Bendradarbiavimo sutartis atvers naujas galimybes

Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė ir Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto dekanas Eugenijus Valatka pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl planuojamos bendros veiklos Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centre.
Centro vadovė Odeta Brigaitytė ir lektorė Žydronė Valatkevičienė Kultūros švietimo ir sporto skyriuje vykusiame susitikime aptarė bendradarbiavimo galimybes, kaip galima sujungti centre sukauptą didžiulį mokslinį ir technologinį potencialą su praktika.
Ir iki šiol centro mokomojoje virtuvėje nuolat vyko Kauno rajono mokyklų virėjų ir maitinimo įmonių vadovų teoriniai ir praktiniai mokymai. Numatyta ne tik juos tęsti, bet ir vykdyti kitą abipusiai naudingą ir įdomią veiklą.
Planuojama Kauno rajono mokyklų technologijų mokytojus ir mokinius supažindinti su moderniausia Baltijos šalyse maisto produktų gamybos sistema, pravesti pažintines ekskursijas ir integruotas pamokas, vykdyti maisto produktų tyrimus, naujų produktų pristatymus, rengti bendras konferencijas ir maisto mokslo populiarinimo renginius, viešinti informaciją apie bendrą veiklą ir jos rezultatus. Sutarta bendradarbiauti organizuojant KTU studentų mokomąsias praktikas bei įgytų žinių pritaikymą darbe, atliekant magistrinius darbus bei nagrinėjant doktorantūros temas.
Šias mokinių pavasario atostogas Kauno rajono mokyklų virėjos tradiciškai skyrė kvalifikacijai tobulinti. 18 mūsų rajono mokyklų virėjų kovo 21 dieną Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centro maisto gamybos laboratorijoje tęsė specializuotus mokymus „Sveikatą tausojančių patiekalų gamybos pratybos“. Mokomajai gamybai buvo pasirinkti įprasti maisto produktai – kiauliena, jautiena, paukštiena, lietuviškos daržovės, tačiau buvo išbandytas naujas gamybos būdas – itin lėtas kepimas ir virimas konvekcinėje krosnyje žemoje temperatūroje. Tai skandinaviška gamybos technologija, kai produktai išsaugo sultingumą, maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus.
Maisto ruošimo pratybos Kauno rajono virėjoms – ne tik puiki galimybė pasitobulinti, bet ir pabendrauti su kolegėmis iš kitų mokyklų, pasikeisti informacija, pasidalinti patirtimi.
2010 metais įsteigtas modernus Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centras yra pirmas toks Baltijos šalyse, aprūpintas unikalia bandomąja įranga maisto pramonei ir viešajam maitinimui. Čia kuriami naujų maisto produktų receptūros, vykdomi fundamentalieji ir taikomieji moksliniai tyrimai, verslo užsakymai.
Centre įkurtos penkios specializuotos gamybinės laboratorijos. Specializuojamasi maisto kokybės ir saugos, tausojančios maisto gamybos ir vartojimo, maisto grandinės valdymo srityse, teikiamos profesionalios konsultacijos techniniais maisto gamybos ir kokybės klausimais, suteikiamos realios maisto gamybos sąlygos su mažais žaliavų kiekiais; gaminami ir demonstruojami naujų produktų ir patiekalų pavyzdžiai.