30 rugsėjo, 2015
Valstybinio turizmo departamento informacija

Dėl geriausiojo titulo rungiasi 10 Lietuvos gastronominių projektų

Kas – pagal senąsias tradicijas verdamas alus, šakočiai ar pamario žuvienė – yra geriausia, ką gali pasiūlyti Lietuvos virtuvė? Tai paaiškės lapkričio viduryje, kuomet bus paskelbtas geriausias Lietuvos gastronominis projektas, apie kurį sužinos ir kitos Europos šalys. Praėję atrankinį etapą šiuo metu dėl geriausiojo titulo rungiasi 10 gastronominių projektų iš skirtingų Lietuvos regionų.

„Gastronominis turizmas sparčiai populiarėja Lietuvoje. Paraiškas konkursui pateikė vietovės, sėkmingai organizuojančios gastronominius festivalius ir kulinarinio paveldo pristatymus, edukacines programas, maisto bei derliaus šventes. Lietuva išties gali didžiuotis savo kulinariniu paveldu, kuris maloniai stebina ir vietinius, ir užsienio turistus, o šis projektas – puiki proga plačiau pristatyti ilgametes savo krašto kulinarines tradicijas ir populiarinti naujus kulinarinius projektus“, – sako Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė.

Konkurse dalyvauti panoro skirtingas gastronomines tradicijas puoselėjantys projektai iš visų mūsų šalies regionų. Ekspertų komisija atrinko dešimt stipriausių gastronominių projektų – konkurso finalininkų.

Konkurse aktyviai dalyvavo gastronominių projektų vykdytojai, siūlantys paragauti lietuviškos žuvies patiekalų. Į finalą pateko net trys tokio pobūdžio projektai iš pamario krašto ir Rytų Aukštaitijos. Kuršių mariomis, Nemuno delta, Minija ir Karaliaus Vilhelmo kanalu organizuojamo kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ metu galima susipažinti su pamario krašto, Mažosios Lietuvos gastronominėmis tradicijomis, paragauti iš trijų rūšių žuvies verdamos žuvienės. Pamaryje verdamos žuvienės kviečia paragauti ir konkurse dalyvaujantys šilutiškiai – čia sriubos virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų, organizuojamos kelionės laivu po Nemuno deltą. Tradicinės žuvienės galima paragauti ir Ignalinoje – ežeringiausio Lietuvos regiono gyventojai turi unikalias žuvienės virimo tradicijas, kurias pristato edukacinės programos metu.

Projekte dalyvauja ir gėrimų gamintojai. Anykštėnai kviečia užsukti paragauti vaisių vyno „Voruta“, gaminamo iš vietinių ūkininkų žaliavos, čia rengiamos ekskursijos po vyno gamyklą, degustacijos. Edukacinėje kelionėje siauruoju geležinkeliu „Siauruko pakelės legenda – Balio Karazijos vyndarystės istorija“ pristatomas vaisvynių dirbtuvės įkūrėjas Balys Karazija, vyninės sukūrimo istorija, vaisių vyno gamybos ypatumai, vyno charakteristikos, degustuojamas vaisių vynas. O norintieji paragauti tradicinio lietuviško alaus kviečiami į Pakruojo dvarą, kur jau nuo XIX amžiaus puoselėjamos aludarystės tradicijos. Autentiškame alaus bravore galima susipažinti su alaus gamybos procesu, paragauti tradicinių patiekalų su alumi, pvz., kanapėmis gardintų blynų iš salyklo ir skirtingų šio gėrimo rūšių – pradedant stipriu, sodriu „pirmoko“ alumi, baigiant švelniu, panašiu į girą trečio užpylimo alumi.

Konkurse dalyvaujantys šakiškiai svečius kviečia užsukti į zanavykų krašto „ragaučių“ (degustaciją). Jo metu svečius, pasodintus už tradiciniais indais ir zanavykų valgiais padengto stalo, šeimininkė supažindina su šio krašto tradicijomis. Čia paragauti galima įvairiausių suvalkietiškų patiekalų: naminių rūkytų lašinių su svogūnais, silkės su natūraliai raugtais burokėliais ir sėmenų aliejumi bei karštomis bulvėmis, „vinigreto“, kepto sūrio, šaltienos, krosnyje keptos kopūsto galvos, naminės giros ar morkų saldainių.

Su dzūkišku kulinariniu paveldu – bandomis – galima susipažinti užsukus į Punią. Tradicinėje dzūkiškoje pirkioje, kur įrengta duonkepė krosnis, girnos, iš tarkuotų bulvių, ant ližės ir kopūsto lapo kepamos bandos, kurios vėliau valgomos su iš naminės varškės ir grietinės pagamintu „daryciniu“.

Saldumynų mėgėjai kviečiami užsukti į Jaskonių kaimą (Druskininkų raj.), kur galima paragauti šakočio ir apsilankyti šakočių muziejuje – čia eksponuojamas ir didžiausias pasaulyje 3,72 m aukščio šakotis. Važiuojantieji Panemunės keliu kviečiami užsukti į šalia Jurbarko įsikūrusį „Medaus slėnį“. kur galima paragauti įvairiausių rūšių medaus: kiaulpienių, aviečių, dobilų, viržių, grikių ar lipčiaus – kiekviena medaus rūšis pasižymi išskirtiniu skoniu ir gydomosiomis savybėmis, su kuriomis svečiai supažindinami edukacinės programos metu. Prie medaus puikiai tinka ir agurkai, į kurių šventę svečius kasmet kviečia projekte dalyvaujantys Kėdainiai. Agurkų auginimo tradicijos šiame mieste istoriją skaičiuoja nuo XIX amžiaus, o šventės metu lankytojai kviečiami paragauti įvairių patiekalų su agurkais, susipažinti su vietiniais augintojais, parodysiančiais, kaip šią daržovę tinkamai auginti, paruošti, konservuoti.

