29 rugpjūčio, 2016
Alvydas Januševičius / 15min.lt

Kirkilų bendruomenei smegduobių dievai dovanoja ežerus, žuvį ir turistus

Kirkilai neseniai išgarsėjo dėl vis besiplečiančios smegduobės, kuri baigia praryti vienos sodybos garažą. Tai nedidelė auka smegduobių dievams, už kurią jie kaimui suteikia daug turistų dėmesio ir šiek tiek žuvies. Žmonės tiesiog plūsta pažiūrėti į gražiuosius ežerėlius iš 30 metrų aukščio apžvalgos bokšto.

15min, bendradarbiaudama su nauju kelionių Lietuvoje informacijos portalu www.idomiausiosvietos.lt, tęsia kelionę, kurios tikslas – paskanauti Lietuvos regionų įdomių patiekalų ir atrasti kitus Lietuvos paveldo lobius.

Keista vieta Biržų rajone – Kirkilai. Čia beveik kiekviename kieme galima pamatyti po nedidelį tvenkinį. Tik vėliau supranti, jog šlaitai per statūs. Taigi, tai ne tvenkiniai, o smegduobės, per laiką prisipildžiusios vandens.

Moksliškai šios duobės vadinamos karstinėmis įgriuvomis. Procesas paprastas: po žeme ištirpsta klintys, susidaro tuštuma, o dirvožemio pluta vieną dieną įgriūna.

Žmonės pasakoja, kad taip yra prasmegę namai, gyvuliai, traktoriai. Neatsitiktinai toks duobių darinys už Biržų vadinamas Karvės ola. Ten vandens neprisikaupė, todėl galima nusileisti į patį dugną.

Visai šalia minėtos smegduobės gyvena Ona Gružauskienė. Ji žino, kad savo ūkinio pastato jau neišgelbės, tačiau iki namo duobė nesiplės – matosi pagal duobės kraštus.

Moteris pasakojo, kad mažesnė duobė jos sklype buvo jau anksčiau, tačiau ilgą laiką ji tarsi miegojo. O šį pavasarį suaktyvėjo. Stebint jos krantus, galima aiškiai matyti, kad duobė dar plėsis, formuosis ir įgaus visoms karstinėms įgriuvoms būdingą formą.

Smegduobių ežerėliai traukia turistus

Nepaisant to, kad neretai kėsinasi „praryti“ sklypuose esančius pastatus, karstinės įgriuvos yra vietinių gyventojų pasididžiavimas ir kone tautinis paveldas. Karstiniuose ežeruose pagaunama žuvis, žuvienė bei aplinkinėse pievose renkamos arbatžolės iš yra pripažinti tautiniu paveldu.

Daugybė žmonių plūsta į Kirkilus pasigrožėti vingriais ežerėliais, kurie susidarė iš daugybės smegduobių.

Kerintį vaizdą galima pamatyti iš 30 metrų aukščio apžvalgos bokšto, primenančio „C“ raidę.

Galima sakyti, jog tai vienas įspūdingiausių apžvalgos bokštų Lietuvoje. Ne tik savo konstrukcija, bet ir vaizdu nuo viršaus.

Silpnesnių kojų atstovams yra galimybė palypėti žemiau. Bent iš kelių vietų atsiveria vaizdas geroms nuotraukoms. Meilužiai gali čia išvis nelipti ir ieškoti kelių į salas tarp ežerų.

Kaip pasigaminti žvakę?

Kirkilų bendruomenė yra įsikūrusi Antano Smetonos laikų mokyklos pastate. Kasdien čia taip pat plūsta žmonės. Vieni nori paragauti jau minėtų patiekalų, o kiti bando iš natūralaus vaško lieti žvakes.

Lukas Kalninis, Kirkilų bendruomenės amatų centro vedėjas, padeda kiekvienam pasigaminti po žvakę. Viskas atrodo paprasta: imi siūlą, stipriai į susuki.

Perlenktas jis susivynioja. Pamerki į karštą vašką. Tuomet kabini šalia kitų tokiu pat būdu pamirkytų siūlų.

Pili ant siūlo karštą vašką iš puodelio – staigiai ir gausiai. Jei karštas vaškas tekės per ilgai, nuplaus jau susidariusią žvakę atgal į puodą. Vaško L.Kalninis čia atsineša iš savo asmeninio bityno.

Bitininkas domisi savo krašto istorija ir primena, kad Biržai visai neseniai paseno puse amžiaus. Netrukus bus minimas 600 metų jubiliejus.

Žvakių liejimo būdas, kurį demonstruoja – keturių amžių senumo. Anksčiau viskas vyko panašiai, tačiau ne vašką ant knato, o knatą į vašką vis mirkydavo.

Sriuba iš ežerėlių žuvies

Bendruomenės namuose virtuvės šeimininkėms taip pat darbo netrūksta. Kartais atvyksta visas autobusas turistų. Kiekvienas nori paragauti žuvienės ir rupių miltų blynų.

Po tokių ekskursijų lieka kalnas neplautų indų. Moterys sako galvojančios, gal reikėtų sugalvoti kokią autentišką pramogą, per kurią kiekvienas savo lėkštę išsiplautų?

