15 gruodžio, 2017

Ką daryti, kad šventinės nuotaikos nesugadintų žarnyno ligos

Dažniausiai užkrečiamosiomis žarnyno ligomis žmonės suserga dėl namuose pagaminto nesaugaus maisto, todėl artėjant gražiausioms žiemos šventėms Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento specialistai primena apie maisto higienos principų laikymosi svarbą.

Su maistu gali plisti apie 40 rūšių įvairių mikroorganizmų (bakterijų, virusų, parazitų)

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, kurie žmogui sukelia žarnyno infekcines ligas, gali būti gyvūniniame maiste (ypatingai termiškai neapdorotame), ant daržovių ir vaisių, vartojimui paruoštame maiste, jei jis buvo paruoštas ir laikomas nesaugiai.

Nuo žmogaus ar užkrėsto maisto patekę įvairūs patogeniniai mikroorganizmai gali sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą ar net sunkias žarnyno infekcines ligas, todėl labai svarbu tinkamai gaminti maistą ir vengti kryžminės taršos.

Dažnai plauti rankas, virtuvėje naudojamas priemones, produktus

Visada plauti rankas prieš maisto gaminimą, valgį ar kūdikio maitinimą. Nepamiršti nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, po pakalbio telefonu, po važiavimo visuomeniniu transportu, pasinaudojus tualetu ar pakeitus kūdikiui vystyklus.

Kruopščiai nuplauti šiltu tekančiu vandeniu pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lenteles). Dažnai keisti indų plovimo kempinėles.

Ant kiaušinių lukštų gali būti patogeninių mikroorganizmų, todėl prieš naudojimą juos būtina nuplauti. Labai žemėtas daržoves galima užmerkti pasūdytame vandenyje, kad būtų lengviau nuplauti nešvarumus.

Termiškai neapdorotus produktus svarbu laikyti atskirai nuo termiškai apdorotų

Jau perkant maistą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pirkinių krepšelyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą. Laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Maisto laikymui pakartotinai nenaudoti vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių. Maisto produktus atitirpinti šaldytuve gamintojo pakuotėje, mikrobangų krosnelėje arba po tekančio vandens srove.

Maistą gerai termiškai paruošti

Gerai išvirti ar iškepti mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.


13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

5 kovo, 2025

Prienų globos namuose įvyko pirmąjį kartą bendrosios praktikos slaugytojams (visų specializacijų), slaugytojų padėjėjams, socialiniams darbuotojams, individualios priežiūros darbuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, […]

4 kovo, 2025

Klaipėdoje bus įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims. Kaip pranešė savivaldybė, socialinės infrastruktūros objektą numatyta įkurti Melnragėje.  Skelbiama, kad […]

2 kovo, 2025

Premjero Gintauto Palucko vadovaujama Vyriausybė savo kadencijos metu sieks susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius bei šiuo metu neaktyvius sveikatos priežiūros specialistus, […]

28 vasario, 2025

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 2023 metų pavasarį per klaida buvo nutenkinti 2021 ir 2022 m. infekcinėmis ligomis […]

25 vasario, 2025

Ar pastebėjote, kaip juodasis šokoladas ar puodelis kakavos gali pagerinti nuotaiką net po sunkios dienos? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip antioksidantai, […]

20 vasario, 2025

Jau artimiausiu metu Europos Komisija turėtų pateikti svarstymui Ypatingos svarbos vaistų aktą (Critical Medicines Act). Jo poreikis kilo susidūrus su […]

14 vasario, 2025

Penktadienį Kaune oficialiai atidarytas naujas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės padalinys – Ortopedijos traumatologijos klinika. Anot Kauno ligoninės, naujosios […]

7 vasario, 2025

Kiaušidžių vėžys – tai viena pavojingiausių moterų onkologinių ligų, kuri ilgą laiką gali vystytis be jokių ryškių simptomų. Dėl to […]

1 vasario, 2025

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės laukia diagnostinis proveržis – jau greitai odos vėžį gydytojams nustatyti padės dirbtinis intelektas, mat artimiausiuose […]

29 sausio, 2025

Dantų implantacija – modernus ir efektyvus būdas atkurti prarastus dantis, leidžiantis džiaugtis ne tik gražia šypsena, bet ir pagerėjusia burnos […]

27 sausio, 2025

Pastarąją savaitę sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir koronavirusu ir toliau augo, o pusė šalies savivaldybių pasiekė […]

18 sausio, 2025

Nuo sausio pradžios nebeveikia Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės Vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos poskyris. Kaip praneša „Alytaus naujienos“, jis […]

16 sausio, 2025

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį, tęsdamas darbo vizitą Alytaus rajone, susitiko su rajono savivaldybės mere Rasa Vitkauskiene, lankėsi Simno ambulatorijoje ir […]

16 sausio, 2025

Specialistai, vertindami Lietuvos gyventojų sergamumą, pastebi, kad 97 proc. susirgimų sudaro per orą plintančios infekcijos, iš kurių daugiausia – sezoninis […]

Regionų naujienos