Įtariate maisto klastojimą ar nelegalią prekybą, praneškite!
Lietuvoje ir kitose šalyse nustatoma vis daugiau maisto klastojimo ir nelegalios prekybos atvejų, kuomet tyčia nurodomos ne to gaminio sudedamosios dalys, ne tikrasis gamintojas ar produktas pagamintas iš neteisėtų įsigytų žaliavų. Kaip atpažinti maisto klastojimą ir nelegalią prekybą?
Suklastotas maistas – tai į rinką tiekiami produktai, kurių ženklinimo etiketėse ar lydinčiuose dokumentuose, tyčia, siekiant ekonominės naudos, tyčia klaidingai nurodytas pavadinimas, svoris, tinkamumo terminas, sudedamosios dalys, gamintojas, kilmės šalis arba maistas pagamintas iš neleistinų ir neteisėtai įgytų žaliavų.
Maisto produktų klastojimo pavyzdžiai:
– Maisto produkto kilmės šalies klastojimas.
– Šalutinių gyvūninių produktų perdirbimas ir grąžinimas į maisto grandinę.
– Maisto produkto pakeitimas pigesniu (pvz., sąmoningai nurodomas neteisingas žuvies rūšies pavadinimas, o realizuojama mažesnės vertės žuvis, lašišinių žuvų ikrų pakeitimas pigesniais, aukščiausios rūšies mėsos gaminių pakeitimas I ar II rūšies gaminiais).
– Maisto produktų skiedimas (pvz., alyvuogių aliejaus skiedžiamas kitų augalų aliejumi, o etiketėje nurodoma „aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus“/„extra virgin olive oil“, taip pat savavališkas vyno skiedimas vandeniu).
– Savavališkas tinkamumo vartoti termino pratęsimas, pasikartojantis maisto produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu pardavimas.
– Maisto produktų sudedamųjų dalių pakeitimas pigesnėmis (pvz., augaliniai riebalai svieste, prieskonių primaišymas, dažikliai prieskoniuose, sojos baltymų ar mechaniškai atskirtos mėsos naudojimas aukščiausios rūšies mėsos gaminiuose).
– Maisto produkto maskavimas, įdedant medžiagą ar ingredientą, kurie paprastai į šio produkto sudėtį neįeina, siekiant pagerinti produkto išvaizdą, kokybę ar siekiant nuslėpti gamybos nesėkmes (pvz., maisto priedo azodikarbonamido naudojimas miltuose, siekiant juos išbalinti, gendančios mėsos mirkymas acto tirpale, siekiant užmaskuoti gedimo požymius).
– Pasikartojantis klaidingos informacijos apie žaliavas, maisto produktų sudedamąsias dalis nurodymas (pvz., dešros ženklinimo etiketėje nurodoma jautiena, o gamybos proceso metu naudojama kitos rūšies mėsa).
– Pasikartojantis klaidingas maisto produkto grynojo svorio nurodymas.
– Neekologiški produktai ženklinami ar parduodami kaip ekologiški.
Ką reiškia nelegali maisto tvarkymo subjekto veikla?
Nelegali veikla – maisto tvarkymo subjekto neteisėtas vertimasis ekonomine veikla, jos neįregistravus (neturint LR teisės aktų nustatyta tvarka reikalingų leidimų) ar kitu neteisėtu būdu gaunant pajamas. Taip pat, kai maisto tvarkymo subjektas nustatyta tvarka neįtraukia prekių į apskaitą.
Klastodami produktus nesąžiningi verslininkai pelnosi parduodami prastos kokybės maistą už aukščiausią kainą, parduodant neaiškios kilmės produktus rizikuojama žmonių sveikata, o valstybė patiria finansinių nuostolių.