28 gruodžio, 2022

Julija Steponavičiūtė pasakoja apie laimę teikiantį maistą ir dalinasi gurmanišku receptu

Tinkamai paruoštas ir reikiamais ingredientais papildytas maistas gali sumažinti nerimą, suteikti emocinį komfortą bei pagerinti psichologinę sveikatą. Tai rodo ne tik moksliniai tyrimai, bet ir praktinė patirtis, kurios rezultatus patvirtina maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė. Ji pataria, ką valgyti, norint patirti džiaugsmą, kokie produktai šį jausmą suteikia, ir dalinasi gurmaniško teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais receptu.  

Esame tai, ką valgome

Patiekalai, gausūs tekstūromis ir spalvomis. Toks maistas, sako J. Steponavičiūtė, maisto mylėtojų atpažįstama kaip „Kitchen Julie“, jai pačiai teikia didžiausią laimės jausmą. Todėl maisto tinklaraštininkė mėgsta įprastus patiekalus papildyti netikėtais ingredientais, kurie žaismingai paįvairina lėkščių turinį.

„Savo visaverčių pietų neįsivaizduoju be daržovių ir sriubos. Pastaroji mano komfortiško maisto sąraše užima itin aukštą vietą – ypač keliaujant. Apskritai, kurdama patiekalų receptus, gamindama, visada pagalvoju apie tai, koks maistas gali suteikti laimės. Todėl kiekvienas skonis, visų pirma, kupinas džiaugsmo man pačiai. Manau, labai svarbi yra patiekalo visuma. Ne tik jo patiekimas, skonis ar išvaizda, o bendras rezultatas“, – pažymi maisto tinklaraštininkė.

Toks patiekalas, anot J. Steponavičiūtės, veikia kaip jutiminė terapija. Taigi tinklaraštininkei labai artimas yra holistinis požiūris į žmogaus sveikatą. Tai, jos teigimu, reiškia, kad maistas ir mūsų savijauta yra labai glaudžiai susiję.

„Suprantu, kaip stipriai per skrandį esame veikiami valgomų produktų. Todėl savo kasdienę mitybą stengiuosi kruopščiai apgalvoti. Rūpinuosi, kad gaučiau pakankamai produktų, kurie palaiko sveiką žarnyno mikrobiotos – jame esančių mikroorganizmų ląstelių – balansą. Tai yra kokybiškos gyvensenos ir sveikatos garantas“, – teigia J. Steponavičiūtė.

Lepinasi ne tik pačios ruoštu maistu

Paklausta, ar gamindama specialiai vieną ar kitą laimės suteikiantį produktą įtraukia į savo receptus, „Kitchen Julie“ šypsosi turinti keletą savo favoritų. Todėl pačios ruoštiems patiekalams ji stengiasi naudoti daug šviežių žolelių, svogūnų, salotų, česnakų ir citrinos sulčių.

„Tai ingredientai, kurie natūraliai gerina žarnyno sveikatą. Kartu – suteikia laimės jausmo. Todėl, jei tik leidžia recepto konceptas, stengiuosi, kad patiekalai būtų maistingi. Tačiau maistą pati ruošiu ne visada. Mėgstu save ir palepinti, užsisakyti kokybiškų patiekalų iš mylimų restoranų bei kavinių į namus. Labiausiai patinka vietnamietiška virtuvė, pagal geriausias itališkas tradicijas ruoštos picos. Kartais renkuosi ir klasikinius indiškus patiekalus“, – pasakoja J. Steponavičiūtė.

Maisto pristatymo platformos „Wolt“ vadovė Baltijos šalims Liis Ristal, patvirtina, kad lietuviai, norintys save palepinti maistu, renkasi Azijos virtuvę. Šių šalių virtuvę atstovaujantys restoranai šiemet buvo vieni populiariausių lietuvių pasirinkimų platformoje.

„Lietuviai turi gerą skonį ir mėgsta kokybišką maistą, todėl juos nuolatos savo kulinariniais šedevrais džiugina tiek jau pamėgtos vietos, tiek naujai įsikūrę restoranai. Norime, kad jų kasdienis darbas būtų įvertintas, o klientai turėtų progą balsuodami padėkoti už savo favoritų pastangas. Taigi šiemet vėl rengiame jau tradiciniais tapusius „Wolt“ restoranų apdovanojimus. Visi už savo favoritus iki gruodžio 31 d. galės balsuoti 9 kategorijose. Taip programėlės vartotojai gauna galimybę reitinguoti restoranus, kuriuose labiausiai mėgsta pusryčiauti, pietauti ar ragauti desertus, ir juos pagirti už visų metų įdirbį“, – kalba L. Ristal.

