2 sausio, 2024

Koks produktas valdo maisto tinklaraštininkės V. Murėnaitės gyvenimą?

Prabėgęs švenčių maratonas pasižymėjo keliais tradiciniais momentais – susitikimais su šeima, artimaisiais ir draugais, dovanų įteikimais ir gavimais bei, žinoma, Kūčių vakariene ir vaišėmis nukrautais kalėdiniais stalais. Dažniausiai skirtingos šeimų tradicijos lemia ir tai, kad nei vienos šventės neapsieina be tam tikrų patiekalų ar produktų, kurie metai iš metų nugula ant šventinio stalo.

Be pieno – nė vienos dienos

Šventėms aktyviai ruošėsi ir žinoma maisto tinklaraštininkė Vita Murėnaitė. Prieš šventes savo „Instagram“  paskyroje, kur ją seka beveik 70 tūkstančių žmonių, knygos „Kaip per sviestą” autorė pasidalino kepanti kūčiukus. Kulinarijos nuomonės formuotoja jau žino ir be kokio produkto neapsieis jos šventinis stalas. Tiesa, šis produktas tradiciškai per Kūčias nėra vartojamas, tačiau per Kalėdas jau galima pasimėgauti ir juo. „Pienas valdo”, – paprastai ir užtikrintai sako V. Murėnaitė.  

Be šio produkto neapsieina nei viena jos diena, todėl ir Kalėdos netapo išimtimi.  Neįsivaizduoju dienos be pienos. Esu bandžiusi įvairias alternatyvas karvių pienui kaip sojų ar avižų, bet nė vienas iš jų neatstojo mano pamėgto pieno skonio, o be to ir jo maistinė vertė man yra nemažiau svarbi. Kiekvienas mano rytas prasideda nuo kavos su pienu. Jį naudoju visą dieną, ryte gaminu granolą arba košes su pienu, pietums galiu gaminti lazaniją su bešamelio padažu, kuriam pagaminti irgi reikalingas pienas. Taip pat įvairūs apkepai, trintos sriubos – visur yra pieno. O mano draugas per dieną vietoj vandens išgeria litrą kefyro”, – pasakoja moteris.

Meilė produktams ateina iš vaikystės

V. Murėnaitė prisimena, kad tokia jos meilė pienui užkoduota dar vaikystėje. Mamos gamintus patiekalus ji atsimena iki šiol ir, žinoma, jie būdavo su pienu. „Pienas man sukelia nostalgiją. Pavyzdžiui, neseniai valgiau karštą sumuštinį ir prisiminiau, kad vaikystėje namuose jis visada būdavo patiekiamas su arbata, užbalinta pienu. Mama taip pat beveik kiekvieną dieną virdavo makaronų sriubą arba grikius su pienu”, – prisimena žinoma maisto tinklaraštininkė.

Neabejotina, kad po švenčių, kai kurie žmonės, užsirašydami savo naujametinius pažadus, daug dėmesio skirs sveikesnei mitybai, o pakilę nuo kalėdinių stalų it baubo kratysis žodžio „riebus”. Tačiau besirinkdama pieną, V. Murėnaitė sako jo norinti riebaus ir net žiemos šventės jos nuomonės nepakeis. „Liesesnis pienas neturi tokio išraiškingo skonio. Kai geriu pieną, jis ir turi turėti skonio pilnumą ir išraišką. Aš jau daug metų perku „Dvaro” pieną ir esu tikra, kad gausiu natūralų, vertingą ir kokybišką produktą”, – pabrėžia moteris.

Nėra nesveikų pieno produktų, tik neteisinga mityba

O ar liesas pienas ir jo produktai yra sveikesni? Ekspertai šį mitą neigia. Pieno riebalai yra aukštos biologinės vertės ir savo sudėtyje turintys sočiųjų bei nesočiųjų riebalų rūgščių, riebaluose tirpių A, D vitaminų bei vandenyje tirpių B grupės vitaminų. Riebaluose tirpūs vitaminai žmogui yra būtini, o kartais jų net trūksta.

Tad iš tiesų, rinktis riebesnį pieną – nėra klaida. AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė pasakoja, kad žalias karvių pienas iš ūkių atvežamas skirtingų riebumų, o tuomet darbo jau imasi specialistai. „Iš pradžių reikia nugriebti grietinėlę – tuomet lieka liesas pienas. Po to, į nugriebtą liesą pieną  įpilama tiek grietinėlės, kad gautųsi reikiamas riebumas – 3,5 ar 2,5 ar 1 proc. Apskritai, turbūt reikėtų kalbėti apie tai, kad svarbiausias yra ne pieno riebumas ar liesumas, o jo kokybė. Savo įmonėje mes taikome labai griežtą kokybės kontrolę. Įmonėje paliekame produktų pavyzdžių iki jų galiojimo laiko pabaigos tam, kad galėtume toliau degustuoti ir vertinti bei matyti, ką rodo mikrobiologiniai, cheminiai ir technologiniai tyrimai”, – pasakoja D. Mickeliūnienė.

