28 gruodžio, 2022

Julija Steponavičiūtė pasakoja apie laimę teikiantį maistą ir dalinasi gurmanišku receptu

Tinkamai paruoštas ir reikiamais ingredientais papildytas maistas gali sumažinti nerimą, suteikti emocinį komfortą bei pagerinti psichologinę sveikatą. Tai rodo ne tik moksliniai tyrimai, bet ir praktinė patirtis, kurios rezultatus patvirtina maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė. Ji pataria, ką valgyti, norint patirti džiaugsmą, kokie produktai šį jausmą suteikia, ir dalinasi gurmaniško teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais receptu.  

Esame tai, ką valgome

Patiekalai, gausūs tekstūromis ir spalvomis. Toks maistas, sako J. Steponavičiūtė, maisto mylėtojų atpažįstama kaip „Kitchen Julie“, jai pačiai teikia didžiausią laimės jausmą. Todėl maisto tinklaraštininkė mėgsta įprastus patiekalus papildyti netikėtais ingredientais, kurie žaismingai paįvairina lėkščių turinį.

„Savo visaverčių pietų neįsivaizduoju be daržovių ir sriubos. Pastaroji mano komfortiško maisto sąraše užima itin aukštą vietą – ypač keliaujant. Apskritai, kurdama patiekalų receptus, gamindama, visada pagalvoju apie tai, koks maistas gali suteikti laimės. Todėl kiekvienas skonis, visų pirma, kupinas džiaugsmo man pačiai. Manau, labai svarbi yra patiekalo visuma. Ne tik jo patiekimas, skonis ar išvaizda, o bendras rezultatas“, – pažymi maisto tinklaraštininkė.

Toks patiekalas, anot J. Steponavičiūtės, veikia kaip jutiminė terapija. Taigi tinklaraštininkei labai artimas yra holistinis požiūris į žmogaus sveikatą. Tai, jos teigimu, reiškia, kad maistas ir mūsų savijauta yra labai glaudžiai susiję.

„Suprantu, kaip stipriai per skrandį esame veikiami valgomų produktų. Todėl savo kasdienę mitybą stengiuosi kruopščiai apgalvoti. Rūpinuosi, kad gaučiau pakankamai produktų, kurie palaiko sveiką žarnyno mikrobiotos – jame esančių mikroorganizmų ląstelių – balansą. Tai yra kokybiškos gyvensenos ir sveikatos garantas“, – teigia J. Steponavičiūtė.

Lepinasi ne tik pačios ruoštu maistu

Paklausta, ar gamindama specialiai vieną ar kitą laimės suteikiantį produktą įtraukia į savo receptus, „Kitchen Julie“ šypsosi turinti keletą savo favoritų. Todėl pačios ruoštiems patiekalams ji stengiasi naudoti daug šviežių žolelių, svogūnų, salotų, česnakų ir citrinos sulčių.

„Tai ingredientai, kurie natūraliai gerina žarnyno sveikatą. Kartu – suteikia laimės jausmo. Todėl, jei tik leidžia recepto konceptas, stengiuosi, kad patiekalai būtų maistingi. Tačiau maistą pati ruošiu ne visada. Mėgstu save ir palepinti, užsisakyti kokybiškų patiekalų iš mylimų restoranų bei kavinių į namus. Labiausiai patinka vietnamietiška virtuvė, pagal geriausias itališkas tradicijas ruoštos picos. Kartais renkuosi ir klasikinius indiškus patiekalus“, – pasakoja J. Steponavičiūtė.

Maisto pristatymo platformos „Wolt“ vadovė Baltijos šalims Liis Ristal, patvirtina, kad lietuviai, norintys save palepinti maistu, renkasi Azijos virtuvę. Šių šalių virtuvę atstovaujantys restoranai šiemet buvo vieni populiariausių lietuvių pasirinkimų platformoje.

