6 gruodžio, 2023

Ekspertė įvardijo dažniausiai pasitaikančias klaidas, kurias darome parsinešę pieną namo

Pienas – vienas perkamiausių lietuvių maisto produktų. Kad jis išlaikytų savo skonį ir maistines savybes iki pat galiojimo laiko pabaigos, jį parsinešę namo turėtume laikytis tam tikrų taisyklių. Dalis iš jų, ko gero, yra žinomos daugeliui, tačiau kai kurios gali nustebinti. Apie tai, kokių klaidų vengti nusipirkus pieno, pasakoja prekės ženklą „Dvaro“ valdančios bendrovės „Pieno žvaigždės“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė.

Pienas turi būti laikomas šaldytuve. Tad įsipylę pieno, visuomet stenkitės kuo greičiau jį padėti atgal į šaldytuvą. Taip pat visuomet įsitikinkite, kad pieno pakelis uždarytas sandariai. Taip ne tik leisite pienui išlikti kokybišku, bet ir apsaugosite nuo kitų šaldytuve esančių produktų kvapų. 

D. Mickeliūnienė dalijasi, jog ko gero labiausiai vartotojus nustebinanti klaida yra pieno laikymo vieta. Neretai pirkėjai pieną laiko šoninėje šaldytuvo lentynoje, tačiau taip elgtis nevertėtų: „Nuolat atidarinėjant šaldytuvą, būtent šoninių lentynų temperatūra pakyla pirmiausiai, tad laikant pieną jose, jo temperatūra gali pakisti. Rekomenduočiau pieną laikyti vienoje iš pagrindinių lentynų“, – dalijasi ekspertė.

Nepamirškite gamintojo rekomendacijų 

Mėgstantys šiltą pieną turi nepamiršti, jog aukštoje temperatūroje kaitinamas produktas netenka vertingųjų medžiagų. Tad pieną pašildyti galima, tačiau virinti – nerekomenduojama.

Juk net ir pieno perdirbimo procese dalis gamintojų taiko žemos temperatūros pasterizaciją, kuri leidžia išsaugoti šviežio pieno skonį bei vertinguosius baltymus. „Dvaro“ pienas yra pasterizuojamas ne aukštesnėje kaip 74 laipsnių temperatūroje. Ši pasterizacijos temperatūra padeda išlaikyti visas natūralias pieno savybes bei išsaugoti vertinguosius baltymus.

„Jeigu pienas pasterizuojamas aukštesnėje kaip 80 laipsnių temperatūroje, sumažėja jame buvusių vitaminų, mineralinių medžiagų. Jeigu pasterizacija vyksta didesnėje kaip 90 laipsnių temperatūroje, pakinta praktiškai visi piene esantys baltymai. Tad ir vartotojams norėčiau patarti pieno neperkaitinti, jog vartotumėte vertingiausią produktą“, – rekomenduoja „Pieno žvaigždžių“ vyriausioji technologė.

Kalbant apie pieno pakuotę, ji turi apsaugoti produktą nuo šviesos ir temperatūros pokyčių. „Dvaro“ pieno pakuotė yra daugiasluoksnė bei nepraleidžianti šviesos. 

Tinkamai laikomas pienas išliks kokybišku visą ant pakuotės nurodytą galiojimo laiką. Visgi D. Mickeliūnienė primena, jog skirtingos pieno rūšys bei pieno produktai turi atitinkamas laikymo sąlygas, tad pirmiausiai vartotojai turėtų vadovautis gamintojo ant pakuotės nurodytomis rekomendacijomis.


