11 lapkričio, 2015
Jurgita Andriejauskaitė /15min.lt

Šiuolaikinis kulinarinis paveldas – tik su visokiausiais priedais ir dažikliais

Prekybos centre kulinarinio paveldo ženklu pažymėtų skanėstų, grybukų, įsigijusi klaipėdietė nustebo panagrinėjusi gaminio sudėtį. Moters teigimu, pirkdama grybukus iš skyrelio „Linkėjimai iš kaimo“ tikėjosi itin natūralaus, tarsi močiutės kepto skanėsto, o jame rado įvairiausių priedų. Kulinarijos paveldo ekspertai tikina, jog gaminys atitinka visus XXI amžiui keliamus reikalavimus.

Klaipėdietė grybukus įsigijo prekybos centre „Maxima“. Ji pasakojo prisiminusi močiutės keptus skanėstus ir panorėjusi saldaus išsirinko grybukus.

„Iš karto nuskubėjau link skyriaus „Linkėjimai iš kaimo“, kuriame išdėlioti mūsų ūkininkų gaminiai. Šiame skyriuje ant visų produktų puikuojasi lipdukai-emblemos „Lietuviško ūkio kokybė“.

Pagalvojau, kad gal kas nors iš mūsų ūkininkų vis dar gamina mano pamėgtus grybukus, laikydamasis senovinės gamybos principų ir iš kokybiškų lietuviškų produktų. Radau – sausainiai „Grybukai“, plastikinėje dėžutėje su lipduku „Lietuviško ūkio kokybė“, o ant lipduko, kuriame išvardintos sausainių sudedamosios dalys, pamačiau du ženklus: „AgroBalt 2012“ (atrodo kaip medalis) ir „Kulinarijos paveldo fondas“. Galvoju: „Oho, skamba rimtai, turėtų būti kokybiški sausainiai ir gal net ne prastesni už mano močiutės sausainius“, – laiške pasakoja klaipėdietė.

Namuose pirkėja teigė nustebusi atidžiau paskaičiusi grybukų sudėtį.

„Riebalų rūgščių mono – ir digliceridai, lecitinas, dažiklis, palmių riebalai, margarinas… Mano močiutė į grybukų tešlą dėdavo sviestą ir jokių gliceridų ir dažiklių nedėdavo, kiek prisimenu. Ir ką ten reikia dažyti? Juk grybukų koteliai balti, nes gaminami iš kiaušinių baltymų ir cukraus pudros, o kepurėlės rudos, nes gaminamos iš kakavos, baltymų ir cukraus pudros“, – rašo 15min.lt skaitytoja.

Smalsi moteris apie saldėsius paskaitė gamintojo puslapyje, čia rašoma, jog grybukų sudėtyje yra kvietiniai miltai, cukrus, kiaušiniai, kakavos milteliai, margarinas, palmių aliejus, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga – citrinos rūgštis.

„Gliceridai, lecitinas ir dažikliai nėra paminėti. Be to, grybukų gamintojo puslapyje rašoma, kad duona ir konditerijos gaminiai ir šiandien kepami tik iš natūralių žaliavų, nenaudojant dirbtinių puriklių ir tešlos pagerinimo priedų“, – rašo klaipėdietė.

Klausimų jai sukėlė ir tai, kad sudėtyje minimas palmių aliejus, o Kulinarinio paveldo gaminiai ruošiami tik iš lietuviškų žaliavų.

Nebe akmens amžius

Situaciją dėl grybukų 15min.lt išaiškino Kulinarijos paveldo fondo vadovė Birutė Imbrasienė. Anot jos, gamintojas pelnytai ženklina grybukus fondo lipduku.

„Kulinarijos paveldo ženklas nereiškia, jog produktas atkartojamas visu šimtu procentų. Anksčiau būdavo naudojami kiaulienos, avienos riebalai, dabar jų niekas nenaudoja saldumynams, nes jų niekas nevalgytų.

Dabar naudojami natūralūs riebalai, margarinas kepiniams naudojamas jau labai seniai. Išlikusi ta pati gaminimo technologija. Paveldas tai nereiškia, kad gaminama kaip XVI ar XVII amžiuje, dabar XXI amžius, kai kurie dalykai turi būti pakeisti, – aiškino B.Imbrasienė. – Palmių aliejus, gliceridai, dažiklis – visa tai yra margarino sudedamosios dalys. Anksčiau veterinarijos tarnyba reikalaudavo surašyti tik gaminiui naudojamus produktus, tad rasdavome: margarinas ir visa kita. Dabar surašomos visos sudedamosios dalys ir ne skliausteliuose prie margarino, o tiesiog eilute.“

Pasak žinovės, gamyboje persipina praeities kartų išmonė ir šiuolaikinės technologijos. B.Imbrasienė priminė, jog karyboje ir maisto pramonėje technologijos vystosi sparčiausiai, tad jos negali neatkeliauti ir gaminant paveldo gaminius.

„Juk dabar ne akmens amžius, derinama tai, kas naudota anais laikais ir dabar. Principas gamybos tas pats, bet produktas šiek tiek skiriasi. Juk ir duona anksčiau būdavo gaminama kitaip. Dabar nebe taip malama, rugiai švaresni, labiau išvalomi“, – sakė moteris.

