant patobulintas technologijas. „Gamyboje mes naudojame tik šiuolaikines technologijas. Tai, žinoma, lemia, kad pirkėjams galime pasiūlyti ir platų produkto asortimentą. Populiariausia mūsų siūloma „DVARO” varškė yra 9 proc. riebumo. Ji – baltymų šaltinis. 100-te gramų šio produkto yra net 18 gramų baltymų. Taip pat galima rinktis liesą varškę, o norintys riebesnės, gali mėgautis 15 proc. riebumo varške”, – pasakoja Vilma Laukytė – Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“ filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė.
Tuo tarpu profesorius R. Stukas akcentuoja, kad būtent gyvulinės kilmės baltymai, esantys varškėje, yra ypač naudingi žmogaus organizmui. „Baltyminis visavertiškumas kartais yra per mažai akcentuojamas, bet tam, kad žmogus būtų sveikas, o jo imuninė sistema – stipri, reikia gauti baltymų. Gyvulinės kilmės baltymai turi visas aminorūgštis, kurios yra būtinos žmogaus organizmui”, – tvirtina mitybos ekspertas.
Liesa ar riebi varškė? Įsivertinkite patys!
Varškės vartojimo įpročiai taip pat yra skirtingi. „Varškė tikrai valgoma ir viena pati, tačiau jei kieno nors skonio receptoriams tai nėra įprasta, ši produktą visąlaik galima pagardinti norimais vaisiais, žolelėmis, grietine, uogiene ar medumi. Be to, varškė naudojama gaminant kitus patiekalus, apkepus, varškėčius ar blynus. Galimybės čia begalinės ir priklauso nuo kiekvieno fantazijos bei pomėgių”, – sako AB „Pieno žvaigždės“ filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė Vilma Laukytė – Staniuvienė.
Jau kurį laiką ekspertai taip pat siekia paneigti mitus, kad riebesni pieno produktai, įskaitant ir varškę, yra mažiau naudingi organizmui. Pasak mitybos specialistų, nėra nei sveikų, nei nesveikų pieno produktų, yra tik sveika arba nesveika mityba. „Viskas priklauso nuo to, ką dar žmogus valgo. Mes negalime sakyti, kad, štai, kažkuris produktas yra sveikas ar nesveikas. Tik įvertinus visą maisto racioną ir patį žmogų, galima nustatyti, kad konkrečiu atveju, vienokia mityba yra sveika, o kitokiu – ne”, – tvirtina profesorius R. Stukas. Kiekvienas žmogus, besirinkdamas varškę ar kitą pieno produktą, turėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą ir nuspręsti, kokio tipo produktas jam yra reikalingiausias. Pasak R. Stuko, jei žmogaus racionas yra sudarytas iš liesų produktų, jam tiks riebi varškė. Visgi jei mityba yra riebi, tokiu atveju galima rinktis ir liesesnę varškę.