26 spalio, 2015
Indrė Lašinytė, Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka

Aukštaitiška zacirka „Židinio“ bibliotekoje

Rudenišką spalio pavakarę panevėžiečiai rinkosi į „Židinio“ (Nemuno g. 76) biblioteką. Čia jau tradicija tapo spalio pabaigoje, minint Pasaulinę maisto dieną, organizuoti ne tik informatyvų, bet ir skanų, tiesiogine to žodžio prasme, renginį.

„Kadangi šie metai paskelbti Etnografinių regionų metais, biblioteka įgyvendina projektą „Aukštaitiška dėlionė“. Šiandieninis mūsų susitikimas būtent ir yra viena šio projekto sudedamųjų dalių, padedantis geriau pažinti ne tik savo šalies, bet ir gimtojo krašto kulinarinį paveldą. O su šiuo paveldu mus supažindins Vilniaus universiteto profesorius, lietuviškos virtuvės žinovas ir knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ autorius Rimvydas Laužikas“ – taip renginį pristatė bibliotekos vedėja I. Kartanienė.

Iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad profesoriaus skaitoma paskaita turėtų būti nuobodi. Tačiau kur tau! Jau nuo pat pirmųjų žodžių R. Laužikas savo pasakojimu prikaustė visų dėmesį. Renginyje tarsi vyko savotiška istorinės virtuvės rekonstrukcija, atgaivinant kulinarinio didikų paveldo bruožus, atskleidžiant mitybos madas ir mitus, aptariant Lietuvos kulinarijos paveldo ribas.

Ką valgė ir gėrė Lietuvos didikai bei valstiečiai, kaip formavosi mūsų nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus iš tiesų turėtume vadinti nacionaliniais. Šiuos (ir ne tik!) atsakymus apie Lietuvos istorinę virtuvę mums atskleidė R. Laužikas.

„Mes labai menkai pažįstame savo kulinarijos paveldą. Lietuviška virtuvė – tai gerokai daugiau nei spirgai ir cepelinai. Be bulvinių patiekalų, gausu įvairių žvėrienos, daržovių, grūdinės kultūros valgių, gardžių desertų ir gėrimų. Valdovų stalai mažai kuo tesiskyrė nuo įtakingiausių Europos karalių. Į Lietuvą buvo vežamos austrės, valgomos sraigės, oranžerijose auginami figmedžiai, apelsinmedžiai, žinomi tokie vaisiai, daržovės, prieskoniai ir kiti produktai, kuriuos mes atrandame tik dabar“ – pasakojo svečias.

Aistringu, daug išmanančio žmogaus tonu, susirinkusiems jis pateikė dar negirdėtų, unikalių ir intriguojančių „perliukų“ / duomenų apie mūsų tautos virtuvę. Paskaitos metu sužinojome ne tik apie LDK valdovų, didikų valgymo įpročius, bet ir apie to meto patiekalų gaminimo tradicijas ir įvairovę. Iš R. Laužiko lūpų galėjome sužinoti dar ne vieną įdomybę. Pavyzdžiui apie pirmąjį lietuvio – Radvilo Našlaitėlio susidūrimą su bananais; apie stalo skirstymą į valdovo ir tarnų puses; apie serviravimą, priklausiusį nuo svečio rango (jei nesi toks kilmingas, galėjai tikėtis tik servetėlės, apie šakutę, peilį, net kalba nėjo). Taip pat išgirdome, jog Vladislovo IV Vazos sūnaus mirties priežastis buvo pusryčiams patiektas arbūzas ir alaus sriuba; kad didesnį pieno kiekį galima išlaikyti jo paviršiuje sudaiginus avižas; o tokį desertą, kaip žalias agurkas su šviežiu medumi, išrado kunigaikštis Jogaila. Svečias pateikė ir keletą įdomių senovinių receptų.

Sužinojus tiek faktų, kurie, beje, paremti istoriniais dokumentais, senosiomis kulinarinėmis knygomis ir archeologiniais tyrinėjimais, iškart matyti, kad šis mokslininkas ir rašytojas, yra sukaupęs daugybę žinių, tuo aistringai domisi.

Renginio metu nacionalinius aukštaitiškus valgius pristatė Panevėžio M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos maisto ruošimo specialybės mokiniai – G. Janušauskaitė, I. Kalvaitis, I. Vėrikaitė. Jie pažymėjo, jog mūsų krašto virtuvė garsi paprastumu, skonį suteikia pats produktas. Vyrauja du pagrindiniai ingredientai – vanduo ir grūdai, kuriais varijuojant patiekalų įvairovė tampa milžiniška: blynai, kakorai, kukulaičiai, virtiniai, šaltanosiai, ragaišiai, sriubos…

O po tokios detalios ir įdomios pažinties su Lietuvos maisto ir valgymo kultūros istorija, beliko tik pereiti prie skaniosios renginio dalies. Visi iki soties galėjo pasimėgauti M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos mokytojų D. Vitkauskienės, D. Matuliauskienės ir N. Stribienės pagamintais 19-tame amžiuje populiariais aukštaitiškais patiekalais.

