Antrasis smidrų festivalis: lietuviški smidrai pagal italus
Šeštadienį iš pat ryto sostinės Tymo turgelyje netilo šurmulys čia buvo ruošiamasi antrajam Smidrų festivaliui. Šventėje apsilankė ir kartu su virtuvės šefu iš Italijos Džian Luka Demarko (Gian Luca Demarco) renginį pradėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
,,Ūkininkų produktai yra kokybiški ir švieži, tai ypač svarbu, kai kalbame apie sveiką mitybą ir savo sveikatą. Tokie festivaliai atkreipia žmonių dėmesį į produktus, užaugintus čia, šalia mūsų. Dažniau juos vartodami, auginame stiprią visuomenę ir savo kraštą. Apsilankydami turguje susipažįstame su vadinamąja nuo lauko iki stalo grandine, nes čia ūkininkai gali išsamiai papasakoti apie savo produktus. Labai smagu būti čia su Jumis, praėjusiais metais smidrų pritruko, tačiau šiemet manau taip neatsitiks, kadangi turime daugiau augintojų“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė
Šparagų festivalyje savo užaugintą produkciją pristatė septyni augintojai. Apsilankę renginyje vilniečiai galėjo ne tik įsigyti smidrų, bet ir patys išmokti juos auginti. Šparagų auginimo subtilybes atskleidė Aleksandro Stulginskio universiteto docentė Audronė Žebrauskienė. Renginio lankytojai taip pat galėjo paragauti virtuvės šefo iš Italijos, Džian Luka Demarko pagamintų šparagų bei kitų kulinarinių šedevrų. ,,Man sakė, kad čia smidrų šventė, tad jiems skirsiu daugiausia dėmesio, tačiau tikrai dar improvizuosiu”, – juokavo Luka. Vėliau į šventę atvyko ir šparagų ambasadorė Beata Nicholson, kuri taip pat pasidalijo su vilniečiais smidrų gaminimo paslaptimis.
Šiemet, kaip ir praėjusiais smidrų festivalį organizavo Tymo turgelio asociacija ir ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė.
Užsukę į turgų lankytojai taip pat galėjo įsigyti pieno produktų, medaus, šviežių daržovių ir vaisių.