„Ar žinote, kad mūsų ežerėliai garsūs ne tik žuvimi, iš kurios verdame sriubą? Čia aptinkama sieros barkterija. Ji kartais nudažo ežerėlius raudonai“, – pasakoja Kirkilų bendruomenės pirmininkė Rita Trečiokaitė.

Moterys žino, kad ne tik kitame krašte, bet ir pas kitą šeimininkę sriuba ir blynai bus vis kitokie. Šiuose kraštuose žuvis yra nuverdama, o vėliau iš jos išimami kaulai. Vėliau žuvis verda kartu su bulvėmis, kruopomis ir daržovėmis. Pabaigoje iš žuvies lieka tik smulkūs gabalėliai ir jos skonis.

Blynams būtinai naudojami ne balti, o iš viso grūdo rupiai malti miltai.

„Bandėme iš smulkesnių, tačiau nesigavo tokie, kokių mums norisi. Močiutės kepė iš rupių. Taip darome ir mes“, – sako bendruomenės pirmininkė.


20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

19 gruodžio, 2024

Kiekvienais metais šv. Kalėdos atneša ne tik šventinį laukimą, bet ir kvietimą dalintis šiluma, bendryste bei kūrybingumu. Šiais metais Kalvarijos […]

19 gruodžio, 2024

Vestuvės – tai viena gražiausių ir svarbiausių dienų poros gyvenime. Tačiau šiandienos visuomenėje jos dažnai tampa ne tik šventė, bet […]

19 gruodžio, 2024

Ketvirtadienį Neringos savivaldybės taryba priėmė sprendimą pakoreguoti įvažiavimo į Neringą rinkliavos dydžius. Dešimt mėnesių – nuo rugpjūčio 21 d. iki […]

17 gruodžio, 2024

Kauno miesto taryba pritarė, kad kitą pavasarį Dariaus ir Girėno stadione esanti veja būtų pakeista rulonine hibridine žole. Kaip skelbiama […]

12 gruodžio, 2024

Stalo žaidimai suaugusiems tampa vis populiaresniu pasirinkimu organizacijose, rengiančiose komandos formavimo veiklas. Jie ne tik sukuria smagią ir atsipalaidavusią atmosferą, […]

11 gruodžio, 2024

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) iki sausio 18 dienos veikia šventinė paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės […]

10 gruodžio, 2024

Šalia didžiausios šalies oranžerijos, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune, prasidėjo statybos darbai: per šią žiemą čia bus įrengtas vadinamasis […]

9 gruodžio, 2024

Palangoje esantis Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) padalinys Jono Šliūpo muziejus dabar lankytojus pasitinka ne tik atnaujintu pastatu, bet ir tvarkinga, […]

9 gruodžio, 2024

„Apie šventinį gruodį pradėjome galvoti jau pavasarį, – sako muziejaus direktorė Aušra Gudgalienė, – Visas kūrybinis procesas, prasidėjęs iškart po […]

Geriausi visų laikų „Žalgirio“ krepšininkai
9 gruodžio, 2024

Kauno „Žalgirį“ neseniai papildė nemenką NBA patirtį turintis, iš viso stipriausioje pasaulyje krepšinio lygoje 322 rungtynes sužaidęs ir po vid. […]

7 gruodžio, 2024

2024 m. gruodžio 7 d. Šiauliuose sužibo tradicijomis alsuojanti Kalėdų eglė. Keliolikos metrų aukščio eglę miestui padovanojo Šiaulių rajono gyventojai. […]

7 gruodžio, 2024

Šiemet Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai Kauno mieste ir rajone patikrino 14 viešųjų vaikų žaidimų aikštelių ir visose iš […]

7 gruodžio, 2024

Šiandien beveik 3,5 tūkst. žygeivių sugužėjo šventiškai ir aktyviai praleisti laiką kalėdiniame „TrenkTuro” žygyje Druskininkuose. Čia juos pasitiko kalėdiškai pasipuošęs […]

6 gruodžio, 2024

Klaipėdos rajono centras Gargždai šiandien prisipildė stebuklų ir gražiausių emocijų. Po ilgos pertraukos aikštėje įžiebta gyva, maždaug 12 metrų aukščio […]

6 gruodžio, 2024

Šįvakar Palangoje, susirinkus daugybei didelių ir mažų žiūrovų, įžiebta 15 metrų aukščio Kalėdų eglė. Ji, kaip ir kurorto viešųjų erdvių […]

6 gruodžio, 2024

Tarp keturių istorinių Lietuvos sostinių įsikūrusius Kaišiadoris anksčiau daugelis pravažiuodavo neužsukdami. Šiais metais viskas pasikeitė: į miestą traukiniais ir automobiliais […]

Pirmojo etapo dalyviai
4 gruodžio, 2024

Gruodžio 3 dieną, Kauno technologijų ir mokymo centre, startavo trečiasis integracinio futbolo čempionato „Futbolas visiems“ pirmasis etapas. Šis sezonas vyks […]

3 gruodžio, 2024

Nuo pirmadienio, kai įsigalios naujas įstatymas, pagal kurį viešbučių savininkai ir automobilių nuomos įmonės privalės vyriausybei siųsti asmeninę informaciją apie […]

3 gruodžio, 2024

Savaitgalį Pakruojo dvaras vartus atkėlė pirmiesiems žiemos festivalio lankytojams. Septintoji šviečiančių žibintų šventė, kasmet trunkanti bent keletą mėnesių, startavo pirmieji […]