Ekologiški maisto produktai su nuolaidomis: ar verta pirkti?
Dalis žmonių į savo racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau sveikatai palankių produktų. Jie renkasi ekologiškus gaminius, kurie įprastai apibrėžiami kaip natūralesni, tvaresni, taip pat sveikesni organizmui ir draugiškesni planetai. Vis dėlto, reikia pripažinti, kad ekologiški produktai dažniausiai kainuoja brangiau. Todėl kita dalis visuomenės į juos žvelgia skeptiškai – esą tokie gaminiai neverti savo kainos, o jų nauda yra pervertinta.
Ką svarbu žinoti apie ekologiškus maisto produktus? Ar jie tikrai naudingi organizmui? Ar verta šiuos produktus įsigyti bent tada, kai taikomos nuolaidos? Visi atsakymai – šiame straipsnyje.
Koks maistas yra ekologiškas?
Pirmiausia, reikėtų aptarti terminą: kas gi tas ekologiškas maistas? Kalbant paprastai, tai produktai, kurie yra užauginti nenaudojant jokių sintetinių trąšų (mineralinių trąšų), sintetinių genetiškai pakeistų organizmų, herbicidų, pesticidų bei antibiotikų. Europos sąjungoje, taip pat ir kai kuriose kitose šalyse, yra reikalaujama, kad ekologiška produkcija būtų sertifikuota ir pažymėta specialiu ženklu. Tai reiškia, kad pirkėjas, įsigydamas ekologišką produktą, turėtų atkreipti dėmesį ar ant jo pakuotės yra sertifikuotos ekologiškos produkcijos ženklinimas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad vien žodžio „ekologiškas“ etiketėje neužtenka. Produktas ekologišku gali būti įvardintas tik tuo atveju, jeigu jis specialiai pažymėtas.
Ekologiškas maistas: kuo jis palankus sveikatai?
Jau išsiaiškinome, kaip atskirti ekologišką maistą. Dabar aptarkime, kuo jis palankus žmogaus sveikatai. Kaip jau minėjome, ekologiškų maisto produktų gamyboje draudžiama naudoti sintetinius maisto priedus. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad ekologiškas maistas nėra užterštas nitratų pertekliumi, antibiotikais, hormonais, pesticidų likučiais ir pan. Šie, ilgalaikėje perspektyvoje, gali turėti įtakos tam tikrų lėtinių ligų išsivystymui.
Remiantis mitybos ekspertų pateikiama informacija, ekologiški maisto produktai pranašesni dar ir tuo, kad juose įvairių mineralų ir vitaminų, palyginti tu kitais produktais, yra daugiau. O geriausia dar ir tai, kad ekologiški produktai pasižymi ne tik maistingumu, bet ir puikiu skoniu.
Nuolaidos ekologiškiems produktams: ar verta pasinaudoti?
Parduotuvių nuolaidų leidiniai – kupini puikių pasiūlymų ne tik įprastai, bet ir ekologiškai produkcijai. Vis dėlto, kaip minėjome įžangoje, ekologiškas maistas, net ir su nuolaida, įprastai kiek brangesnis už neekologiškus produktus. Todėl natūralu, kad kyla klausimas: ar verta ekologiškus produktus įsigyti?
Atsakymas gana akivaizdus – jeigu rūpinatės savo sveikata, ekologiškus produktus tikrai turėtumėte įtraukti į savo mitybos racioną. Tiesa, nereikia „pamesti galvos“. Tikrai nieko neatsitiks, jeigu jūsų prekių krepšelis bus mišrus: dalis produktų užauginti ekologiškai, dalis – ne. Rekomenduojame didesnį dėmesį atkreipti į ekologišką mėsą ir žuvį, daržoves, vaisius bei uogas. Ypatingai, kai šioms prekėms taikomos nuolaidos!