28 gruodžio, 2022

Julija Steponavičiūtė pasakoja apie laimę teikiantį maistą ir dalinasi gurmanišku receptu

Tinkamai paruoštas ir reikiamais ingredientais papildytas maistas gali sumažinti nerimą, suteikti emocinį komfortą bei pagerinti psichologinę sveikatą. Tai rodo ne tik moksliniai tyrimai, bet ir praktinė patirtis, kurios rezultatus patvirtina maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė. Ji pataria, ką valgyti, norint patirti džiaugsmą, kokie produktai šį jausmą suteikia, ir dalinasi gurmaniško teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais receptu.  

Esame tai, ką valgome

Patiekalai, gausūs tekstūromis ir spalvomis. Toks maistas, sako J. Steponavičiūtė, maisto mylėtojų atpažįstama kaip „Kitchen Julie“, jai pačiai teikia didžiausią laimės jausmą. Todėl maisto tinklaraštininkė mėgsta įprastus patiekalus papildyti netikėtais ingredientais, kurie žaismingai paįvairina lėkščių turinį.

„Savo visaverčių pietų neįsivaizduoju be daržovių ir sriubos. Pastaroji mano komfortiško maisto sąraše užima itin aukštą vietą – ypač keliaujant. Apskritai, kurdama patiekalų receptus, gamindama, visada pagalvoju apie tai, koks maistas gali suteikti laimės. Todėl kiekvienas skonis, visų pirma, kupinas džiaugsmo man pačiai. Manau, labai svarbi yra patiekalo visuma. Ne tik jo patiekimas, skonis ar išvaizda, o bendras rezultatas“, – pažymi maisto tinklaraštininkė.

Toks patiekalas, anot J. Steponavičiūtės, veikia kaip jutiminė terapija. Taigi tinklaraštininkei labai artimas yra holistinis požiūris į žmogaus sveikatą. Tai, jos teigimu, reiškia, kad maistas ir mūsų savijauta yra labai glaudžiai susiję.

„Suprantu, kaip stipriai per skrandį esame veikiami valgomų produktų. Todėl savo kasdienę mitybą stengiuosi kruopščiai apgalvoti. Rūpinuosi, kad gaučiau pakankamai produktų, kurie palaiko sveiką žarnyno mikrobiotos – jame esančių mikroorganizmų ląstelių – balansą. Tai yra kokybiškos gyvensenos ir sveikatos garantas“, – teigia J. Steponavičiūtė.

Lepinasi ne tik pačios ruoštu maistu

Paklausta, ar gamindama specialiai vieną ar kitą laimės suteikiantį produktą įtraukia į savo receptus, „Kitchen Julie“ šypsosi turinti keletą savo favoritų. Todėl pačios ruoštiems patiekalams ji stengiasi naudoti daug šviežių žolelių, svogūnų, salotų, česnakų ir citrinos sulčių.

„Tai ingredientai, kurie natūraliai gerina žarnyno sveikatą. Kartu – suteikia laimės jausmo. Todėl, jei tik leidžia recepto konceptas, stengiuosi, kad patiekalai būtų maistingi. Tačiau maistą pati ruošiu ne visada. Mėgstu save ir palepinti, užsisakyti kokybiškų patiekalų iš mylimų restoranų bei kavinių į namus. Labiausiai patinka vietnamietiška virtuvė, pagal geriausias itališkas tradicijas ruoštos picos. Kartais renkuosi ir klasikinius indiškus patiekalus“, – pasakoja J. Steponavičiūtė.

Maisto pristatymo platformos „Wolt“ vadovė Baltijos šalims Liis Ristal, patvirtina, kad lietuviai, norintys save palepinti maistu, renkasi Azijos virtuvę. Šių šalių virtuvę atstovaujantys restoranai šiemet buvo vieni populiariausių lietuvių pasirinkimų platformoje.