Prekybos centro „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad skyriuje „Linkėjimai iš kaimo“ atsiduria produktai, kurie gaminami mažuose ūkiuose, kepyklėlėse.

„Į receptūras mes nesigiliname, nes vienas receptas gali būti taikytas Dzūkijoje, kitas – Aukštaitijoje. Mes tiekėjus įpareigojame pateikti dokumentus, atspindinčius, jog produktas turi paveldo ir kitus ženklus. Mūsų siekis, kad būtų užtikrinta įvairovė ir tai nebūtų masinės gamybos produktas“, – sakė R.Saulytė.


14 kovo, 2025

Nuo metų pradžios keleivių srautus aktyviai auginantis Palangos oro uostas tampa modernesnis ir patogesnis keleiviams. Aviacijos vasaros sezoną oro uostas […]

9 kovo, 2025

Automobilių padangos yra vienas svarbiausių transporto priemonės elementų, užtikrinančių saugumą ir komfortą kelionės metu. Šiandien vis daugiau vairuotojų renkasi padangas […]

7 kovo, 2025

Penktadienį Vilniuje prasideda pavasario pradžią simbolizuojanti, tris dienas truksianti Kaziuko mugė. Kaip skelbia mugės organizatoriai, šių metų mugės tema – […]

7 kovo, 2025

Per pastaruosius trejus metus Birštone augantis turistų srautas ir nuosekliai plėtojama apgyvendinimo, sveikatinimo bei kita turizmo infrastruktūra atnešė džiugių permainų […]

6 kovo, 2025

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį dar kartą sumažino palūkanų normas, kad paskatintų sunkumų kamuojamą euro zoną, tačiau leido suprasti, kad […]

EPA-ELTA nuotr.
6 kovo, 2025

1990-ųjų pradžioje buvau jaunas Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistas pagrindiniame politikos formavimo departamente. Tuo metu vykdavau į TVF misijas Bulgarijoje, […]

2 kovo, 2025

Vizitinė kortelė – tai daugiau nei tik kontaktinė informacija ant popieriaus. Ji yra pirmasis įspūdis apie jus ir jūsų verslą, […]

28 vasario, 2025

 Gyventojams, dėl pernai vasarą kilusios elektros neturėjusiems ilgiau nei 72 valandas, tinklus prižiūrintis „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) jau išmokėjo beveik […]

26 vasario, 2025

Pirmąjį metų mėnesį bendras krovos kiekis Klaipėdos uoste, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, augo 5 proc. Anot uosto, daugiausia […]

25 vasario, 2025

Darbo užmokesčio atotrūkis tarp vyrų ir moterų Lietuvoje 2024 m. siekė 13 proc., teigia „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus […]

25 vasario, 2025

Internetinių svetainių kūrimo platforma „Wix“ Lietuvoje Vilniuje steigia naują dizaino centrą „Vilnius Design Studio“.  Kaip rašoma pranešime, naujasis Vilniaus dizaino […]

25 vasario, 2025

Renkantis tinkamas padangas automobiliui, svarbu atsižvelgti ne tik į jų dydį ir sezoniškumą, bet ir į gamintoją. Skirtingi gamintojai siūlo […]

24 vasario, 2025

Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims kiek daugiau nei prieš dvi savaites prisijungus prie Vakarų tinklų, Vilkaviškio rajone pirmadienį pradėtos demontuoti […]

Leonardas Marcinkevičius
21 vasario, 2025

Pirmajame Vyriausybės inicijuotos Maisto tarybos posėdyje be procedūrinių diskusijų, suskubta analizuoti maisto tiekimo grandinę. Prieš užsiimant kaštų ar konkrečių prekių […]

21 vasario, 2025

Penktadienį, prieš pirmąjį naujai sukurtos Maisto tarybos posėdį, jai vadovaujantis žemės ūkio ministras Ignas Hofmanas teigia, kad siekiant rasti greito […]

Kurtuvėnų žirgynas. 2023 m. L. Bimbirienės nuotr.
20 vasario, 2025

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) ketvirtadienį pranešus, kad atsistatydina abu jos deleguoti „Lietuvos žirgyno“ valdybos nariai, šios pirmininkas Juozas Rimkevičius Eltai […]

20 vasario, 2025

Pagrindinėje šalies automagistralėje Vilnius–Kaunas–Klaipėda trečiadienį atidarytas pirmasis elektromobilių įkrovimo parkas Raseinių rajone, pranešė savivaldybė. Naujajame įkrovimo parke vienu metu galės […]

19 vasario, 2025

Vyriausybė nusprendė steigti specialią komisiją biurokratijai verslo sektoriuje mažinti. Tai numatyta Vyriausybės trečiadienį priimtame nutarime. Naujoji Perteklinių reikalavimų verslui šalinimo […]

19 vasario, 2025

2025-01-24 UAB „Lerenta“ ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (toliau – APVA) pasirašė finansavimo sutartį dėl tikslinės […]

19 vasario, 2025

Elektronikos atliekų tvarkymo įmonė „Supportive Electronic Service“ šiemet planuoja statyti naują gamyklą Širvintų rajone, praneša „Verslo žinios“.  Gamybiniai pastatai bus […]

Regionų naujienos