Kaip šventiniam stalui išsirinkti saugius produktus?
Maistu dažniausiai apsinuodijama ar net kyla ūmių žarnyno ligų protrūkių po gausių, namuose gamintų vaišių. Kaip rinktis, laikyti ir ruošti maistą šventiniam stalui, kad išvengtumėte sveikatos sutrikimų?
– Perskaitykite ženklinimo etiketę. Rinkdamiesi maisto produktus, įsitikinkite, kad nepasibaigęs jų tinkamumo vartoti terminas. Nepirkite gaminio, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta, perklijuota, nes taip gali būti nuslepiamas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas. Svarbu, kad etiketėje būtų nurodytas gamintojas.
– Apžiūrėkite kiekvieną produktą. Būtina ne tik atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, bet ir vizualiai įvertinti maisto produktą – atkreipti dėmesį, ar nepasikeitusi jo spalva, konsistencija, nėra pašalinio nebūdingo kvapo.
– Atkreipkite dėmesį, kaip prekybos vietoje laikomi produktai. Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų, jei jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių. Pavyzdžiui, pieno, jo produktų, žuvų, mėsos, kreminės konditerijos gaminių. Šaldytų produktų nerekomenduojama pirkti iš perpildytų šaldymo įrenginių. Jeigu jų pakuotėje daug šerkšno, produktai galėjo būti nepakankamai šaldomi.
– Kaip dėti į krepšelį? Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšį, šiuos produktus reikėtų supakuoti į dvigubas pakuotes, kad jie neužterštų tų maisto produktų, kurie bus vartojami be papildomo terminio apdorojimo. Nereikėtų rinktis produktų pažeistomis pakuotėmis.
– Nepamirškite higienos ir maisto ruošimo taisyklių. Virtuvėje laikykitės švaros, dažniau plaukite rankas. Įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Mėsą ir daržoves reikėtų pjaustyti ant skirtingų lentelių.
– Tinkamai namuose laikykite maistą. Paruoštą maistą laikykite šaldytuve taip, kad jis nesiliestų su žaliais produktais. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms. Tortus su kremais, kitus greitai gendančius saldumynus taip pat būtina laikyti šaldytuve. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti, ir nevartoti to paties maisto kelias dienas.