20 lapkričio, 2024

Kavos mėgėjams, norintiems mėgautis šviežia ir skania kava namuose, tinkamo kavos aparato pasirinkimas gali būti sudėtingas. Rinkoje yra daug įvairių […]

18 lapkričio, 2024

Kalėdos – tai metas, kai dovanos tampa universalia kalba, išreiškiančia dėmesį, meilę ir padėką. Tačiau netinkamai pasirinkta dovana gali sukelti […]

16 lapkričio, 2024

Ar kada nors jaučiate, kad spaudimas darbe, nesibaigiantys terminai ar asmeniniai iššūkiai niekada nesibaigia? Jei taip, jūs nesate vieni. Lėtinis […]

16 lapkričio, 2024

Kadenciją baigęs Seimas priėmė Administracinių nusižengimo kodekso pataisas, kuriomis įteisino didesnes baudas už savavališką ypatingojo ir neypatingojo statinio statybą. Joms […]

13 lapkričio, 2024

Esate tie, kurie be kavos neįsivaizduoja nei vienos dienos? Skani kava jums reikalinga tam, kad pabustumėte ryte ir turėdami laisvo […]

13 lapkričio, 2024

Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) primena, kad „adatinio“ tipo gręžiniams (šnekamojoje kalboje dar vadinamiems adatomis, adatiniais filtrais, Abisinijos šuliniais ir pan.) […]

7 lapkričio, 2024

Namų interjeras – tai ne tik baldai ir spalvos. Tai aplinka, kuri veikia mūsų emocijas ir kurioje atspindi asmenybė. Paveikslai […]

7 lapkričio, 2024

Ruduo yra metas, kai sodas reikalauja ypatingo dėmesio. Vasaros darbai baigėsi, augalai pradeda ruoštis žiemos poilsiui, o tai reiškia, kad […]

4 lapkričio, 2024

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir devynios medikus vienijančios profesinių sąjungų organizacijos pirmadienį pasirašė naują Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos […]

31 spalio, 2024

Mažos svetainės gali būti didelis iššūkis, ypač kai kalbame apie erdvės išnaudojimą. Šiuolaikiniuose namuose, kur kiekvienas kvadratinis centimetras yra svarbus […]

29 spalio, 2024

Nosies operacija yra viena iš populiariausių estetinių chirurginių procedūrų pasaulyje, tačiau su šia procedūra yra susiję įvairūs susiję mitai ir […]

28 spalio, 2024

Ar žinote, kad tinkama odos priežiūra yra vienas svarbiausių veiksnių slaugant šlapimo nelaikantį artimąjį? Asmenims, patiriantiems šlapimo nelaikymą, yra didesnė […]

28 spalio, 2024

Gydomasis masažas yra viena iš efektyviausių natūralių priemonių, padedančių kovoti su įvairiais sveikatos sutrikimais. Vilniuje yra daug specialistų ir klinikų, […]

28 spalio, 2024

Domėtis pažanga ir naujovėmis svarbu visose srityse. Tačiau vienas žmogus negali visko išmanyti ir sužinoti. Kaip tik todėl kiekvienas pasirenkame […]

28 spalio, 2024

Renkantis veido kaukes, svarbu atsižvelgti į savo odos tipą, nes tik tinkamai parinktos priemonės gali suteikti norimą poveikį. Skirtingi odos […]

25 spalio, 2024

Lygiai prieš metus simboliškai pasodintas medelis Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaiko raidos centro kiemelyje šiandien išaugo į sensorinį sodą, […]

24 spalio, 2024

Sportas ir fizinis aktyvumas yra neatsiejami nuo sveikos gyvensenos. Moksliniai tyrimai nuolat pabrėžia, kad reguliarios treniruotės teigiamai veikia ne tik […]

24 spalio, 2024

Kauno būsto rinka atsigauna – trečiąjį metų ketvirtį fiksuoti augantys pardavimai, o rugsėjį parduota dvigubai daugiau būstų nei prieš metus. […]

23 spalio, 2024

Planuojant krovimo darbus, tinkamos technikos pasirinkimas yra vienas svarbiausių sprendimų. Netinkamai pasirinktas krautuvas gali ne tik sumažinti darbo efektyvumą, bet […]

22 spalio, 2024

Kaip yra žinoma, veido valymas yra būtina geros odos būklės palaikymo procedūra. Jos metu per poras iš organizmo pašalinamos jam […]