Projekto vertinimo komisija iš šių projektų išrinks vieną patį geriausią šalies gastronominį projektą, kuris bus paskelbti specialiame apdovanojimų renginyje, o vėliau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių.


4 vasario, 2025

Antradienio ryte Vilniaus oro uoste iškilmingai atidarytas naujasis keleivių išvykimo terminalas, atveriantis naujas galimybes aptarnauti augančius keliautojų srautus ir gerinti […]

24 sausio, 2025

Turizmo parodoje „Adventur“ išdalyti 2024-ųjų turizmo sėkmingiausiųjų apdovanojimai. Sėkmingiausio metų turizmo projekto garsinant Lietuvą užsienyje titulas atiteko šimto metų tradicijas […]

30 gruodžio, 2024

Metams skaičiuojant paskutines minutes, Lietuvą pasiekė džiugi žinia iš Italijos – ūkis „Sūrio kelias“ sėkmingai perėjo visas vertinimo procedūras ir […]

20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

9 gruodžio, 2024

Palangoje esantis Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) padalinys Jono Šliūpo muziejus dabar lankytojus pasitinka ne tik atnaujintu pastatu, bet ir tvarkinga, […]

7 gruodžio, 2024

Šiandien beveik 3,5 tūkst. žygeivių sugužėjo šventiškai ir aktyviai praleisti laiką kalėdiniame „TrenkTuro” žygyje Druskininkuose. Čia juos pasitiko kalėdiškai pasipuošęs […]

6 gruodžio, 2024

Tarp keturių istorinių Lietuvos sostinių įsikūrusius Kaišiadoris anksčiau daugelis pravažiuodavo neužsukdami. Šiais metais viskas pasikeitė: į miestą traukiniais ir automobiliais […]

3 gruodžio, 2024

Nuo pirmadienio, kai įsigalios naujas įstatymas, pagal kurį viešbučių savininkai ir automobilių nuomos įmonės privalės vyriausybei siųsti asmeninę informaciją apie […]

D. Živelienės nuotr.
29 lapkričio, 2024

Šiandien Lietuvoje įvyko svarbus pokytis – Slow Food organizacija oficialiai patvirtino dvi naujas bendruomenes mūsų šalyje. Tai ženklas, kad visame […]

Šatrijos kalnas
19 lapkričio, 2024

Ruduo – metas, kai gamta keičia savo rūbą ir kalvotasis Telšių rajono kraštovaizdis įgyja ypatingo žavesio. Nors žmonės dažnai renkasi […]

28 spalio, 2024

Vėlyvas ruduo yra puikus metas pabėgti nuo niūrių, tamsių dienų ir pailsėti prieš artėjantį šventinį šurmulį. Puikūs paskutinės minutės kelionių […]

23 rugsėjo, 2024

Pirmadienį Vilniaus oro uostas pristatė baigtą statyti naująjį keleivių išvykimo terminalą. Kaip skelbia Lietuvos oro uostai (LOU), terminalas veikti pradės […]

18 rugsėjo, 2024

„Air Baltic“ tęsia tinklo plėtrą ir artėjančiam vasaros sezonui iš Vilniaus pristato septynias naujas kryptis: Kišiniovas (Moldova), Ibiza (Ispanija), Praha […]

13 rugsėjo, 2024

Rugsėjo 12-ąją Ignalinos krašto muziejuje vyko Europos kultūros paveldo dienoms skirta konferencija  ,,I pasaulinio karo inžinerinių įtvirtinimų, atminties vietų ir […]

10 rugsėjo, 2024

Panevėžys vis labiau atskleidžia naują savo veidą, kuris čia atvykusiems svečiams tampa netikėtu ir (į)traukiančiu atradimu. Jaukių miesto kampelių ir […]

Istorinė spirito varykla ir bravoras Pakruojo dvare
3 rugsėjo, 2024

Seimas antradienį pritarė Alkoholio įstatymo pataisoms, kurios leis ūkininkams pardavinėti jų gaminamus tradicinius alkoholinius gėrimus. Už šias įstatymo pataisas priėmimo […]

30 rugpjūčio, 2024

Klaipėdos jūrų uosto direkcija ir Jurbarko rajono savivaldybė ketvirtadienį pasirašė memorandumą, kuriuo įsipareigojo bendradarbiaujant išvystyti uostą Jurbarko mieste. Klaipėdos uostas, […]

30 rugpjūčio, 2024

Internetui mirgant šimtais kelionių pasiūlymų, didžioji dalis lietuvių lieka ištikimi jau pamėgtoms vasaros kryptims. Kaip ir ankstesniais metais, tautiečiai leisti […]

28 rugpjūčio, 2024

Sostinės savivaldybė plečia visuomeninio transporto tinklą – kitąmet keleiviai mieste galės ne tik važiuoti autobusais, bet ir plaukti laivais Nerimi. […]

26 rugpjūčio, 2024

Jau trečią kartą rugsėjo 6-7 dienomis Šiaulių miesto šventėje „Šiaulių dienos 788“ nusidrieks Turizmo gatvė, kaskart sutraukianti daugybę turizmo atstovų […]