Ekspertė patarė, kaip įsirengti svajonių virtuvę mažoje erdvėje: auksinės taisyklės ir dažniausios klaidos
Tyrimai ir tendencijos rodo – pasaulyje ir Lietuvoje, erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali bei talpi virtuvė. Nors jos įrengimas gali pasirodyti iššūkiu, ekspertė pataria, kaip šią namų erdvę lengvai susiplanuoti ir kokių klaidų vengti. Ir nesvarbu – gyvenate mažame but ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sodo namelyje, ekspertės patarimai leis turėti svajonių virtuvę, kuri atitiks jūsų poreikius.
Išnaudokite kiekvieną centimetrą
Anot Julijos Kuzinės, „Gintaro baldai“ virtuvės baldų vadovės, patogios, funkcionalios ir talpios virtuvės mažose erdvėje įrengimas prasideda nuo planavimo. Dėl to, pirmiausia reikia atsižvelgti į erdvės funkcionalumą, o tuomet prie jo derinti virtuvės baldus, joje naudojamus reikmenis ar buitinę įrangą. „Žmonių poreikiai – labai skirtingi. Skiriasi ir erdvės, kuriose bus įrengiama virtuvė. Vieni ją nori įrengti mažame būste, kiti – sodo namelyje. Nuo to priklauso vieta, kur stovės baldai, pastarųjų išdėstymas, dizainas bei funkcionalumas“, – sako J. Kuizinė.
Nesvarbu, kur bus įrengiama virtuvė, visur aktuali praktiškumo taisyklė – mažame plote būtina išnaudoti kiekvieną centimetrą. Dėl to ji pataria racionaliai taupyti visą virtuvės ilgį ir aukštį. „Mažoje erdvėje nepalikite tuščių nereikalingų tarpų, kuriuose kaupsis dulkės. Verčiau ten įdėkite rankšluostinę ar siaurą krepšį, kuriuos galima ištraukti. Viršutines spinteles rinkitės iki lubų – jos ne tik funkcionalios, bet ir sukuria didesnės erdvės iliuziją. O virš šaldytuvo siūlau įrengti gilią spintelę, kurioje patogu laikyti rečiau naudojamus daiktus“, – pataria ji.
Praktiškumo taisyklė, pasak specialistės, aktuali ir renkantis stalviršį. Jį ekspertė siūlo montuoti vientisą, o ne iš atskirų dalių. Tai taip pat padės sukurti didesnės erdvės iliuziją ir kartu suteiks daugiau patogumo ruošiant maistą.
Grupuokite prietaisus ir įrankius
Užsiminusi apie virtuvėje būtinų reikmenų išdėstymą, J. Kuizinė tęsia – juos labai paranku suskirstyti į dažniau ir rečiau naudojamus. Šios grupės, anot ekspertės, leidžia lengviau parinkti tinkamas vietas virtuviniams daiktams.
„Įrankiai ir prietaisai, kurie yra dažnai naudojami, turėtų būti lengvai pasiekiami. Jiems laikyti rekomenduoju rinktis pilno ištraukimo stalčius su slopintuvais apatinėse spintelėse. Šiems daiktams praverstų ir ištraukiami krepšiai. Taip virtuvės reikmenys, atidarius spintelę, bus gerai matomi, lengvai pasiekiami. Tuo tarpu rečiau naudojamus daiktus siūlau laikyti aukščiau – tam puikiai tinka antresolinės spintelės ar viršutinės lentynos“, – teigia J. Kuizinė.
Virtuvėje, priduria ji, labai svarbi ir buitinė įranga, tad reikia gerai pasvarstyti, ar mažoje erdvėje tikrai būtini visi didesni virtuviniai įrenginiai. Galbūt, J. Kuizinės teigimu, dviduris šaldytuvas, mikrobangų krosnelė ar keturių taškų kaitlentė čia nėra būtina.
Triukai, padėsiantys sukurti didesnės erdvės pojūtį
Anot specialistės, yra keletas triukų, kurie mažą erdvę vizualiai gali išdidinti. Pavyzdžiui, įvairūs fasadai virtuvės zonai suteikia skirtingą įspūdį. Jei erdvė žema, jai ekspertė rekomenduoja rinktis siauresnius fasadus, turinčius daugiau vertikalių linijų – jie maksimaliai paaukštins virtuvę.
„Jei erdvė siaura, bet aukšta – sprendimas būtų priešingas. Tokiu atveju siūlau rinktis kuo daugiau horizontalių linijų, kurios sumažins aukštį ir optiškai prailgins zoną. Tačiau ne tik fasadų dizainas, bet ir dienos šviesa gali padaryti stebuklus. Ji virtuvę visada pašviesins, sukurs jaukumo įspūdį, o pati erdvė atrodys gerokai didesnė. Todėl nevertėtų uždaryti langų sunkiomis bei tamsiomis užuolaidomis, jos tik apsunkins erdvę ir paslėps visą virtuvės grožį“, – rekomenduoja ekspertė.
Nesivaikykite madų ir tendencijų
Kuizinė pastebi – žmonės neretai neišnaudoja viso turimo ploto, o tai viena dažniausių klaidų. Šią zoną reikia ne tik sumaniai suprojektuoti, bet ir apgalvoti, kaip pastaroji atrodys po metų ar dviejų. „Nors šiandien virtuvė atrodo funkcionali, joje nuolat daugėja indų ir prietaisų, todėl įsivertinkite tai planuodami virtuvę. Suprantu, kad malonu žiūrėti ir į virtuvę atviromis spintelėmis ar lentynomis. Tačiau tai taip pat itin nepraktiška. Atvirose spintelėse esantys įvairiausi smulkūs daiktai ne tik apkrauna virtuvę, bet ir apsunkina tvarkos ir švaros užtikrinimą“, – akcentuoja ji.
Kita dažnai pasitaikanti klaida – madingų tendencijų ar standartų laikymasis. Neretai žmonės virtuvę kuria tarsi ne sau, o vadovaudamiesi populiariais kriterijais. „Patariu gerai apgalvoti, kokių daiktų ar virtuvės įrenginių reikia būtent jums. Pavyzdžiui, jei gyvenate dviese, galbūt užteks dviejų taškų kaitlentės, įmontuojamo po stalviršiu šaldytuvo ir nedidelės indaplovės. Dėl to kviečiu kiekvieną gerai įvertinti savo poreikius, norus ir susikurti tokią virtuvę, kuri bus patogiausia jums“, – pabrėžia ekspertė.
Siūlo pamiršti blizgius fasadus
Užsiminusi apie būtinybę apgalvoti patogaus susitvarkymo mažoje virtuvėje galimybes, ekspertė pataria apgalvoti ir praktiškumą. „Nuolat tvarkytis, valyti ir šveisti nenori niekas, todėl projektuojant virtuvę, verta ne tik fasadus, bet ir stalviršius rinktis neutralių medžio raštų, ant kurių mažiau matosi pabraižymai. Be to, jų priežiūra yra lengvesnė“, – tikina specialistė.
Visgi J. Kuizinė pažymi, kad būstų šeimininkai sumanioms tvarkos idėjoms šiandien skiria vis daugiau dėmesio ir šią erdvę planuoja apgalvodami smulkmenas. Pavyzdžiui, anot ekspertės, žmonės ima atsisakyti blizgių fasadų, nes ant jų lieka pirštų antspaudai, o po valymo neretai matosi ir šluostės ruožai.
„Pastebime, kad vis dažniau pasirenkama matinė struktūra. Tokie fasadai turi didesnę apsaugą nuo pirštų antspaudų, užtikrina lengvesnę priežiūrą. Matinis paviršius pasižymi ir mažesniu šviesos atspindžio kampu, tolygiau paskirsto apšvietimą patalpoje. Neretai siūlau atsisakyti ir rankenėlių – be jų fasadai išlaiko neperkrautos ir švarios virtuvės įspūdį. Ir galiausiai, patariu vengti tamsių spalvų mažose patalpose, nes jos erdvę dar labiau suspaudžia ir ją apsunkina“, – rekomenduoja J. Kuizinė.