2 sausio, 2024

Koks produktas valdo maisto tinklaraštininkės V. Murėnaitės gyvenimą?

Prabėgęs švenčių maratonas pasižymėjo keliais tradiciniais momentais – susitikimais su šeima, artimaisiais ir draugais, dovanų įteikimais ir gavimais bei, žinoma, Kūčių vakariene ir vaišėmis nukrautais kalėdiniais stalais. Dažniausiai skirtingos šeimų tradicijos lemia ir tai, kad nei vienos šventės neapsieina be tam tikrų patiekalų ar produktų, kurie metai iš metų nugula ant šventinio stalo.

Be pieno – nė vienos dienos

Šventėms aktyviai ruošėsi ir žinoma maisto tinklaraštininkė Vita Murėnaitė. Prieš šventes savo „Instagram“  paskyroje, kur ją seka beveik 70 tūkstančių žmonių, knygos „Kaip per sviestą” autorė pasidalino kepanti kūčiukus. Kulinarijos nuomonės formuotoja jau žino ir be kokio produkto neapsieis jos šventinis stalas. Tiesa, šis produktas tradiciškai per Kūčias nėra vartojamas, tačiau per Kalėdas jau galima pasimėgauti ir juo. „Pienas valdo”, – paprastai ir užtikrintai sako V. Murėnaitė.  

Be šio produkto neapsieina nei viena jos diena, todėl ir Kalėdos netapo išimtimi.  Neįsivaizduoju dienos be pienos. Esu bandžiusi įvairias alternatyvas karvių pienui kaip sojų ar avižų, bet nė vienas iš jų neatstojo mano pamėgto pieno skonio, o be to ir jo maistinė vertė man yra nemažiau svarbi. Kiekvienas mano rytas prasideda nuo kavos su pienu. Jį naudoju visą dieną, ryte gaminu granolą arba košes su pienu, pietums galiu gaminti lazaniją su bešamelio padažu, kuriam pagaminti irgi reikalingas pienas. Taip pat įvairūs apkepai, trintos sriubos – visur yra pieno. O mano draugas per dieną vietoj vandens išgeria litrą kefyro”, – pasakoja moteris.

Meilė produktams ateina iš vaikystės

V. Murėnaitė prisimena, kad tokia jos meilė pienui užkoduota dar vaikystėje. Mamos gamintus patiekalus ji atsimena iki šiol ir, žinoma, jie būdavo su pienu. „Pienas man sukelia nostalgiją. Pavyzdžiui, neseniai valgiau karštą sumuštinį ir prisiminiau, kad vaikystėje namuose jis visada būdavo patiekiamas su arbata, užbalinta pienu. Mama taip pat beveik kiekvieną dieną virdavo makaronų sriubą arba grikius su pienu”, – prisimena žinoma maisto tinklaraštininkė.

Neabejotina, kad po švenčių, kai kurie žmonės, užsirašydami savo naujametinius pažadus, daug dėmesio skirs sveikesnei mitybai, o pakilę nuo kalėdinių stalų it baubo kratysis žodžio „riebus”. Tačiau besirinkdama pieną, V. Murėnaitė sako jo norinti riebaus ir net žiemos šventės jos nuomonės nepakeis. „Liesesnis pienas neturi tokio išraiškingo skonio. Kai geriu pieną, jis ir turi turėti skonio pilnumą ir išraišką. Aš jau daug metų perku „Dvaro” pieną ir esu tikra, kad gausiu natūralų, vertingą ir kokybišką produktą”, – pabrėžia moteris.

Nėra nesveikų pieno produktų, tik neteisinga mityba

O ar liesas pienas ir jo produktai yra sveikesni? Ekspertai šį mitą neigia. Pieno riebalai yra aukštos biologinės vertės ir savo sudėtyje turintys sočiųjų bei nesočiųjų riebalų rūgščių, riebaluose tirpių A, D vitaminų bei vandenyje tirpių B grupės vitaminų. Riebaluose tirpūs vitaminai žmogui yra būtini, o kartais jų net trūksta.

Tad iš tiesų, rinktis riebesnį pieną – nėra klaida. AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė pasakoja, kad žalias karvių pienas iš ūkių atvežamas skirtingų riebumų, o tuomet darbo jau imasi specialistai. „Iš pradžių reikia nugriebti grietinėlę – tuomet lieka liesas pienas. Po to, į nugriebtą liesą pieną  įpilama tiek grietinėlės, kad gautųsi reikiamas riebumas – 3,5 ar 2,5 ar 1 proc. Apskritai, turbūt reikėtų kalbėti apie tai, kad svarbiausias yra ne pieno riebumas ar liesumas, o jo kokybė. Savo įmonėje mes taikome labai griežtą kokybės kontrolę. Įmonėje paliekame produktų pavyzdžių iki jų galiojimo laiko pabaigos tam, kad galėtume toliau degustuoti ir vertinti bei matyti, ką rodo mikrobiologiniai, cheminiai ir technologiniai tyrimai”, – pasakoja D. Mickeliūnienė.

