25 birželio, 2024

Laikas rinktis aukštąsias mokyklas: kurių studentų jau laukia darbdaviai?

Per kelerius paskutinius metus ženkliai sumažėjo chemijos valstybinį brandos egzaminą laikančiųjų skaičius. Atitinkamai kasmet mažėja ir susidomėjimas tiek maisto technologijų, tiek maisto studijų krypties programomis. Visgi tiek akademinio atstovai tvirtina, kad maisto technologijų studijos – perspektyvios, o bendrovei „Švyturys-Utenos alus“ priklausančios Utenos daryklos vadovė antrina, kad studentų laukia ir plati darbo krypčių pasiūla, ir karjeros galimybės.

„Viena iš galimų globalių mažėjančio susidomėjimo maisto technologijų studijomis priežasčių – jaunoji karta nesieja maisto gamybos su mokslu ir technologijomis. Internetinėje erdvėje galima rasti įvairios vaizdinės medžiagos, kaip išsikepti duoną ar pyragą, pagaminti mėsos ar pieno gaminius, sufermentuoti įvairius gėrimus. Pasižiūri ir gali gaminti, kam reikalinga to mokytis universitete? Tokių žinių gal ir užtenka mėgėjiškai kelių maisto porcijų gamybai namuose, bet ne pramoninei gamybai, kur maistas gaminamas šimtais ar tūkstančiais tonų“, – teigia Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros vedėja Loreta Bašinskienė.

Pasak jos, į klausimus, kaip užtikrinti, kad produkcija, gaminama didelio našumo technologinėse linijose, būtų stabilios kokybės, saugi, tvari ir skani, gali atsakyti tik kvalifikuoti maisto mokslininkai ir technologai, kurie turi tam reikalingų tarpdisciplininių kompetencijų maisto chemijos, mikrobiologijos, mitybos, technologijų ir inžinerijos srityse.

Studentus pritraukti padeda verslo atstovai

Studentus bandoma prisivilioti įvairiais būdais. Maisto mokslo ir technologijos katedros, kuri įgyvendina maisto technologijų krypties studijų programas, dėstytojai, siekdami sudominti šios krypties studijomis, veda paskaitas ir laboratorinius darbus moksleiviams. Katedros dėstytojai aktyviai dalyvauja universiteto vykdomose studijų mugėse, įvairiose fakulteto bei mokyklų organizuojamuose renginiuose.

Studentus pritraukti padeda ir gamybos verslo atstovai, dažnu atveju esantys Cheminės technologijos fakulteto alumnais. Jie organizuoja įvairius mokymus studentams, veda teorines paskaitas, dalyvauja kvalifikacijos komisijose, kurios vertina studentų baigiamuosius projektus ir suteikia technologijų mokslų bakalauro ar magistro laipsnį. Kelios įmonės kasmet tampa mecenatais ir įsteigia stipendijas už geriausius baigiamuosius darbus, už inovatyviausią sukurtą naują produktą. Verslo atstovai priima studentus profesinei praktikai, esant poreikiui, konsultuoja baigiamųjų darbų rengimo klausimais.

„Šis bendradarbiavimas labai svarbus ugdant praktinius būsimų maisto technologų įgūdžius. Universitetas suteikia teorines žinias ir darbo su analitine bei technologine įranga laboratorinėmis ir pusiau gamybinėmis sąlygomis. Tačiau susipažinti su pramonine, didelio našumo maisto produktų gamyba galima tik praktikos įmonėje metu. Tokia veikla nelieka nepastebėta ir prideda mūsų studijų programoms patrauklumo ir praktinės vertės“, – pasakoja L. Bašinskienė. 

Jai antrina bendrovei „Švyturys-Utenos alus“ priklausančios „Utenos alaus“ daryklos vadovė Dalia Jočytė: „Bendradarbiaujame ne su vienu universitetu. Dalyvaujame studentų dienose, pristatome, kokias galimybes suteikiame, kokių studentų mums reikia. Padedame peržiūrėti studijų programas, jų aktualumą, įsitraukiame į studentų darbų vertinimą. Su aukštosiomis mokyklomis kuriame ilgalaikes partnerystes“.

Darbo vietų netrūks

Jočytė dalijasi, kad ir ji pati yra baigusi KTU maisto technologijų krypties studijas: „Perspektyvos šioje profesijoje tikrai labai plačios: nuo, procesų inžinieriaus iki daryklos vadovo. Pradedant nuo praktikos. Studentams siūlome ilgesnę, nei reikalauja švietimo įstaigos, praktiką, be to, tokią praktiką apmokame. Tai leidžia studentams labai anksti pasimatuoti gamybos pozicijas ir nuspręsti, kokia linkme kreipti savo būsimą karjerą“.

Be to, maisto technologijų kryptį pasirinkę studentai gali būti tikri, jog darbo pasiūlymų jiems tikrai netrūks: štai Utenos darykloje pozicijų skaičius tik auga. „Galbūt studentai iš pradžių išsigąsta operatoriaus darbo, bet taip yra dėl blogo įsivaizdavimo. Šiuolaikiniai operatoriai tikrai nėra tik mygtukų spaudėjai. Į juos investuojame, ugdome, o įrangai ir procesams modernėjant, operatoriaus kvalifikaciniai reikalavimai tik auga“, – sako  D. Jočytė.

Baigę mokslus maisto technologijų srityje, studentai Utenos darykloje dažnai įsilieja ir į kitas darbo vietas: pirkimus, pardavimus, darbą su žaliavomis, naujų produktų kūrimą, kokybės užtikrinimą. D. Jočytė priduria, kad darbas gamyboje gali atrodyti nelengvas, tačiau jis – be galo dinamiškas, įdomus ir verčiantis nuolat tobulėti.

„Atsakant į klausimą, ar maisto mokslo ir technologijos studijos yra geras pasirinkimas – absoliučiai taip! Maisto pramonė yra viena iš tų šakų, kuri niekada nenustos augti ir vystytis. Gyventojų skaičiaus augimas reikalauja masinės maisto gamybos ir tik maisto mokslininkai ir technologai gali sukurti naujus bei saugius maisto gamybos ir perdirbimo būdus, kad turint ribotus išteklius būtų patenkinti didėjantys gyventojų poreikiai“, – dėsto ir L. Bašinskienė. 

Baigę universitetines maisto mokslo ir technologijų studijas ir įgiję technologijos mokslų bakalauro ar magistro laipsnį, studentai gali tapti maisto verslo įmonių technologais, mitybos, analitinės laboratorijos, produktų kūrimo ir vystymo specialistais ir vadovais, taip pat maisto saugos ir kokybės kontrolieriais, ekspertais, mokslininkais. Šios studijos atveria plačias galimybes darbo paieškoms Lietuvoje ir pasaulyje. Bendrovėje „Švyturys-Utenos alus“ tokias studijas baigę gali tapti procesų inžinieriais, gamybos linijų vadovais, technologais, o ateityje užaugti ir iki daryklos vadovų.


12 kovo, 2025

Trečiadienį Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo nuo šių metų rugsėjo šalies regionuose veikiančiose gimnazijose trečias ir ketvirtas klases bus leidžiama formuoti […]

11 kovo, 2025

Antradienį minint 35-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines, Vilniaus Universiteto (VU) Filologijos fakulteto dėstytojai dr. Ernestai Kazakėnaitei įteikta Valstybės Nepriklausomybės stipendija.  E. