Užgavėnių blynai – gardi šventės tradicija

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad per visą gavėnią netektų badauti. Pasak tradicijos, kuo daugiau blynų suvalgysi, tuo geresni metai laukia. Todėl šiandien kviečiame ne tik prisiminti Užgavėnių papročius, bet ir pasigaminti ypatingai skanius lietuviškus blynus pagal mūsų receptą!
Užgavėnių tradicijos Lietuvoje
Užgavėnių šventė – tai žiemos išvarymo metas, kai žmonės persirengia velniais, raganomis, ubagais, žydais ir kitais personažais, vaikšto po namus, prašo vaišių ir dainuoja linksmus pokštus. Šventės kulminacija – Lašininio ir Kanapinio kova, simbolizuojanti besibaigiančią žiemą ir artėjantį pavasarį. Užgavėnių vakarą taip pat sudeginama Morė – didelė lėlinė iš šiaudų, kuri įkūnija visus žiemos vargus ir rūpesčius.
Užgavėnės yra įtrauktos į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.
Svarbiausias šios dienos patiekalas – blynai. Jie gali būti kepami įvairiai: ploni kaip nėriniai arba purūs ir minkšti, su varške, obuoliais, moliūgais ar net mieliniai. Dalinamės vienu iš pačių skaniausių Užgavėnių blynų receptų!
Purūs mieliniai blynai su cinamonu
Reikės:
-
500 ml šilto pieno
-
25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų mielių)
-
2 valg. šaukštų cukraus
-
1/2 arb. šaukštelio druskos
-
2 kiaušinių
-
300 g kvietinių miltų
-
1 arb. šaukštelio cinamono
-
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
-
2 valg. šaukštų sviesto
-
Aliejaus kepimui
Gaminimas:
-
Mieles ištirpinkite šiltame piene, įdėkite cukraus ir palikite 10 minučių, kad suaktyvėtų.
-
Į dubenį suberkite miltus, druską, cinamoną ir vanilinį cukrų.
-
Įmuškite kiaušinius, supilkite mielių mišinį ir išplakite iki vientisos masės.
-
Ištirpintą sviestą supilkite į tešlą ir išmaišykite.
-
Uždenkite tešlą ir palikite šiltai apie 1 valandą, kol ji pakils.
-
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite nedidelius blynelius iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.
-
Patiekite su medumi, uogiene ar grietine!
Tokie purūs, kvapnūs ir minkšti blynai taps tikra Užgavėnių šventės puošmena. Linkime gardaus šventimo ir linksmų Užgavėnių!