18 balandžio, 2024

Ekspertė patarė, kaip įsirengti svajonių virtuvę mažoje erdvėje: auksinės taisyklės ir dažniausios klaidos

Tyrimai ir tendencijos rodo – pasaulyje ir Lietuvoje, erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali bei talpi virtuvė. Nors jos įrengimas gali pasirodyti iššūkiu, ekspertė pataria, kaip šią namų erdvę lengvai susiplanuoti ir kokių klaidų vengti. Ir nesvarbu – gyvenate mažame but ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sodo namelyje, ekspertės patarimai leis turėti svajonių virtuvę, kuri atitiks jūsų poreikius.

Išnaudokite kiekvieną centimetrą

Anot Julijos Kuzinės, „Gintaro baldai“ virtuvės baldų vadovės, patogios, funkcionalios ir talpios virtuvės mažose erdvėje įrengimas prasideda nuo planavimo. Dėl to, pirmiausia reikia atsižvelgti į erdvės funkcionalumą, o tuomet prie jo derinti virtuvės baldus, joje naudojamus reikmenis ar buitinę įrangą.  „Žmonių poreikiai – labai skirtingi. Skiriasi ir erdvės, kuriose bus įrengiama virtuvė. Vieni ją nori įrengti mažame būste, kiti – sodo namelyje. Nuo to priklauso vieta, kur stovės baldai, pastarųjų išdėstymas, dizainas bei funkcionalumas“, – sako J. Kuizinė. 

Nesvarbu, kur bus įrengiama virtuvė, visur aktuali praktiškumo taisyklė – mažame plote būtina išnaudoti kiekvieną centimetrą. Dėl to ji pataria racionaliai taupyti visą virtuvės ilgį ir aukštį.  „Mažoje erdvėje nepalikite tuščių nereikalingų tarpų, kuriuose kaupsis dulkės. Verčiau ten įdėkite rankšluostinę ar siaurą krepšį, kuriuos galima ištraukti. Viršutines spinteles rinkitės iki lubų – jos ne tik funkcionalios, bet ir sukuria didesnės erdvės iliuziją. O virš šaldytuvo siūlau įrengti gilią spintelę, kurioje patogu laikyti rečiau naudojamus daiktus“, – pataria ji.

Praktiškumo taisyklė, pasak specialistės, aktuali ir renkantis stalviršį. Jį ekspertė siūlo montuoti vientisą, o ne iš atskirų dalių. Tai taip pat padės sukurti didesnės erdvės iliuziją ir kartu suteiks daugiau patogumo ruošiant maistą.

Grupuokite prietaisus ir įrankius

Užsiminusi apie virtuvėje būtinų reikmenų išdėstymą, J. Kuizinė tęsia – juos labai paranku suskirstyti į dažniau ir rečiau naudojamus. Šios grupės, anot ekspertės, leidžia lengviau parinkti tinkamas vietas virtuviniams daiktams.

„Įrankiai ir prietaisai, kurie yra dažnai naudojami, turėtų būti  lengvai pasiekiami. Jiems laikyti rekomenduoju rinktis pilno ištraukimo stalčius su slopintuvais apatinėse spintelėse. Šiems daiktams praverstų ir ištraukiami krepšiai. Taip virtuvės reikmenys, atidarius spintelę, bus gerai matomi, lengvai pasiekiami. Tuo tarpu rečiau naudojamus daiktus siūlau laikyti aukščiau – tam puikiai tinka antresolinės spintelės ar viršutinės lentynos“, – teigia J. Kuizinė.

Virtuvėje, priduria ji, labai svarbi ir buitinė įranga, tad reikia gerai pasvarstyti, ar mažoje erdvėje tikrai būtini visi didesni virtuviniai įrenginiai. Galbūt, J. Kuizinės teigimu, dviduris šaldytuvas, mikrobangų krosnelė ar keturių taškų kaitlentė čia nėra būtina. 

Triukai, padėsiantys sukurti didesnės erdvės pojūtį

Anot specialistės, yra keletas triukų, kurie mažą erdvę vizualiai gali išdidinti. Pavyzdžiui, įvairūs fasadai virtuvės zonai suteikia skirtingą įspūdį. Jei erdvė žema, jai ekspertė rekomenduoja rinktis siauresnius fasadus, turinčius daugiau vertikalių linijų – jie maksimaliai paaukštins virtuvę.

„Jei erdvė siaura, bet aukšta – sprendimas būtų priešingas. Tokiu atveju siūlau rinktis kuo daugiau horizontalių linijų, kurios sumažins aukštį ir optiškai prailgins zoną. Tačiau ne tik fasadų dizainas, bet ir dienos šviesa gali padaryti stebuklus. Ji virtuvę visada pašviesins, sukurs jaukumo įspūdį, o pati erdvė atrodys gerokai didesnė. Todėl nevertėtų uždaryti langų sunkiomis bei tamsiomis užuolaidomis, jos tik apsunkins erdvę ir paslėps visą virtuvės grožį“, – rekomenduoja ekspertė.

Nesivaikykite madų ir tendencijų

Kuizinė pastebi – žmonės neretai neišnaudoja viso turimo ploto, o tai viena dažniausių klaidų. Šią zoną reikia ne tik sumaniai suprojektuoti, bet ir apgalvoti, kaip pastaroji atrodys po metų ar dviejų. „Nors šiandien virtuvė atrodo funkcionali, joje nuolat daugėja indų ir prietaisų, todėl įsivertinkite tai planuodami virtuvę. Suprantu, kad malonu žiūrėti ir į virtuvę atviromis spintelėmis ar lentynomis. Tačiau tai taip pat itin nepraktiška. Atvirose spintelėse esantys įvairiausi smulkūs daiktai ne tik apkrauna virtuvę, bet ir apsunkina tvarkos ir švaros užtikrinimą“, – akcentuoja ji.