„Lietuviai turi gerą skonį ir mėgsta kokybišką maistą, todėl juos nuolatos savo kulinariniais šedevrais džiugina tiek jau pamėgtos vietos, tiek naujai įsikūrę restoranai. Norime, kad jų kasdienis darbas būtų įvertintas, o klientai turėtų progą balsuodami padėkoti už savo favoritų pastangas. Taigi šiemet vėl rengiame jau tradiciniais tapusius „Wolt“ restoranų apdovanojimus. Visi už savo favoritus iki gruodžio 31 d. galės balsuoti 9 kategorijose. Taip programėlės vartotojai gauna galimybę reitinguoti restoranus, kuriuose labiausiai mėgsta pusryčiauti, pietauti ar ragauti desertus, ir juos pagirti už visų metų įdirbį“, – kalba L. Ristal.

Dalinasi laimės kupinu receptu

Steponavičiūtė kviečia išmėginti ir savo jėgas virtuvėje ir dalinasi gurmanišku teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais. Pasak jos, šis receptas yra itin lengvai paruošiamas, o patiekalo skonis išties suteiks laimės.

Mokslininkų tyrimai rodo – nerimą gali mažinti tam tikri maisto produktai, turintys magnio, cinko, omega-3 riebiųjų rūgščių, probiotikų, triptofano, B grupės vitaminų, antioksidantų. Viso to ir kupinas ir šis patiekalas.

 Teriyaki lašišos ir ryžių dubenėliai su Briuselio kopūstais

2 lašišos dubenėlių porcijoms reikės:

  • 300 g šviežios lašišos,
  • 2 šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 2–3 šaukštų sezamų sėklų aliejaus
  • 250 g Briuselio kopūstų
  • trečdalio stiklinės baltų arba rudų basmati ryžių
  • 250–500 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • jūros druskos pagal skonį
  • patiekimui – šviežio agurko arba špinatų lapų, žiupsnelio smulkintų džiovintų arba šviežių aitriųjų paprikų, žaliosios citrinos, saujelės skrudintų sezamų sėklų

Teriyaki padažui reikės:

  • ketvirčio stiklinės klasikinio japoniško sojos padažo
  • 4 šaukštų klevų sirupo
  • 2 šaukštų ryžių acto (galima keisti obuolių arba baltojo vyno actu)
  • 1 šaukštelio česnakų miltelių
  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo

Gaminimas:

  1. Ryžius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, išvirkite švelniai pasūdytame vandenyje arba į vandenį įmaišykite sultinio – ryžiai virdami įsigers papildomo skonio.
  2. Paruoškite lašišą, sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus kukurūzų krakmolą. Nedideliame indelyje sumaišykite krakmolą su keliais šaukštais padažo iki vientisos konsistencijos. Sumaišykite padažą su krakmolo mišiniu ir užpilkite juo lašišą.
  3. Nuplaukite daržoves, agurkus supjaustykite plonomis riekelėmis, Briuselio kopūstus perpjaukite perpus. Tada įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite kopūstus, apkepkite, kol švelniai paruduos. Įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio ir uždenkite dangčiu. Troškinkite vidutiniame karštyje 10 minučių, kol kopūstai suminkštės. Atidenkite, leiskite likusiai drėgmei išgaruoti ir kopūstams dar kartą apskrusti. Pasūdykite pagal skonį.
  4. Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite sezamų aliejaus, įdėkite lašišą odele žemyn. Kepkite vidutiniame karštyje, kol odelė apskrus, tuomet apverskite. Apkepkite 1–2 minutes, supilkite teriyaki padažą. Kaisdamas jis pradės tirštėti. Kaitinkite lašišą padaže dar 5 minutes, vis apšlakstydami padažu.
  5. Paruoškite dubenėlius: dėkite ryžius, Briuselio kopūstus, lašišą, agurkus. Keptuvėje likusį padažą išpilkite ant lašišos. Lašišą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, o agurkus – šlakeliu sezamų aliejaus. Viską apibarstykite sezamų sėklomis bei aitriaisiais pipirais.

Skanaus!


18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

26 vasario, 2025

Vasario 25 d. trečiajame integraciniame futbolo turnyre „Visi esame lygūs“ jėgas išmėgino Socialinių paslaugų skyriaus, „Automatikos biuro“, „GOBall“, FC „Hegelmann“, […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

12 vasario, 2025

Simboline kapsulės ceremonija Alytuje trečiadienį pažymėta naujojo sporto komplekso „Go Padel“ statybų pradžia. Apie 4 tūkst. kv. metrų ploto kompleksas […]

30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Regionų naujienos