25 birželio, 2018

Ar žinojote: šaldytuve ne vieta ne tik pomidorams, bet ir agurkams!

Sudžiūvęs sūris, susiraukšlėjęs pomidoras ar šaldytuvo kamputyje užmirštas pakelis pieno, kurio galiojimas yra „ant ribos“, į šiukšliadėžę keliauja be gailesčio.

Viena iš priežasčių, kodėl maistas mūsų namuose išsilaiko kur kas trumpiau negu galėtų, klaidingi įsitikinimai apie tai, kaip, kur ir kiek laiko jis turėtų būti saugomas.

Bananų nelaikykite prie obuolių

Neužilgo lysvėse sunoks braškės, užaugs pirmieji agurkai bei pomidorai. Specialistai perspėja, kad tinkamas vaisių ir daržovių laikymas padės jomis džiaugtis ilgiau.

Į šaldytuvą neturėtų būti dedami pomidorai, bulvės, česnakai, svogūnai ir agurkai. Jiems pati draugiškiausia – kambario temperatūra.

Yra atskira maisto, kuris išskiria etileno dujas ir skatina nokimą, grupė. Tai bananai, avokadai, pomidorai, persikai, kriaušės. Juos patartina atskirti ir nelaikyti šalia bulvių, obuolių, žalialapių salotų bei uogų.

Laikykitės tvarkos šaldytuve

Pats šaldytuvas niekuomet neturėtų būti užkrautas taip, kad nesimatytų ar nebūtų galima išsiimti to, kas padėta toliau. Akys nemato – širdies neskauda. Deja, bet šis posakis puikiai tinka ir toliau užkištoms maisto atsargoms, kurios yra užmirštamos, pasensta, sugenda ir būna išmetamos.

Turbūt ne kartą parduotuvėje tenka pamurmėti, kodėl ilgiausiai galiojantis jogurtas ar varškė yra nukišti į patį lentynos galą? Bet šios taisyklės taikymas rikiuojant maistą šaldytuve namuose išeitų tik į naudą. Metodo esmė – maistas iš šaldytuvo galo turi judėti į priekį. Jeigu nusipirkote naują indelį uogų, senesnes pastumkite į priekį, o šviežesnes užkiškite už jų. Tas pats galioja sūriui, pienui ir visiems kitiems šaldytuve laikomiems maisto produktams.

Daržovių lupenos – sultiniui virti

Gaminant maistą, paprastai atlieka nemažai daržovių odelių, kartais odelė nuimama ir nuo vištienos. Specialistai pataria prieš lupant daržoves jas gerai nuplauti, kad odelės liktų švarios, o vėliau jas panaudoti daržovių sultiniui virti. Tas pats galioja ir paukštienos odelėms bei kaulams. Išvirtą koncentruotą sultinį rekomenduojama supilstyti į formeles bei pasidėti į šaldiklį. Vėliau gaminant sriubą ar troškinį pakaks į puodą įmesti nuosavo sultinio kubelį ar kelis, kurie suteiks patiekalui kvapnumo bei sodraus skonio.

Specialistai pataria drąsiai eksperimentuoti virtuvėje ir bandyti naujus receptus ar skonių derinius, kurie padėtų sumažinti išmetamo maisto kiekį: pavytęs pomidoras puikiai tiks padažui ar suteiks rūgštelės sriubai, špinatus galima suberti į rytinę kiaušinienę, o kiek padžiūvusį kietą sūrį sutarkuoti bei užbarstyti juo apkepą.

„Misija 0“ – pokyčius pradėkite nuo savęs

Šie patarimai naudingi ne vien jums, bet ir aplinkai. Europos Sąjungoje (ES) didžiausią dalį maisto išmeta ne perdirbėjai ar prekybininkai, o namų ūkiai – būtent jie sugeneruoja daugiau kaip pusę, arba 53 proc. visų maisto atliekų, aplenkdami gamyklas, parduotuves bei kavines su restoranais.

Lietuvoje per metus susidaro daugiau kaip 100 tūkst. tonų maisto atliekų, dauguma jų keliauja į sąvartynus. Patekusios į sąvartynus biologiškai skaidžios atliekos ima irti, išskiria ne tik anglies dioksidą, bet ir metano dujas, kurios teršia aplinkos orą stipriau nei anglies dioksidas.