Kita dažnai pasitaikanti klaida – madingų tendencijų ar standartų laikymasis. Neretai žmonės virtuvę kuria tarsi ne sau, o vadovaudamiesi populiariais kriterijais. „Patariu gerai apgalvoti, kokių daiktų ar virtuvės įrenginių reikia būtent jums. Pavyzdžiui, jei gyvenate dviese, galbūt užteks dviejų taškų kaitlentės, įmontuojamo po stalviršiu šaldytuvo ir nedidelės indaplovės. Dėl to kviečiu kiekvieną gerai įvertinti savo poreikius, norus ir susikurti tokią virtuvę, kuri bus patogiausia jums“, – pabrėžia ekspertė.

Siūlo pamiršti blizgius fasadus

Užsiminusi apie būtinybę apgalvoti patogaus susitvarkymo mažoje virtuvėje galimybes, ekspertė pataria apgalvoti ir praktiškumą. „Nuolat tvarkytis, valyti ir šveisti nenori niekas, todėl projektuojant virtuvę, verta ne tik fasadus, bet ir stalviršius rinktis neutralių medžio raštų, ant kurių mažiau matosi pabraižymai. Be to, jų priežiūra yra lengvesnė“, – tikina specialistė.

Visgi J. Kuizinė pažymi, kad būstų šeimininkai sumanioms tvarkos idėjoms šiandien skiria vis daugiau dėmesio ir šią erdvę planuoja apgalvodami smulkmenas. Pavyzdžiui, anot ekspertės, žmonės ima atsisakyti blizgių fasadų, nes ant jų lieka pirštų antspaudai, o po valymo neretai matosi ir šluostės ruožai.

„Pastebime, kad vis dažniau pasirenkama matinė struktūra. Tokie fasadai turi didesnę apsaugą nuo pirštų antspaudų, užtikrina lengvesnę priežiūrą. Matinis paviršius pasižymi ir mažesniu šviesos atspindžio kampu, tolygiau paskirsto apšvietimą patalpoje. Neretai siūlau atsisakyti ir rankenėlių – be jų fasadai išlaiko neperkrautos ir švarios virtuvės įspūdį. Ir galiausiai, patariu vengti tamsių spalvų mažose patalpose, nes jos erdvę dar labiau suspaudžia ir ją apsunkina“, – rekomenduoja J. Kuizinė.


30 liepos, 2025

Lietuvos baldų sektorius jau seniai įsitvirtinęs ne tik kaip svarbi pramonės šaka, bet ir kaip viena kūrybiškiausių verslo sričių. Kasmet […]

pexels.com nuotr.
28 liepos, 2025

Virtuvės planavimas dažnai primena galvosūkį, o situacija dar labiau komplikuojasi, kai langas yra nepatogioje vietoje – tarkime, žemai, netoli kampo […]

10 liepos, 2025

Dauguma mūsų puikiai žino, kaip svarbu švariai nuvalyti grindis ar nuplauti rankas. Tačiau paviršių dezinfekavimas – vis dar dažnai nuvertinamas […]

4 liepos, 2025

Stoviu virtuvėje ir žiūriu į savo šaukštų stalčių. Kai kurie šaukštai tokio amžiaus, kad galėčiau jų gimtadienį švęsti. Rimtai – […]

30 birželio, 2025

Ar kada nors pasvajojai, kad sodo darbai vyktų greičiau ir be didesnio vargo? Kad nereikėtų lupti nugaros kasdien, o lysvės […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

23 birželio, 2025

Stogo dangos pasirinkime svarbų vaidmenį atlieka ne tik išvaizda, bet ir jos patvarumas, atsparumas įvairioms oro sąlygoms bei paprasta priežiūra. […]

26 gegužės, 2025

Ar kada nors ėjote į parduotuvę tik duonos, o grįžote su trimis maišais „labai reikalingų“ dalykų, tokių kaip kilogramas saldainių […]

23 gegužės, 2025

Artėjantis ruduo neša su savimi ne tik gelstančius lapus ir šaltesnį orą, bet ir drėgmę, purvą, šlapius batus bei nemalonius […]

23 gegužės, 2025

Žiema – tai metų laikas, kuris vairuotojams kelia ne tik eismo sąlygų, bet ir automobilio priežiūros iššūkius. Viena iš svarbiausių […]

15 gegužės, 2025

Siūlymas padidinti paramą pirmąjį būstą įsigyjančioms šeimoms įveikė Seime pirmą laiptelį – projektui pritarta po pateikimo.  Ketvirtadienį už tai numatančias […]

27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Apie tvarią energetiką, klimato kaitos problemas ir nuolat augančias elektros kainas internete rašoma nuolat – tai tikrai ne naujiena. Tačiau […]

25 balandžio, 2025

Namų tvarkymas žmonėms sukelia labai skirtingas emocijas. Vieniems tai yra vienas nemėgstamiausių darbų, o kitiems – savotiška meditacija leidžianti pailsėti […]

28 kovo, 2025

Norint namuose užtikrinti komfortą ir šilumą su mažesnėmis sąnaudomis, vis dažniau pasirenkami elektriniai šildymo katilai. Tai ekonomiškas, ekologiškas ir modernus […]

25 kovo, 2025

Įsileisti į namus mielą šuniuką – tai ne tik džiaugsmas, bet ir atsakomybė. Augintinio priežiūra gali pasirodyti paprasta, bet iš […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

3 kovo, 2025

Vaikiška patalynė – tai ne tik estetikos ar patogumo klausimas, bet ir svarbus veiksnys, kuris lemia vaiko miego kokybę bei […]

Regionų naujienos