Akcija pasaulinė „Košės diena“ Plungės rajono mokyklose
Siekdama skatinti sveikos mitybos įpročius tarp Lietuvos vaikų ir akcentuoti košės pusryčių naudą mityboje, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, bendradarbiaudama su vienu didžiausių Lietuvos grūdų perdirbimo bendrovių UAB „Malsena plius“, organizuoja akciją paminėti pasaulinę „Košės dieną“, kuri oficialiai būna spalio 10 d.
„Košės diena“ Žemaičių Kalvarijos Motiejaus Valančiaus gimnazijoje
Šiais metais Žemaičių Kalvarijos Motiejaus Valančiaus gimnazijoje košės diena vyko spalio 9 dieną per pirmąją pamoką. Šios dienos tikslas – skatinti mokinius sveikai maitintis, susipažindinti su košių bei pusryčių nauda žmogaus organizmui. „Košės dienos“ mokiniai laukė su nekantrumu. vėliau noriai ragavo košių. Juk tai sveika ir skanu, o dar ir lengvai paruošiama.
Sočiai pradėję rytą, pasimankštinę mokiniai vėl uoliai toliau mokėsi.
Akcijos organizatorės pradinių klasių mokytojos Dalia Raustienė, Irena Taujenienė, Irma Gedgaudienė, Alma Mikalauskienė ir Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Inga Virketė
„Košės diena“ Plungės Senamiesčio mokykloje
Spalio 9-osios rytą Plungės Senamiesčio mokyklos 300 pradinukų ir 13 jų mokytojų pamokas pradėjo netradiciškai. Mokinukai sėdo ne prie knygų klasėse, o prie stalų valgykloje, kur juos pasitiko avižinės košės dubenėliai. Mokykla dalyvavo Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos grūdų perdirbimo bendrovės UAB „Malsena Plius“ organizuotoje pasaulinės „Košės dienos“ akcijoje.
Košė – sveika, maistinga ir naudinga, košė – puikus vitaminų, mineralų, angliavandenių ir energijos šaltinis – taip akcijos metu kalbėjo mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Regina Petreikienė. Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, Lietuvoje vaikai valgo per mažai grūdinių produktų, vaisių, daržovių, dažnas mokinukas apskritai nevalgo pusryčių. Paklausus mūsų pradinukų, ar jie valgo pusryčius, dauguma atsakė taip, bet košę valgo retai, vėliau į viršų pakilo rankytės tų, kurie pusryčių nevalgo visai. Valgant košytę, mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė mokiniams priminė sveikos mitybos principus, taisykles, sveiko maisto piramidę, papasakojo, kaip auginamos avižos ir kaip jos patenka ant mūsų stalo.
Mūsų pradinukai žino, kad valgyti avižinę košę yra sveika, kad vietoj saldumynų reikia rinktis sveikus ir maistingus užkandžius. Mokiniai nori gyventi sveikai, o to juos moko ne tik tėveliai, bet ir mokytojai. Pradinukams košė patiko, bet, kaip teigia patys mažiausieji pirmokėliai, mamytės virta košytė skanesnė.
Regina Petreikienė, mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė