Dainų šventės dalyviams bus paruošta apie 90 tūkst. porcijų maisto
Beveik 20 tūkst. Lietuvos moksleivių dainų šventės dalyvių maitinsianti įmonė „Pontem“ intensyviai ruošiasi šventei: kiekvienas dalyvis triskart per dieną gaus šiltą ir sveiką maistą. Per 7 šventės dienas įmonė paruoš apie 90 tūkst. porcijų maisto.
„Kiekvieną dieną turėsime beveik 20 tūkst. žmonių pateikti pusryčius, pietus, vakarienę. Tai – nemenkas iššūkis, tačiau mūsų įmonė turi ilgametę patirtį ir žino, kaip pamaitinti didelius žmonių srautus“, – sako Donatas Garbauskas, įmonės „Pontem“ Prekybos departamento vadovas.
Šių metų šventės dalyviams tiekiamo maisto valgiaraštis suderintas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba – vaikai gaus jų amžiaus kategorijoms rekomenduojamą kalorijų normą, o dauguma maisto prekių bus perkamos iš Lietuvos gamintojų ir tiekėjų. Vaikai karštais patiekalais bus maitinami tris kartus per dieną: dalis maisto bus patiekiama poilsio vietose, dalis bus gabenama į švenčių bei repeticijų vietas.
Dainų šventės dalyviai apsistos ne tik mokyklose, bet ir mokymo įstaigų bendrabučiuose, kuriuose nėra valgyklų – čia „Pontem“ darbuotojai maistą atveš, jis bus paruoštas 60-tyje sostinėje išsidėsčiusių gamybos vietų.
Pasak D. Garbausko, ypatingas dėmesys bus skiriamas maisto saugumui ir kokybei – todėl kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba buvo nuspręsta kai kurių produktų neįtraukti į valgiaraštį.
„Norime užbėgti už akių bet kokiems netikėtumams. Vaikams maistas bus tiekiamas saugiuose vienkartiniuose induose. Pasirūpinsime ir higiena: maitinimo vietose bus sudarytos sąlygos nusiplauti rankas, o kur tokių galimybių nėra, pasiūlysime drėgnų servetėlių. Maksimaliai sumažinome maistą liečiančių rankų skaičių, o valgantiems lauke duona, užkandžiai bus supakuoti.
Dainų šventės metu mokiniams neduosime jogurtų ir sūrelių – numatomos karštos dienos, o laiku nesuvalgytas, vėlesniam laikui atidėtas sūrelis netrunka sugesti. Karštų patiekalų garnyruose nebus jokių salotų su majonezu – tokie gaminiai greitai genda. Vietoje to vaikai gaus vasariškus šviežių daržovių derinius“, – vardina D. Garbauskas pridurdamas, kad „Pontem“ jaučia atsakomybę už vaikų įspūdžius iš Dainų šventės.
Jo teigimu, reikalingas ir „Pontem“, ir moksleivių grupių vadovų, ir tėvų bendras darbas. Kadangi laukiama karštų orų, o vaikai neturės sąlygų vėsiai laikyti maisto produktų, įmonės dietistė Aldona Blyžienė pateikė 5 esminius patarimus vykstantiems į Dainų šventę:
1. Karštu oru vaikai greitai netenka skysčių, todėl jie visuomet turėtų turėti gertuvę ar buteliuką gaivaus gėrimo. Tinkamiausias gėrimas – vanduo. Saldūs, gazuoti gėrimai menkai malšina troškulį, be to, juose yra labai daug cukraus.
2. Jeigu nusprendėte šventėn iškeliaujančiam vaikui įdėti maisto, žiūrėkite, kad tai nebūtų greitai gendantis produktas. Tegu greitai gendantys pieno gaminiai (jogurtai, sūreliai, varškės desertai ir pan.) palaukia, kol vaikas grįš iš šventės.
3. Mėsos gaminiai labai greitai genda – nepamirškite, vaikai neturės galimybių naudotis šaldytuvais.
4. Labai svarbu vaiko higienos įpročiai – dažnas negalavimas atsiranda dėl to, kad prieš maistą nebuvo plautos rankos. Vaikui įdėta drėgnų servetėlių pakuotė tikrai pravers.
5. Karštu oru greitai genda ir vaisiai. Neapkraukite jais savo vaikų: Dainų šventės valgiaraštyje vaisiai įtraukti kasdien.