Klaipėdos meras ragina stabdyti maisto švaistymą
Labdaros organizacijos „Maisto bankas“ organizuotoje diskusijoje apie maisto švaistymą Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ragino žmones mokytis gerbti maistą.
“Mes valgome maistą kad gyventume, o ne gyvename kad valgytume. Man tikrai yra labai smagu, kad inicijuojate tokias diskusijas ir kalbate apie svarbius dalykus kurie dažniausiai deja lieka nepastebėti. Aš manau, kad ši organizacija yra viena pilietiškiausių Lietuvoje ir linkiu sėkmės Jūsų siekiant tikslo.” – sakė V. Grubliauskas.
Fondo vadovas Vaidotas Ilgius diskusijoje paminėjo Klaipėdos labdaros valgyklą, kurią remia “Maisto bankas”. Ji veikia Klaipėdos savivaldybės, visuomeninių organizacijų ir verslo bendrovių bendradarbiavimo dėka. Veikianti valgykla yra vienintėlė Lietuvoje ir unikali tuo, kad kokybiškai maitina virš 200 žmonių per dieną už minimalią kainą (anksčiau pietūs kainavo 2 eurai 4 centai, dabar tik 87 centai). Valgyklos patirtį fondo vadovai žada siūlyti ir kitiems savivaldybėms kaip efektyvų būdą taupyti miesto biudžeto pinigus.
“Maisto banko“ duomenimis, Lietuvoje kasmet išmetama 581 tūkst. tonų maisto. Tikima, kad dalį šio maisto galima išgelbėti. Fondo atstovai siūlo mažinti maisto švaistymą keliais būdais: pirkti jo mažiau, atiduoti nepasiturinčius asmenims maitinančioms organizacijoms, naudoti gyvūnų šėrimui, vartoti komposto ar kuro gaminimui. Išmesti maistą raginama tik tuo atveju, jeigu atliekų neįmanoma ekologiškai panaudoti ar perdirbti.