13 birželio, 2017

Kaip išvengti žarnyno infekcijų iškylaujant gamtoje?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad prasidėjus vasarai ir sušilus orams, prasideda iškylų į gamtą sezonas, todėl, kaip ir kasmet, galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo. Atšilus orams pradėti registruoti susirgimai asmenims, kurie sugrįžę po poilsio gamtoje. 2017 m. per pirmuosius penkis mėnesius Kauno apskrityje jau užregistruoti  6262 užkrečiamųjų ligų atvejai, iš kurių per maistą, vandenį ir aplinką plintančių užkrečiamųjų ligų diagnozuota 2546. Užkrečiamųjų ligų struktūroje tai sudarė 41 procentą nuo visų registruojamų užkrečiamųjų ligų atvejų (atmetus sergamumą gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis). Atitinkamai 2016 metais per tą patį laikotarpį buvo registruoti 4045 atvejai užkrečiamųjų ligų iš viso, kai per maistą, vandenį ir aplinką plintančių užkrečiamųjų ligų buvo 2131 ir tai sudarė 40 procentų nuo visų registruotų užkrečiamųjų ligų atvejų (be gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų).

Su maistu ir vandeniu į organizmą gali patekti įvairiausių žarnyno bakterijų – salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų ir kt.bakterijų.

Ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų simptomai ir kitos savybės

Ūmios žarnyno užkrečiamosioms ligoms būdingi simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo, skrandžio ir galvos skausmas, aukšta temperatūra, bendras organizmo silpnumas, svaigulys bei vangumas. Persirgus šia liga susiformuoja trumpalaikis imunitetas. Kiekvieną kartą užsikrėtus vėl sergama. Silpnesnės imuninės sistemos, vyresnio amžiaus žmonėms bei kūdikiams gali išsivystyti rimtos komplikacijos.

Pavojai tykantys gamtoje     

Iškylaujant gamtoje pavojų kelia poilsiavietės ir maudymosi vietų higieninė būklė. Karštomis dienomis atviruose vandens telkiniuose besimaudantys žmonės turėtų žinoti, kad neprižiūrimuose vandens telkiniuose gali būti patogeninių mikroorganizmų, kurie patekę į žmogaus organizmą, (tai yra maudynių metu gurkštelėjus tokio vandens), tampa bakterijų sukeliamų ūmių žarnyno infekcijų (salmoneliozes, šigeliozės, žarnyno lazdelės sukeltos infekcijos) bei virusų sukeliamų  žarnyno infekcijų, taip pat  žarnyno pirmuonių bei kirminų sukeltų žarnyno užkrečiamųjų ligų priežastimi. Tokiame atvirame vandens telkinyje rankų, vaisių ir daržovių, bei stalo inventoriaus bei indų plovimas taip pat gali tapti užsikrėtimo ūmia žarnyno užkrečiamąja liga priežastimi.

Maudyklų vandens kokybę įtakoja ir paplūdimių aplinka. Neleistina, kai paplūdimių maudyklose plaunamos autotransporto priemonės, maudomi gyvūnai. Pagrindinė paviršinio vandens telkinių užterštumo priežastis – į šiuos telkinius patenkanti tarša su nepakankamai išvalytomis ar nevalytomis miestų, miestelių, pramonės įmonių ir kaimų nuotekomis, taip pat išsklaidyta tarša iš gretimų teritorijų. Iškylaujant vandens užterštumas didžiąja dalimi priklauso ir nuo pačių besimaudančiųjų. Pasirenkant iškylai vietą patartina įvertinti stovyklavietę, joje laikytis asmens higienos taisyklių, nesimaudyti pajutus žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus, nemaudyti tuose pačiuose telkiniuose savo augintinių.

Tinkamiausias maistas išvykai į gamtą

Dažnai apsinuodijama gamtoje nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais ant laužo bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, kreminiais gaminiais.  Ruošiantis išvykoms, būtina pasirūpinti, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus. Vežantis į gamtą maistą, būtina numatyti gabenimo ir laikymo gamtoje sąlygas (turėti automobilinius šaldytuvus ar šaltkrepšius). Žmonės užsikrečia, kai vartoja netinkamai apdorotus gyvūninės kilmės produktus, kai užteršia jau paruoštus vartojimui produktus. Norint išvengti ligos, reikia įsitikinti, kad mėsa, kurią valgome, yra tinkamai paruošta (pavyzdžiui Salmonelės žūsta aukštoje temperatūroje – mėsos viduje gamybos metu turi būti pasiekta ne žemesnė kaip 85°C temperatūra). Tvarkant žalius gyvūninės kilmės produktus būtina pasirūpinti, kad būtų išvengta paruošto vartojimui produkto užteršimo. Perkant paruoštus vartojimui negreit gendančius produktus, taip pat patartina įvertinti jų kokybę bei galiojimo laiką.

