Banketai Vilniuje: kaip suplanuoti puikų banketą?
Banketas – tai oficialios vaišės, kurios organizuojamos tam tikromis svarbiomis progomis. Banketų metu daug dėmesio skiriama sveikinimo kalboms, labai svarbus stalo paruošimas ir kt. Banketai gali vykti tiek restoranuose, tiek namuose. Viskas priklauso nuo progos, žmonių skaičiaus.
Norint, kad banketas vyktų sklandžiai, reikia jį tinkamai suplanuoti. Pagrindiniai dalykai, į kurios reikia atsižvelgti planuojant tokį renginį yra jo tikslai, aprangos kodas, biudžetas, svečių skaičius ir data bei laikas.
Banketo tikslas
Tikslai gali būti įvairūs: socialiniai (klasės ar šeimos susitikimas, pasilinksminimas ir pan.), motyvaciniai, edukaciniai, religiniai.
Nors paprastai yra vienas pagrindinis tikslas, jūsų renginys gali apimti kelis tikslus. Pavyzdžiui, įmonės banketai dažnai apima keletą tikslų, pavyzdžiui, „ačiū“ apdovanojimą darbuotojams, kalbos, padedančios kelti motyvaciją. Nustatant tikslą, sprendimai dėl temos, darbotvarkės, dalyvių ir turinio tampa akivaizdūs.
Kalbant apie aprangos kodą, jį reikėtų apibrėžti planuojant renginio biudžetą. Net jeigu aprangos kodas bus reikalingas tik banketo planavimo etape, jis padės priimti nuoseklius sprendimus dėl veiklos formalumų. Be to, tai gali turėti įtakos išlaidoms, taip pat bilietų pardavimui, jei tai yra lėšų surinkimo renginys.
Svečių skaičius
Banketų tikslas turėtų iš dalies arba visiškai apibrėžti tikslinę dalyvių grupę. Klasės susitikimai ir įmonių banketai turi tikslų pakviečiamų asmenų skaičių, o lėšų surinkimui skirtų ir tinklų banketų dalyvių skaičius priklauso nuo reklamos ir bilietų pardavimo.
Banketams būdingas vadinamasis nepastebimas aptarnavimas, t.y. padavėjai turi aptarnauti taip, kad neblaškytų svečių dėmesio, netrukdytų renginio eigai. Juk žmonės būna sutelkę dėmesį į bendravimą ir pan., todėl mažiausiai nori, kad jiems trukdytų padavėjai. Idealus padavėjas yra tas, kuris visada vos prireikus pasiekiamas, tačiau beveik nepastebimas. Jie turi būti tinkamai apsirengę, išmanyti etiketo taisykles ir kt. Aukšto lygio aptarnavimas yra menas, kurio reikia mokytis.
Banketai Vilniuje regiami itin dažni, nes čia įsikūrę daug didelių verslo įmonių. Jie organizuojami įvairiuose restoranuose, o už jų organizavimą atsakingų asmenų užduotis – suorganizuoti šį renginį taip, kad viskas vyktų sklandžiai, be trikdžių.