Kaip renginio pradžioje sakė R. Laužikas „kulinarija – tai vienintelis menas, kurio kūrinius privaloma naikinti, kad perprastume jį. Tad nieko nelaukę, vaišinomės ragaišiu, mieliniais žagarėliais, ragavome šaltanosių (virtinukų) su mėlynėmis bei grybais, skrylių su aguonomis ir sirupu, mielinių blynų su serbentų uogiene, gardžiavomės mieliniu pyragu su troškintais kopūstais, gėrėme obuolių sultis su kmynų nuoviru.

   


G. Kartano nuotr.
28 vasario, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė informuoja, kad nuo 2025 m. kovo 1 d. pradeda veikti nauja požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, įrengta po […]

G. Kartano nuotr.
28 vasario, 2025

Šiandien Panevėžyje iškilmingai įkasta laiko kapsulė, simbolizuojanti Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinikos statybų pradžią. Šis projektas – reikšmingas žingsnis […]

27 vasario, 2025

Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vasario 27–kovo 2 dienomis vyksta didžiausia Baltijos šalių knygų ir muzikos šventė – Vilniaus […]

25 vasario, 2025

Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija nuo 2010 m. kas trejus metus rengia respublikinę konkursinę […]

20 vasario, 2025

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisija išrinko 2025 m. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatus. Tarp […]

17 vasario, 2025

Pirmadienį Panevėžio rajone, Pajuostyje, prasideda 5 dienas truksiančios tarptautinės oro atakos valdymo vienetų pratybos „Aršus Vilkas 25-1“, praneša Lietuvos kariuomenė. […]

13 vasario, 2025

Ketvirtus metus iš eilės Panevėžys įsitvirtina tarp perspektyviausių Europos miestų, sulaukdamas „Financial Times“ investicijų ekspertų padalinio „fDi Intelligence“ pripažinimo. „Europos ateities miestų […]

13 vasario, 2025

Panevėžio pramonė išlaiko stabilų ekonominį augimą – čia kasmet didėja tiesioginių užsienio investicijų apimtys, o įmonėse kuriami paklausūs produktai ir pažangūs […]

11 vasario, 2025

Panevėžio rajono savivaldybės tarybos narys Donatas Tumas lankėsi Ukrainoje, kur susitiko su Radechivo savivaldybės vadovais ir bendruomene. Vasario 3–6 dienomis […]

11 vasario, 2025

Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacija (SVSBA) drauge su Pakruojo rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru Pakruojo dvare surengė tradicinius „Metų specialisto“ […]

11 vasario, 2025

Anykščiuose vyko 31-oji Lietuvos ūkininkų sąjungos organizuojamo konkurso „Metų ūkis 2024“ apdovanojimų šventė. Tai tradicinis renginys, kuriame pagerbiami geriausi šalies […]

7 vasario, 2025

Šiandien Panevėžio rajono savivaldybės naujai įrengtoje posėdžių salėje įvyko Panevėžio regiono plėtros tarybos kolegijos posėdis. Nedalyvaujant kolegijos pirmininkui Rokiškio rajono […]

7 vasario, 2025

Panevėžyje, „Šaltinėlio“ bibliotekos languose ir erdvėse eksponuojama ypatinga Violetos Valentonytės ir Urtės Salikaitės-Pranckūnienės paroda – „Raštų kelionė: nuo tradicijos iki […]

Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
6 vasario, 2025

Artėjant kovą vyksiantiems pirmalaikiams Panevėžio miesto, Joniškio bei Jonavos rajonų merų rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) registravo kandidatus šiose savivaldybėse. […]

1 vasario, 2025

Siekdama sustiprinti pasirengimą galimoms krizėms ir ekstremalioms situacijoms, Panevėžio rajono savivaldybė planuoja atnaujinti šešias rajone esančias priedangas, rašo portalas „Jūsų […]

31 sausio, 2025

Baigėsi būsimų kandidatų, į Jonavos ir Joniškio rajonų bei Panevėžio miesto savivaldybių merų rinkimus, parašų rinkimas, pranešė Vyriausioji rinkimų komisija […]

31 sausio, 2025

Panevėžio kultūros centre vykstantys svarbūs pokyčiai neabejotinai ne tik pagerins žiūrovų salės kokybę, bet ir suteiks naujas galimybes atlikėjams, artistams […]

30 sausio, 2025

Panevėžio rajono savivaldybės taryba šiandien vykusiame posėdyje Garbės piliečio vardą nutarė suteikti Kazimierui Binkiui. Taip įvertas jo ilgametis savanoriškas darbas […]

28 sausio, 2025

Pasvalio rajone, įtariama, padegti šiaudų ritiniai, taip pat galimi padegimai fiksuoti ir Vilniuje bei Panevėžio rajone, pranešė policija. Policijos departamento […]

24 sausio, 2025

Jau šeštus metus iš eilės Panevėžio krašto pramonininkų asociacija tęsia gražią tradiciją – pagerbia ir įvertina Panevėžio krašto žmones, kurių […]

Regionų naujienos