Kad išvengtume užsikrėtimo mikroorganizmais verta žinoti, kad žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjai patekę į maistą ir esant palankioms sąlygoms, greitai dauginasi, nekeisdami nei produkto skonio, nei išvaizdos.

Pramogaujant ar iškylaujant gamtoje, kad sumažintume užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, rekomenduojama:

  • Apsirūpinti geriamuoju vandeniu, priemonėmis rankų priežiūrai ir asmens higienai palaikyti (drėgnos servetėlės, vanduo).
  • Negalima gerti netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens.
  • Nepamiršti įvertinti stalo įrankius ir indus, geriausia pasirinkti vienkartinius.
  • Neplauti daržovių, vaisių, uogų atviruose vandens telkiniuose.
  • Iškylose gamtoje pasirinkti negreitai gendančius ir saugius produktus.
  • Paruoštus vartojimui produktus laikyti tinkamoje temperatūroje (ne aukštesnėje kaip +6°C kulinarijos gaminius ir +8°C pieno produktus).
  • Kepant mėsą ant laužo, svarbu, kad ją  gerai iškepti: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 80°C-90°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva – priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze,  listerioze ir kitomis bakterijų sukeliamomis žarnyno infekcijomis.
  • Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų, supiltą į abejotino švarumo talpas ir laikomą kelias valandas aplinkos temperatūroje.
  • Maudantis reikėtų stengtis negurkštelėti atviro telkinio vandens.

 

Pajutus žarnyno ligos požymius, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.


23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

5 kovo, 2025

Prienų globos namuose įvyko pirmąjį kartą bendrosios praktikos slaugytojams (visų specializacijų), slaugytojų padėjėjams, socialiniams darbuotojams, individualios priežiūros darbuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, […]

4 kovo, 2025

Klaipėdoje bus įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims. Kaip pranešė savivaldybė, socialinės infrastruktūros objektą numatyta įkurti Melnragėje.  Skelbiama, kad […]

2 kovo, 2025

Premjero Gintauto Palucko vadovaujama Vyriausybė savo kadencijos metu sieks susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius bei šiuo metu neaktyvius sveikatos priežiūros specialistus, […]

28 vasario, 2025

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 2023 metų pavasarį per klaida buvo nutenkinti 2021 ir 2022 m. infekcinėmis ligomis […]

25 vasario, 2025

Ar pastebėjote, kaip juodasis šokoladas ar puodelis kakavos gali pagerinti nuotaiką net po sunkios dienos? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip antioksidantai, […]

20 vasario, 2025

Jau artimiausiu metu Europos Komisija turėtų pateikti svarstymui Ypatingos svarbos vaistų aktą (Critical Medicines Act). Jo poreikis kilo susidūrus su […]

14 vasario, 2025

Penktadienį Kaune oficialiai atidarytas naujas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės padalinys – Ortopedijos traumatologijos klinika. Anot Kauno ligoninės, naujosios […]

7 vasario, 2025

Kiaušidžių vėžys – tai viena pavojingiausių moterų onkologinių ligų, kuri ilgą laiką gali vystytis be jokių ryškių simptomų. Dėl to […]

1 vasario, 2025

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės laukia diagnostinis proveržis – jau greitai odos vėžį gydytojams nustatyti padės dirbtinis intelektas, mat artimiausiuose […]

29 sausio, 2025

Dantų implantacija – modernus ir efektyvus būdas atkurti prarastus dantis, leidžiantis džiaugtis ne tik gražia šypsena, bet ir pagerėjusia burnos […]

27 sausio, 2025

Pastarąją savaitę sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir koronavirusu ir toliau augo, o pusė šalies savivaldybių pasiekė […]

18 sausio, 2025

Nuo sausio pradžios nebeveikia Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės Vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos poskyris. Kaip praneša „Alytaus naujienos“, jis […]

16 sausio, 2025

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį, tęsdamas darbo vizitą Alytaus rajone, susitiko su rajono savivaldybės mere Rasa Vitkauskiene, lankėsi Simno ambulatorijoje ir […]

Regionų naujienos