Kaip išvengti žarnyno infekcijų iškylaujant gamtoje?
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad prasidėjus vasarai ir sušilus orams, prasideda iškylų į gamtą sezonas, todėl, kaip ir kasmet, galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo. Atšilus orams pradėti registruoti susirgimai asmenims, kurie sugrįžę po poilsio gamtoje. 2017 m. per pirmuosius penkis mėnesius Kauno apskrityje jau užregistruoti 6262 užkrečiamųjų ligų atvejai, iš kurių per maistą, vandenį ir aplinką plintančių užkrečiamųjų ligų diagnozuota 2546. Užkrečiamųjų ligų struktūroje tai sudarė 41 procentą nuo visų registruojamų užkrečiamųjų ligų atvejų (atmetus sergamumą gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis). Atitinkamai 2016 metais per tą patį laikotarpį buvo registruoti 4045 atvejai užkrečiamųjų ligų iš viso, kai per maistą, vandenį ir aplinką plintančių užkrečiamųjų ligų buvo 2131 ir tai sudarė 40 procentų nuo visų registruotų užkrečiamųjų ligų atvejų (be gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų).
Su maistu ir vandeniu į organizmą gali patekti įvairiausių žarnyno bakterijų – salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų ir kt.bakterijų.
Ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų simptomai ir kitos savybės
Ūmios žarnyno užkrečiamosioms ligoms būdingi simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo, skrandžio ir galvos skausmas, aukšta temperatūra, bendras organizmo silpnumas, svaigulys bei vangumas. Persirgus šia liga susiformuoja trumpalaikis imunitetas. Kiekvieną kartą užsikrėtus vėl sergama. Silpnesnės imuninės sistemos, vyresnio amžiaus žmonėms bei kūdikiams gali išsivystyti rimtos komplikacijos.
Pavojai tykantys gamtoje
Iškylaujant gamtoje pavojų kelia poilsiavietės ir maudymosi vietų higieninė būklė. Karštomis dienomis atviruose vandens telkiniuose besimaudantys žmonės turėtų žinoti, kad neprižiūrimuose vandens telkiniuose gali būti patogeninių mikroorganizmų, kurie patekę į žmogaus organizmą, (tai yra maudynių metu gurkštelėjus tokio vandens), tampa bakterijų sukeliamų ūmių žarnyno infekcijų (salmoneliozes, šigeliozės, žarnyno lazdelės sukeltos infekcijos) bei virusų sukeliamų žarnyno infekcijų, taip pat žarnyno pirmuonių bei kirminų sukeltų žarnyno užkrečiamųjų ligų priežastimi. Tokiame atvirame vandens telkinyje rankų, vaisių ir daržovių, bei stalo inventoriaus bei indų plovimas taip pat gali tapti užsikrėtimo ūmia žarnyno užkrečiamąja liga priežastimi.
Maudyklų vandens kokybę įtakoja ir paplūdimių aplinka. Neleistina, kai paplūdimių maudyklose plaunamos autotransporto priemonės, maudomi gyvūnai. Pagrindinė paviršinio vandens telkinių užterštumo priežastis – į šiuos telkinius patenkanti tarša su nepakankamai išvalytomis ar nevalytomis miestų, miestelių, pramonės įmonių ir kaimų nuotekomis, taip pat išsklaidyta tarša iš gretimų teritorijų. Iškylaujant vandens užterštumas didžiąja dalimi priklauso ir nuo pačių besimaudančiųjų. Pasirenkant iškylai vietą patartina įvertinti stovyklavietę, joje laikytis asmens higienos taisyklių, nesimaudyti pajutus žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus, nemaudyti tuose pačiuose telkiniuose savo augintinių.
Tinkamiausias maistas išvykai į gamtą
Dažnai apsinuodijama gamtoje nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais ant laužo bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, kreminiais gaminiais. Ruošiantis išvykoms, būtina pasirūpinti, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus. Vežantis į gamtą maistą, būtina numatyti gabenimo ir laikymo gamtoje sąlygas (turėti automobilinius šaldytuvus ar šaltkrepšius). Žmonės užsikrečia, kai vartoja netinkamai apdorotus gyvūninės kilmės produktus, kai užteršia jau paruoštus vartojimui produktus. Norint išvengti ligos, reikia įsitikinti, kad mėsa, kurią valgome, yra tinkamai paruošta (pavyzdžiui Salmonelės žūsta aukštoje temperatūroje – mėsos viduje gamybos metu turi būti pasiekta ne žemesnė kaip 85°C temperatūra). Tvarkant žalius gyvūninės kilmės produktus būtina pasirūpinti, kad būtų išvengta paruošto vartojimui produkto užteršimo. Perkant paruoštus vartojimui negreit gendančius produktus, taip pat patartina įvertinti jų kokybę bei galiojimo laiką.
Kad išvengtume užsikrėtimo mikroorganizmais verta žinoti, kad žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjai patekę į maistą ir esant palankioms sąlygoms, greitai dauginasi, nekeisdami nei produkto skonio, nei išvaizdos.
Pramogaujant ar iškylaujant gamtoje, kad sumažintume užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, rekomenduojama:
- Apsirūpinti geriamuoju vandeniu, priemonėmis rankų priežiūrai ir asmens higienai palaikyti (drėgnos servetėlės, vanduo).
- Negalima gerti netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens.
- Nepamiršti įvertinti stalo įrankius ir indus, geriausia pasirinkti vienkartinius.
- Neplauti daržovių, vaisių, uogų atviruose vandens telkiniuose.
- Iškylose gamtoje pasirinkti negreitai gendančius ir saugius produktus.
- Paruoštus vartojimui produktus laikyti tinkamoje temperatūroje (ne aukštesnėje kaip +6°C kulinarijos gaminius ir +8°C pieno produktus).
- Kepant mėsą ant laužo, svarbu, kad ją gerai iškepti: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 80°C-90°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva – priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze ir kitomis bakterijų sukeliamomis žarnyno infekcijomis.
- Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų, supiltą į abejotino švarumo talpas ir laikomą kelias valandas aplinkos temperatūroje.
- Maudantis reikėtų stengtis negurkštelėti atviro telkinio vandens.
Pajutus žarnyno ligos požymius, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.