Ant šventinio stalo – kokybiški kiaušiniai
Artėjant šv. Velykų šventei, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai tikrina, kokios kokybės kiaušiniai parduodami Lietuvos miestų ir miestelių parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse.
Nustatoma netinkamai paženklintų, be įsigijimo dokumentų kiaušinių
„Kiaušiniai – vertingi maisto produktai, tačiau moksliniais tyrimais patvirtinta, kad jie yra vieni rizikingiausių gyvūninių produktų. Jų lukštai gali būti užkrėsti salmonelėmis ir kitais mikroorganizmais, todėl nesilaikant veterinarijos bei higienos reikalavimų, kiaušiniai gali tapti užkrečiamųjų ligų priežastimi“, – pabrėžia VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausias veterinarijos gydytojas Jonas Stanius.
Patikrinimų metu inspektoriai vertina kiaušinių saugą ir kokybę, tikrina, ar jais prekiaujama pagal nustatytus reikalavimus. Jau patikrinta 215 parduotuvių, 56 turgavietės ir 107 turgaus prekeiviai, įvertinta daugiau kaip 256 tūkstančių kiaušinių kokybė.
Didžioji dalis kiaušinių prekybos vietose – saugūs ir kokybiški, tačiau nustatyta ir pažeidimų. Kauno VMVT inspektoriai uždraudė prekiauti 960 vnt. kiaušinių, kurie buvo neteisingai paženklinti ir be įsigijimo dokumentų.
Vilniaus VMVT dviejose turgavietėse nurodė neprekiauti 230 vnt. kiaušinių dėl ženklinimo ir tinkamumo vartoti terminų pažeidimų. Klaipėdos VMVT nustatė kiaušinių pakuočių falsifikavimo atvejį.
Daugiau kaip 100 vnt. kiaušinių pašalinti iš rinkos turėjo Jonavos prekiautojas, neturėjęs šių produktų įsigijimą patvirtinančių dokumentų. Šiaulių ir Ukmergės VMVT inspektoriai nustatė atvejus, kai parduotuvėse buvo prekiaujama kiaušiniais su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Ženklinimo pažeidimų nustatyta Tauragėje, Prienuose, Pagėgiuose ir Pasvalyje. Pažeidėjams skirtos baudos, nesaugių kiaušinių realizacija sustabdyta.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis kiaušinius?
Pasak J.Staniaus, tiek mažuose, tiek labai dideliuose kiaušiniuose yra tos pačios maistinės medžiagos ir vitaminai. Mat visų naminių paukščių – vištų, kalakutų, ančių, žąsų, putpelių – kiaušinių sudėtis mažai skiriasi.
„Svarbiausia prieš perkant įvertinti kiaušinių išvaizdą ir atkreipti dėmesį, ar jie švarūs, o lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo. Labai svarbu atidžiai perskaityti informaciją, nurodytą etiketėje ar ant pakuotės, kiaušiniai taip pat privalo būti paženklinti individualiu gamintojo kodu“, – sako VMVT specialistas.
Kiaušiniai pagal svorį skirstomi į keturias kategorijas, kurios nurodomos ant jų pakuočių: XL — labai dideli (73 g ir didesni), L — dideli (63–73 g), M — vidutiniai (53–63 g), S — maži (iki 53 g). Gali būti supakuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniai. Tada nurodoma ,,skirtingų dydžių kiaušiniai“.
Prekiauti galima tik A klasės kiaušiniais, atitinkančiais kokybės reikalavimus. Ant pakuotės turi būti nurodytas kiaušinių pakavimo įmonės kodas, kokybės klasė, svorio kategorija, vartojimo terminas (,,Geriausi iki …….data), nuoroda nupirktus kiaušinius laikyti šaltai. Ant pakuotės arba jos viduje privalo būti paaiškinama gamintojo kodo reikšmė. Tokio kodo ir jo išaiškinimo nereikia nurodyti ūkininkams, laikantiems ne daugiau nei 50 vištų dedeklių.