Dalinasi laimės kupinu receptu

Steponavičiūtė kviečia išmėginti ir savo jėgas virtuvėje ir dalinasi gurmanišku teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais. Pasak jos, šis receptas yra itin lengvai paruošiamas, o patiekalo skonis išties suteiks laimės.

Mokslininkų tyrimai rodo – nerimą gali mažinti tam tikri maisto produktai, turintys magnio, cinko, omega-3 riebiųjų rūgščių, probiotikų, triptofano, B grupės vitaminų, antioksidantų. Viso to ir kupinas ir šis patiekalas.

 Teriyaki lašišos ir ryžių dubenėliai su Briuselio kopūstais

2 lašišos dubenėlių porcijoms reikės:

  • 300 g šviežios lašišos,
  • 2 šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 2–3 šaukštų sezamų sėklų aliejaus
  • 250 g Briuselio kopūstų
  • trečdalio stiklinės baltų arba rudų basmati ryžių
  • 250–500 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • jūros druskos pagal skonį
  • patiekimui – šviežio agurko arba špinatų lapų, žiupsnelio smulkintų džiovintų arba šviežių aitriųjų paprikų, žaliosios citrinos, saujelės skrudintų sezamų sėklų

Teriyaki padažui reikės:

  • ketvirčio stiklinės klasikinio japoniško sojos padažo
  • 4 šaukštų klevų sirupo
  • 2 šaukštų ryžių acto (galima keisti obuolių arba baltojo vyno actu)
  • 1 šaukštelio česnakų miltelių
  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo

Gaminimas:

  1. Ryžius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, išvirkite švelniai pasūdytame vandenyje arba į vandenį įmaišykite sultinio – ryžiai virdami įsigers papildomo skonio.
  2. Paruoškite lašišą, sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus kukurūzų krakmolą. Nedideliame indelyje sumaišykite krakmolą su keliais šaukštais padažo iki vientisos konsistencijos. Sumaišykite padažą su krakmolo mišiniu ir užpilkite juo lašišą.
  3. Nuplaukite daržoves, agurkus supjaustykite plonomis riekelėmis, Briuselio kopūstus perpjaukite perpus. Tada įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite kopūstus, apkepkite, kol švelniai paruduos. Įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio ir uždenkite dangčiu. Troškinkite vidutiniame karštyje 10 minučių, kol kopūstai suminkštės. Atidenkite, leiskite likusiai drėgmei išgaruoti ir kopūstams dar kartą apskrusti. Pasūdykite pagal skonį.
  4. Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite sezamų aliejaus, įdėkite lašišą odele žemyn. Kepkite vidutiniame karštyje, kol odelė apskrus, tuomet apverskite. Apkepkite 1–2 minutes, supilkite teriyaki padažą. Kaisdamas jis pradės tirštėti. Kaitinkite lašišą padaže dar 5 minutes, vis apšlakstydami padažu.
  5. Paruoškite dubenėlius: dėkite ryžius, Briuselio kopūstus, lašišą, agurkus. Keptuvėje likusį padažą išpilkite ant lašišos. Lašišą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, o agurkus – šlakeliu sezamų aliejaus. Viską apibarstykite sezamų sėklomis bei aitriaisiais pipirais.

Skanaus!


5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

26 vasario, 2025

Vasario 25 d. trečiajame integraciniame futbolo turnyre „Visi esame lygūs“ jėgas išmėgino Socialinių paslaugų skyriaus, „Automatikos biuro“, „GOBall“, FC „Hegelmann“, […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

12 vasario, 2025

Simboline kapsulės ceremonija Alytuje trečiadienį pažymėta naujojo sporto komplekso „Go Padel“ statybų pradžia. Apie 4 tūkst. kv. metrų ploto kompleksas […]

30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

10 sausio, 2025

Virtualių pramogų technologijos sparčiai tobulėja, o tai skatina diskusijas apie jų poveikį tradicinėms laisvalaikio formoms. Šiuolaikinės galimybės leidžia patirti unikalių […]

10 sausio, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia tarptautinį atvirą architektūrinių idėjų konkursą „Molainių filtracijos laukų ir šalia esančių teritorijų konversija, pritaikant daugiatiksliam naudojimui“. […]

10 sausio, 2025

Regionų jaunimo įtraukimas į skaitmeninių pramogų kūrimą tampa vis aktualesnis. Skaitmeninių technologijų plėtra suteikia galimybę kiekvienam jaunuoliui dalyvauti šioje srityje, […]

8 sausio, 2025

Po mokinių atostogų tiesiai į futbolo aikštelę – mokiniai su didžiausiu noru metus pradėjo futbolo turnyru. Sausio 7 dieną Kauno […]

31 gruodžio, 2024

Per 20 metų laikotarpį iš ES fondų į Lietuvą buvo investuota daugiau kaip 16 mlrd. Eur, kurie padėjo plėtoti bene […]

Regionų naujienos