O ar žinote, kiek maisto atliekų išmetate jūs ir kaip šį kiekį galite sumažinti? Prisijunkite prie visoje Lietuvoje ir jūsų regione vykstančių projekto „Misija 0“ renginių bei susitikimų ir gaukite ne tik naudingos informacijos, bet ir praktinių žinių tiesiai iš specialistų lūpų. Apie arčiausiai jūsų vykstančius renginius daugiau galite sužinoti interneto www.misijanulis.lt skiltyje Renginiai.

Projekto „Misija 0“ metu yra organizuojami aplinkosaugos ekspertų susitikimai su daugiabučių namų bendruomenėmis, kurių metu pristatoma aplinkos taršos situacija šalyje bei teikiami patarimai ir praktinės žinios iš viso pasaulio, kaip sumažinti taršą bei vartojimo padarinius. Akcijų metu gyventojai kviečiami atidžiau pažvelgti į savo įpročius ir juos keisti į draugiškesnius aplinkai.

Nuo liepos mėnesio prie iniciatyvos prisijungti bei renginiuose dalyvauti bus kviečiami individualių namų gyventojai. O jei jau esate pasirengęs pokyčiams – prisijunkite ir prie pokyčių eksperimento bei stebėkite, kaip keičiasi jūsų gyvenimas ir aplinka.

Socialinės akcijos organizuojamos Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamos ES paramos lėšomis.


Varliagyvių monitoringas / M. Balsio nuotr.
18 balandžio, 2025

Baltosios Vokės šlapynėje pirmą kartą po buveinių atkūrimo užfiksuotas skiauterėtųjų tritonų pagausėjimas. Ši rūšis – viena rečiausių Lietuvoje gyvenančių varliagyvių, […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

11 balandžio, 2025

Viena didžiausių pasaulio dykumų kadaise buvo didžiulė ežerų ir upių sistema, trečiadienį paskelbtame tyrime atskleidė tarptautinė komanda.  Neseni tyrimai rodo, […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

5 balandžio, 2025

Aplinkos ministerija primena, kad atėjus pavasariui miškuose atgyja ne tik žaluma, bet ir jautrios augalų rūšys, tarp jų – meškiniai […]

Freepik nuotr.
3 balandžio, 2025

Durpės yra gamtoje aptinkama organinė medžiaga, kuri formuojasi pelkėse – nuolat užmirkusiose vietose dėl aukšto vandens lygio apmirusios augalų liekanos […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

25 kovo, 2025

Ornitologo, gamtos gido, knygų apie paukščius autoriaus, „Ornitostogų“ įkūrėjo Mariaus Karlono karjerą suformavo miškų ir pelkių apsuptas gimtasis Didžiojo Raisto […]

24 kovo, 2025

Kovo 21 d. Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos Ignalinos skyriaus iniciatyva Ignalinos rajono savivaldybės konferencijų salėje surengta Aukštaitijos miško […]

24 kovo, 2025

Kaune sugriežtinta savarankiškai nuotekas tvarkančių privačių namų ir butų kontrolė davė rezultatų – per pastarąjį penkmetį neprisijungusių prie centralizuotų nuotekų […]

20 kovo, 2025

Žuvininkystės tarnyba prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos, tęsdama europinių ungurių išteklių atkūrimo Lietuvoje darbus, šiemet sėkmingai įsigijo 610 kg […]

20 kovo, 2025

Tvarumas – viena iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) vertybių. Pasaulinė Žemė diena – puiki proga pasidomėti, kokius klimato […]

19 kovo, 2025

Aplinkos apsaugos departamentas kreipėsi į Marijampolės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl viename iš mieste esančių sklypų užkastų […]

14 kovo, 2025

Aplinkos ministerijai imantis rengti Nacionalinį gamtos atkūrimo planą, aplinkosaugininkai Seime pristatė poziciją dėl pelkių atkūrimo – procesai palies skirtingus šalies […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

10 kovo, 2025

Vilniuje netrukus prasidės intensyvūs želdinimo darbai – šį pavasarį miesto gatvėse ir viešosiose erdvėse bus pasodinta daugiau nei tūkstantis medžių, […]

10 kovo, 2025

Kovo 10-oji – Keturiasdešimties paukščių diena. Manoma, kad iki šios dienos į Lietuvą jau būna sugrįžusios apie keturiasdešimt paukščių rūšių, […]

9 kovo, 2025

Argentinos Bahija Blankos uostamiestį buvo „sunaikintas“, kai jame per kelias valandas iškrito metinis kritulių kiekis – be to, per liūtį […]

Regionų naujienos