„Lietuviai turi gerą skonį ir mėgsta kokybišką maistą, todėl juos nuolatos savo kulinariniais šedevrais džiugina tiek jau pamėgtos vietos, tiek naujai įsikūrę restoranai. Norime, kad jų kasdienis darbas būtų įvertintas, o klientai turėtų progą balsuodami padėkoti už savo favoritų pastangas. Taigi šiemet vėl rengiame jau tradiciniais tapusius „Wolt“ restoranų apdovanojimus. Visi už savo favoritus iki gruodžio 31 d. galės balsuoti 9 kategorijose. Taip programėlės vartotojai gauna galimybę reitinguoti restoranus, kuriuose labiausiai mėgsta pusryčiauti, pietauti ar ragauti desertus, ir juos pagirti už visų metų įdirbį“, – kalba L. Ristal.

Dalinasi laimės kupinu receptu

Steponavičiūtė kviečia išmėginti ir savo jėgas virtuvėje ir dalinasi gurmanišku teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais. Pasak jos, šis receptas yra itin lengvai paruošiamas, o patiekalo skonis išties suteiks laimės.

Mokslininkų tyrimai rodo – nerimą gali mažinti tam tikri maisto produktai, turintys magnio, cinko, omega-3 riebiųjų rūgščių, probiotikų, triptofano, B grupės vitaminų, antioksidantų. Viso to ir kupinas ir šis patiekalas.

 Teriyaki lašišos ir ryžių dubenėliai su Briuselio kopūstais

2 lašišos dubenėlių porcijoms reikės:

  • 300 g šviežios lašišos,
  • 2 šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 2–3 šaukštų sezamų sėklų aliejaus
  • 250 g Briuselio kopūstų
  • trečdalio stiklinės baltų arba rudų basmati ryžių
  • 250–500 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • jūros druskos pagal skonį
  • patiekimui – šviežio agurko arba špinatų lapų, žiupsnelio smulkintų džiovintų arba šviežių aitriųjų paprikų, žaliosios citrinos, saujelės skrudintų sezamų sėklų

Teriyaki padažui reikės:

  • ketvirčio stiklinės klasikinio japoniško sojos padažo
  • 4 šaukštų klevų sirupo
  • 2 šaukštų ryžių acto (galima keisti obuolių arba baltojo vyno actu)
  • 1 šaukštelio česnakų miltelių
  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo

Gaminimas:

  1. Ryžius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, išvirkite švelniai pasūdytame vandenyje arba į vandenį įmaišykite sultinio – ryžiai virdami įsigers papildomo skonio.
  2. Paruoškite lašišą, sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus kukurūzų krakmolą. Nedideliame indelyje sumaišykite krakmolą su keliais šaukštais padažo iki vientisos konsistencijos. Sumaišykite padažą su krakmolo mišiniu ir užpilkite juo lašišą.
  3. Nuplaukite daržoves, agurkus supjaustykite plonomis riekelėmis, Briuselio kopūstus perpjaukite perpus. Tada įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite kopūstus, apkepkite, kol švelniai paruduos. Įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio ir uždenkite dangčiu. Troškinkite vidutiniame karštyje 10 minučių, kol kopūstai suminkštės. Atidenkite, leiskite likusiai drėgmei išgaruoti ir kopūstams dar kartą apskrusti. Pasūdykite pagal skonį.
  4. Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite sezamų aliejaus, įdėkite lašišą odele žemyn. Kepkite vidutiniame karštyje, kol odelė apskrus, tuomet apverskite. Apkepkite 1–2 minutes, supilkite teriyaki padažą. Kaisdamas jis pradės tirštėti. Kaitinkite lašišą padaže dar 5 minutes, vis apšlakstydami padažu.
  5. Paruoškite dubenėlius: dėkite ryžius, Briuselio kopūstus, lašišą, agurkus. Keptuvėje likusį padažą išpilkite ant lašišos. Lašišą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, o agurkus – šlakeliu sezamų aliejaus. Viską apibarstykite sezamų sėklomis bei aitriaisiais pipirais.

Skanaus!