Maisto influencerė V. Murėnaitė atskleidžia, kad norint gauti kokybišką ir tinkamą produktą, visuomet pravartu atkreipti dėmesį į tai, kokia yra jo sudėtis. „Anksčiau nežiūrėdavau, kas ten parašyta, bet kuo tampi vyresnis, tuo daraisi ir sąmoningesnis. Visąlaik žiūriu, kad sudėtyje būtų kuo mažiau cukraus.  О jei perku pieną, noriu, kad jis būtų aukščiausios maistinės vertės ir kokybės”, – pasakoja garsi moteris.

Lietuvoje statistinis gyventojas per metus suvartoja apie 350 kg pieno ir pieno produktų per metus. Neabejotina, kad tokie produktai pas daugelį atsidūrė ir ant šventinių stalų. Ekspertai ragina nepamiršti, kad sveikų ar nesveikų pieno produktų nėra, yra tik sveika arba neteisinga mityba.


20 lapkričio, 2024

Kavos mėgėjams, norintiems mėgautis šviežia ir skania kava namuose, tinkamo kavos aparato pasirinkimas gali būti sudėtingas. Rinkoje yra daug įvairių […]

18 lapkričio, 2024

Kalėdos – tai metas, kai dovanos tampa universalia kalba, išreiškiančia dėmesį, meilę ir padėką. Tačiau netinkamai pasirinkta dovana gali sukelti […]

16 lapkričio, 2024

Ar kada nors jaučiate, kad spaudimas darbe, nesibaigiantys terminai ar asmeniniai iššūkiai niekada nesibaigia? Jei taip, jūs nesate vieni. Lėtinis […]

16 lapkričio, 2024

Kadenciją baigęs Seimas priėmė Administracinių nusižengimo kodekso pataisas, kuriomis įteisino didesnes baudas už savavališką ypatingojo ir neypatingojo statinio statybą. Joms […]

13 lapkričio, 2024

Esate tie, kurie be kavos neįsivaizduoja nei vienos dienos? Skani kava jums reikalinga tam, kad pabustumėte ryte ir turėdami laisvo […]

13 lapkričio, 2024

Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) primena, kad „adatinio“ tipo gręžiniams (šnekamojoje kalboje dar vadinamiems adatomis, adatiniais filtrais, Abisinijos šuliniais ir pan.) […]

7 lapkričio, 2024

Namų interjeras – tai ne tik baldai ir spalvos. Tai aplinka, kuri veikia mūsų emocijas ir kurioje atspindi asmenybė. Paveikslai […]

7 lapkričio, 2024

Ruduo yra metas, kai sodas reikalauja ypatingo dėmesio. Vasaros darbai baigėsi, augalai pradeda ruoštis žiemos poilsiui, o tai reiškia, kad […]

31 spalio, 2024

Mažos svetainės gali būti didelis iššūkis, ypač kai kalbame apie erdvės išnaudojimą. Šiuolaikiniuose namuose, kur kiekvienas kvadratinis centimetras yra svarbus […]

28 spalio, 2024

Domėtis pažanga ir naujovėmis svarbu visose srityse. Tačiau vienas žmogus negali visko išmanyti ir sužinoti. Kaip tik todėl kiekvienas pasirenkame […]

24 spalio, 2024

Kauno būsto rinka atsigauna – trečiąjį metų ketvirtį fiksuoti augantys pardavimai, o rugsėjį parduota dvigubai daugiau būstų nei prieš metus. […]

23 spalio, 2024

Planuojant krovimo darbus, tinkamos technikos pasirinkimas yra vienas svarbiausių sprendimų. Netinkamai pasirinktas krautuvas gali ne tik sumažinti darbo efektyvumą, bet […]

26 rugsėjo, 2024

Šildymo katilas, kaip ir bet koks kitas įrenginys, reikalauja priežiūros. Tinkamai prižiūrimi ir aptarnaujami katilai veikia daug ilgiau ir efektyviau, […]

26 rugsėjo, 2024

Maistas turi būti skanus ir teikti pasimėgavimą. Jis taip pat turėtų būti šviežias, kokybiškas, būti ne tik skanus, bet ir […]

24 rugsėjo, 2024

Interjero dizainas nuolat evoliucionuoja ir šiandien daugelis ieško būdų – kaip savo namams suteikti unikalumo bei išskirtinumo. Vienas iš inovatyvių […]

21 rugsėjo, 2024

Kraustymasis – procesas, kuriame kyla daugybė iššūkių. Dažnai jis asocijuojasi su nauja pradžia, tačiau net ir šis jaudulys greitai gali […]

20 rugsėjo, 2024

Dalinamės vertingais patarimais, kaip įrengti vaikų kambarį.  Dydis Vaikiško kambario dydis priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip: vaiko amžius – […]

28 rugpjūčio, 2024

Kuriant funkcionalią ir patogią namų erdvę reikia gerai pagalvoti vonios kambario įrengimą. Vienas iš pagrindinių sprendimų, kurį teks priimti, yra […]

27 rugpjūčio, 2024

Nors lietuviai jau priprato pirkti internetu ir aktyviai užsisakinėja įvairias prekes e. parduotuvėse, ne visos jų patirtys yra geros. Kaip […]

27 rugpjūčio, 2024

Dalis žmonių į savo racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau sveikatai palankių produktų. Jie renkasi ekologiškus gaminius, kurie įprastai apibrėžiami kaip […]