Maisto influencerė V. Murėnaitė atskleidžia, kad norint gauti kokybišką ir tinkamą produktą, visuomet pravartu atkreipti dėmesį į tai, kokia yra jo sudėtis. „Anksčiau nežiūrėdavau, kas ten parašyta, bet kuo tampi vyresnis, tuo daraisi ir sąmoningesnis. Visąlaik žiūriu, kad sudėtyje būtų kuo mažiau cukraus.  О jei perku pieną, noriu, kad jis būtų aukščiausios maistinės vertės ir kokybės”, – pasakoja garsi moteris.

Lietuvoje statistinis gyventojas per metus suvartoja apie 350 kg pieno ir pieno produktų per metus. Neabejotina, kad tokie produktai pas daugelį atsidūrė ir ant šventinių stalų. Ekspertai ragina nepamiršti, kad sveikų ar nesveikų pieno produktų nėra, yra tik sveika arba neteisinga mityba.


21 gruodžio, 2024

Tvoros prie namo turi daugybę funkcijų, kurios gali būti labai naudingos tiek namų savininkams, tiek ir jų aplinkai. Štai keletas […]

20 gruodžio, 2024

Šiandien baldų rinka stebina be galo įvairiu ir gausiu asortimentu. Tokios pat skirtingos yra ir baldų kainos. Tam įtakos turi […]

20 gruodžio, 2024

Namų švara daugeliui yra ne tik kasdienė rutina, bet ir svarbi gyvenimo dalis, padedanti palaikyti harmoniją ir jaukumą. Tokiems žmonėms […]

19 gruodžio, 2024

Gruodžio pabaigoje Šakių, Kupiškio ir Kauno rajonuose uždaromi paskutiniai vaikų globos namai. Juose gyvenantys tėvų globos netekę vaikai perkelti į […]

18 gruodžio, 2024

Investicijos visada siejamos su noru gauti naudą ateityje – ar tai būtų finansinis pelnas, ar ilgalaikė nauda jūsų gyvenimo kokybei. […]

17 gruodžio, 2024

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, daugiausia tragiškų gaisrų kyla antrąją gruodžio mėnesio pusę. Kaip rodo praėjusių 3 metų gaisrų […]

17 gruodžio, 2024

Pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais tėvams dažnai tenka susidurti su didžiuliu iššūkiu – kūdikio dienotvarkės suderinimu ir tinkamo miego užtikrinimu. Šis […]

17 gruodžio, 2024

Kartais nutinka taip, kad net ir rūpestingiausiai prižiūrima katė, regis ignoruoja visas mūsų pastangas ir žlugdo šeimininkų viltis dėl tinkamo […]

17 gruodžio, 2024

Universalios skalbimo priemonės yra viena populiariausių pasirinkimų buityje. Jos žada patogumą ir efektyvumą skalbiant įvairius audinius, tačiau ar iš tiesų […]

16 gruodžio, 2024

Saulės energija tampa vis svarbesniu atsinaujinančios energijos šaltiniu, tačiau jos efektyvumas priklauso nuo daugelio veiksnių, pavyzdžiui, paros laiko, metų sezono […]

16 gruodžio, 2024

Kai turimi finansiniai įsipareigojimai pradeda trukdyti siekti didesnių tikslų, refinansavimas tampa viena iš efektyviausių priemonių, leidžiančių ne tik pagerinti paskolos […]

9 gruodžio, 2024

Ruošiantis remontui, paprastai suka galvą įvairūs rūpesčiai. Reikia ieškoti patikimo meistro, kokybiškų medžiagų ir gerų kainų, kas dažnai nebūna taip […]

5 gruodžio, 2024

Kazlų Rūda yra bene vienintelis miestas Lietuvoje, kuris turi specialiai jam sukurtą kvapą. Šio kvapo kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis […]

Vidinės sienos
28 lapkričio, 2024

Vidinės sienų apdailos pasirinkimas yra labai svarbus sprendimas kuriant jūsų namų interjerą. Kiekviena medžiaga ne tik atlieka praktinę funkciją, bet […]

27 lapkričio, 2024

Miegas yra svarbiausia mūsų kasdienės veiklos dalis, tačiau dažnai jis apipintas mitais, kurie klaidina ir trukdo pasiekti geriausius rezultatus. Tiek […]

26 lapkričio, 2024

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininko pavaduotoja Julita Varanauskienė, pristatydama atlikto būsto rinkos tyrimo rezultatus teigia, kad nors būsto įperkamumas Lietuvoje […]

22 lapkričio, 2024

Kai kalbama apie šiltnamius  – pasirinkimas tarp polikarbonato ir stiklo yra vienas svarbiausių sprendimų. Nors abu šie medžiagų tipai gali […]

20 lapkričio, 2024

Kavos mėgėjams, norintiems mėgautis šviežia ir skania kava namuose, tinkamo kavos aparato pasirinkimas gali būti sudėtingas. Rinkoje yra daug įvairių […]

18 lapkričio, 2024

Kalėdos – tai metas, kai dovanos tampa universalia kalba, išreiškiančia dėmesį, meilę ir padėką. Tačiau netinkamai pasirinkta dovana gali sukelti […]

16 lapkričio, 2024

Ar kada nors jaučiate, kad spaudimas darbe, nesibaigiantys terminai ar asmeniniai iššūkiai niekada nesibaigia? Jei taip, jūs nesate vieni. Lėtinis […]