20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

19 gruodžio, 2024

Kiekvienais metais šv. Kalėdos atneša ne tik šventinį laukimą, bet ir kvietimą dalintis šiluma, bendryste bei kūrybingumu. Šiais metais Kalvarijos […]

19 gruodžio, 2024

Vestuvės – tai viena gražiausių ir svarbiausių dienų poros gyvenime. Tačiau šiandienos visuomenėje jos dažnai tampa ne tik šventė, bet […]

19 gruodžio, 2024

Ketvirtadienį Neringos savivaldybės taryba priėmė sprendimą pakoreguoti įvažiavimo į Neringą rinkliavos dydžius. Dešimt mėnesių – nuo rugpjūčio 21 d. iki […]

17 gruodžio, 2024

Kauno miesto taryba pritarė, kad kitą pavasarį Dariaus ir Girėno stadione esanti veja būtų pakeista rulonine hibridine žole. Kaip skelbiama […]

12 gruodžio, 2024

Stalo žaidimai suaugusiems tampa vis populiaresniu pasirinkimu organizacijose, rengiančiose komandos formavimo veiklas. Jie ne tik sukuria smagią ir atsipalaidavusią atmosferą, […]

11 gruodžio, 2024

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) iki sausio 18 dienos veikia šventinė paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės […]

10 gruodžio, 2024

Šalia didžiausios šalies oranžerijos, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune, prasidėjo statybos darbai: per šią žiemą čia bus įrengtas vadinamasis […]

9 gruodžio, 2024

Palangoje esantis Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) padalinys Jono Šliūpo muziejus dabar lankytojus pasitinka ne tik atnaujintu pastatu, bet ir tvarkinga, […]

9 gruodžio, 2024

„Apie šventinį gruodį pradėjome galvoti jau pavasarį, – sako muziejaus direktorė Aušra Gudgalienė, – Visas kūrybinis procesas, prasidėjęs iškart po […]

Geriausi visų laikų „Žalgirio“ krepšininkai
9 gruodžio, 2024

Kauno „Žalgirį“ neseniai papildė nemenką NBA patirtį turintis, iš viso stipriausioje pasaulyje krepšinio lygoje 322 rungtynes sužaidęs ir po vid. […]

7 gruodžio, 2024

2024 m. gruodžio 7 d. Šiauliuose sužibo tradicijomis alsuojanti Kalėdų eglė. Keliolikos metrų aukščio eglę miestui padovanojo Šiaulių rajono gyventojai. […]

7 gruodžio, 2024

Šiemet Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai Kauno mieste ir rajone patikrino 14 viešųjų vaikų žaidimų aikštelių ir visose iš […]

7 gruodžio, 2024

Šiandien beveik 3,5 tūkst. žygeivių sugužėjo šventiškai ir aktyviai praleisti laiką kalėdiniame „TrenkTuro” žygyje Druskininkuose. Čia juos pasitiko kalėdiškai pasipuošęs […]

6 gruodžio, 2024

Klaipėdos rajono centras Gargždai šiandien prisipildė stebuklų ir gražiausių emocijų. Po ilgos pertraukos aikštėje įžiebta gyva, maždaug 12 metrų aukščio […]

6 gruodžio, 2024

Šįvakar Palangoje, susirinkus daugybei didelių ir mažų žiūrovų, įžiebta 15 metrų aukščio Kalėdų eglė. Ji, kaip ir kurorto viešųjų erdvių […]

6 gruodžio, 2024

Tarp keturių istorinių Lietuvos sostinių įsikūrusius Kaišiadoris anksčiau daugelis pravažiuodavo neužsukdami. Šiais metais viskas pasikeitė: į miestą traukiniais ir automobiliais […]

Pirmojo etapo dalyviai
4 gruodžio, 2024

Gruodžio 3 dieną, Kauno technologijų ir mokymo centre, startavo trečiasis integracinio futbolo čempionato „Futbolas visiems“ pirmasis etapas. Šis sezonas vyks […]

3 gruodžio, 2024

Savaitgalį Pakruojo dvaras vartus atkėlė pirmiesiems žiemos festivalio lankytojams. Septintoji šviečiančių žibintų šventė, kasmet trunkanti bent keletą mėnesių, startavo pirmieji […]

30 lapkričio, 2024

Jonavoje šeštadienį sužibo pagrindinė miesto Kalėdų eglė – žiemiškai šilta raštuota kepurė. Jos spalvos ir raštai nuolat kinta, dėka šiuolaikinių […]