29 rugpjūčio, 2016
Alvydas Januševičius / 15min.lt

Kirkilų bendruomenei smegduobių dievai dovanoja ežerus, žuvį ir turistus

Kirkilai neseniai išgarsėjo dėl vis besiplečiančios smegduobės, kuri baigia praryti vienos sodybos garažą. Tai nedidelė auka smegduobių dievams, už kurią jie kaimui suteikia daug turistų dėmesio ir šiek tiek žuvies. Žmonės tiesiog plūsta pažiūrėti į gražiuosius ežerėlius iš 30 metrų aukščio apžvalgos bokšto.

15min, bendradarbiaudama su nauju kelionių Lietuvoje informacijos portalu www.idomiausiosvietos.lt, tęsia kelionę, kurios tikslas – paskanauti Lietuvos regionų įdomių patiekalų ir atrasti kitus Lietuvos paveldo lobius.

Keista vieta Biržų rajone – Kirkilai. Čia beveik kiekviename kieme galima pamatyti po nedidelį tvenkinį. Tik vėliau supranti, jog šlaitai per statūs. Taigi, tai ne tvenkiniai, o smegduobės, per laiką prisipildžiusios vandens.

Moksliškai šios duobės vadinamos karstinėmis įgriuvomis. Procesas paprastas: po žeme ištirpsta klintys, susidaro tuštuma, o dirvožemio pluta vieną dieną įgriūna.

Žmonės pasakoja, kad taip yra prasmegę namai, gyvuliai, traktoriai. Neatsitiktinai toks duobių darinys už Biržų vadinamas Karvės ola. Ten vandens neprisikaupė, todėl galima nusileisti į patį dugną.

Visai šalia minėtos smegduobės gyvena Ona Gružauskienė. Ji žino, kad savo ūkinio pastato jau neišgelbės, tačiau iki namo duobė nesiplės – matosi pagal duobės kraštus.

Moteris pasakojo, kad mažesnė duobė jos sklype buvo jau anksčiau, tačiau ilgą laiką ji tarsi miegojo. O šį pavasarį suaktyvėjo. Stebint jos krantus, galima aiškiai matyti, kad duobė dar plėsis, formuosis ir įgaus visoms karstinėms įgriuvoms būdingą formą.

Smegduobių ežerėliai traukia turistus

Nepaisant to, kad neretai kėsinasi „praryti“ sklypuose esančius pastatus, karstinės įgriuvos yra vietinių gyventojų pasididžiavimas ir kone tautinis paveldas. Karstiniuose ežeruose pagaunama žuvis, žuvienė bei aplinkinėse pievose renkamos arbatžolės iš yra pripažinti tautiniu paveldu.

Daugybė žmonių plūsta į Kirkilus pasigrožėti vingriais ežerėliais, kurie susidarė iš daugybės smegduobių.

Kerintį vaizdą galima pamatyti iš 30 metrų aukščio apžvalgos bokšto, primenančio „C“ raidę.

Galima sakyti, jog tai vienas įspūdingiausių apžvalgos bokštų Lietuvoje. Ne tik savo konstrukcija, bet ir vaizdu nuo viršaus.

Silpnesnių kojų atstovams yra galimybė palypėti žemiau. Bent iš kelių vietų atsiveria vaizdas geroms nuotraukoms. Meilužiai gali čia išvis nelipti ir ieškoti kelių į salas tarp ežerų.

Kaip pasigaminti žvakę?

Kirkilų bendruomenė yra įsikūrusi Antano Smetonos laikų mokyklos pastate. Kasdien čia taip pat plūsta žmonės. Vieni nori paragauti jau minėtų patiekalų, o kiti bando iš natūralaus vaško lieti žvakes.

Lukas Kalninis, Kirkilų bendruomenės amatų centro vedėjas, padeda kiekvienam pasigaminti po žvakę. Viskas atrodo paprasta: imi siūlą, stipriai į susuki.

Perlenktas jis susivynioja. Pamerki į karštą vašką. Tuomet kabini šalia kitų tokiu pat būdu pamirkytų siūlų.

Pili ant siūlo karštą vašką iš puodelio – staigiai ir gausiai. Jei karštas vaškas tekės per ilgai, nuplaus jau susidariusią žvakę atgal į puodą. Vaško L.Kalninis čia atsineša iš savo asmeninio bityno.

Bitininkas domisi savo krašto istorija ir primena, kad Biržai visai neseniai paseno puse amžiaus. Netrukus bus minimas 600 metų jubiliejus.

Žvakių liejimo būdas, kurį demonstruoja – keturių amžių senumo. Anksčiau viskas vyko panašiai, tačiau ne vašką ant knato, o knatą į vašką vis mirkydavo.

Sriuba iš ežerėlių žuvies

Bendruomenės namuose virtuvės šeimininkėms taip pat darbo netrūksta. Kartais atvyksta visas autobusas turistų. Kiekvienas nori paragauti žuvienės ir rupių miltų blynų.

Po tokių ekskursijų lieka kalnas neplautų indų. Moterys sako galvojančios, gal reikėtų sugalvoti kokią autentišką pramogą, per kurią kiekvienas savo lėkštę išsiplautų?

„Ar žinote, kad mūsų ežerėliai garsūs ne tik žuvimi, iš kurios verdame sriubą? Čia aptinkama sieros barkterija. Ji kartais nudažo ežerėlius raudonai“, – pasakoja Kirkilų bendruomenės pirmininkė Rita Trečiokaitė.

Moterys žino, kad ne tik kitame krašte, bet ir pas kitą šeimininkę sriuba ir blynai bus vis kitokie. Šiuose kraštuose žuvis yra nuverdama, o vėliau iš jos išimami kaulai. Vėliau žuvis verda kartu su bulvėmis, kruopomis ir daržovėmis. Pabaigoje iš žuvies lieka tik smulkūs gabalėliai ir jos skonis.

Blynams būtinai naudojami ne balti, o iš viso grūdo rupiai malti miltai.

„Bandėme iš smulkesnių, tačiau nesigavo tokie, kokių mums norisi. Močiutės kepė iš rupių. Taip darome ir mes“, – sako bendruomenės pirmininkė.


18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

15 balandžio, 2025

Naktį Biržuose iš bankomato bandyta pagrobti pinigus. Kaip pranešė Policijos departamentas, 2 val. 58 min. Respublikos gatvėje buvo pastebėta, kad […]

10 balandžio, 2025

Lietuvos kaimo turizmo asociacija kviečia žiniasklaidos atstovus į išskirtinį pažintinį turą po Lietuvos kaimo turizmo sodybas. Gegužės 6 d. vyksiantis […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

5 balandžio, 2025

Biržuose darbo vizitu viešėjęs Ministras Pirmininkas Gintautas Paluckas susitiko su rajono savivaldybės vadovais ir lankėsi vienose didžiausių regiono įmonių. Ketvirtadienio […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

18 kovo, 2025

Devintus metus Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) organizuojamas, kartu su rajonų vietos savivaldos ir / ar verslo […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

7 kovo, 2025

Per pastaruosius trejus metus Birštone augantis turistų srautas ir nuosekliai plėtojama apgyvendinimo, sveikatinimo bei kita turizmo infrastruktūra atnešė džiugių permainų […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

Regionų naujienos