12 rugsėjo, 2016
„Reaton" informacija

Baltijos virėjų čempionate lietuviai iškovojo du prizus

Rygoje pirmą kartą vyko tarptautinis Baltijos šalių virėjų čempionatas „Baltijos kulinarinis paveldas“, kuriame sėkmingai pasirodė Lietuvos komanda. Lietuviai bendroje įskaitoje užėmė trečią vietą, gavo žiūrovų simpatijų prizą bei geriausio jaunojo virėjo titulą. Pirmąją vietą bendroje įskaitoje užėmė Latvijos komanda, estai liko antri. Pirmą Baltijos šalių kulinarijos čempionatą organizavo Latvijos virėjų klubas, bendradarbiaudamas su Lietuvos ir Estijos virėjų asociacijomis bei didžiausia maisto produktų restoranams ir kavinėms tiekėja Latvijos įmone „REATON“.

„Jau dešimt metų Latvijoje vyko nacionalinis virėjų čempionatas, kurio nugalėtojui buvo įteikiamas mūsų įmonės įsteigtas prizas – auksinis REATON samtis. Tokie konkursai padeda edukuoti virėjus ir skatina juos tobulėti. Todėl Latvijos virėjų klubo pasiūlymas rengti Baltijos šalių čempionatą leis viešojo maitinimo sferą pakelti į naują lygį. Rengdami konkursus, seminarus, kursus bei kviesdami lektoriais bei dėstytojais pasaulinio lygio virtuvės šefus, tikimės, kad artimiausioje ateityje Michelin žvaigžde bus įvertintas Lietuvos, Latvijos ar Estijos restoranas“, – sako didžiausios Baltijos šalyse maisto produktų restoranams ir kavinėms tiekėjos „REATON“ įmonės rinkodaros departamento direktorius Kęstutis Isakas.

Latvijos virėjų klubo valdybos pirmininkė Svetlana Riškova sakė, kad idėja surengti Baltijos šalių virėjų čempionatą sklandė senai. „Gerai, kad ją palaikė Lietuvos ir Estijos virėjų asociacijos bei mūsų ilgametis maisto produktų tiekėjas REATON. Nesvarbu, kas tokiame čempionate laimi, svarbu, kad, norėdami iškovoti pergalę, mes mokomės ir keliame savo kvalifikaciją”, – sako S. Riškova. Anot jos, pagrindinis čempionato tikslas – stiprinti ryšius tarp Baltijos šalių virėjų ir keistis patirtimi.

Baltijos virėjų čempionatas – unikalus renginys, kuriame dėl nugalėtojo titulo kovojo tris komandos, atstovaujančios Lietuvą, Latviją ir Estiją. Užduotis – pagaminti savo regiono patiekalą – užkandį iš sterko, karštą patiekalą iš triušienos ir desertą iš šaltalankio. Teisėjai vertino patiekalų atitikimą standartams, paruošimo tikslumą ir laiką, profesionalius įgūdžius, dekoravimą ir skonį. Ragauti pagamintus patiekalus ir balsuoti galėjo ir žiūrovai, kurie sprendė simpatijų prizo likimą.

Baltijos šalių virėjų čempionatą pripažino ir jam tarptautinę akreditaciją suteikė pasaulio virtuvės šefų asociacija (WACS – World’s Association of Chefs), todėl Lietuvos, Latvijos ir Estijos virėjų meistriškumą vertino sertifikuota šios organizacijos komisija. Jos pirmininkas – 50 metų virtuvės šefo patirtį turtintis WACS B kategorijos teisėjas Ulrichas Frehdė (Švedija), WACS vadybos direktorius ir B kategorijos teisėjas Jakobas Magnusonas (Islandija), World Master Chefs Society viceprezidentas, B kategorijos teisėjas Danielis Aitonas (Didžioji Britanija), World Master Chefs Society viceprezidentas, A kategorijos teisėjas Garis Filbejus (Didžioji Britanija), Women WACS sertifikuota konditerijos teisėja ir B kategorijos teisėja Francianė Tartari (Švedija).

Lietuvos komandos sudėtis Baltijos šalių virėjų čempionate – virtuvės šefai Arūnas Stoškus ir Andrius Kubilius, konditerė Toma Piskarskaitė ir jaunasis virėjas Erikas Janerikas. Kapitonu buvo išrinktas Arūnas Stoškus, kuris po apdovanojimų ceremonijos buvo patenkintas komandos pasiekimais: “Kova buvo įtempta. Čempionatas stiprus. Iškovojome nemažai prizų ir įgijome vertingos patirties”.

Erikas Janerikas buvo pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virėju. „Mūsų jauniausias komandos narys įrodė savo potencialą. Teisėjus jis maloniai nustebino patiekalais ir aukštu jų paruošimo lygiu”, – sakė virtuvės šefas, dirbantis „Forto” restoranų grupėje, A. Stoškus.

Įteikdamas Latvijos komandai nugalėtojų taurę, pirmojo Baltijos virėjų čempionato komisijos pirmininkas Ulrihas Frehdė pabrėžė, kad tai istorinė diena Baltijos šalyse. „Nesvarbu kas laimėjo pirmąjį čempionatą, Jūs visi įrašėte naują istorijos puslapį į Baltijos šalių kulinarijos metraštį“, – sakė U. Frehdė.


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

Regionų naujienos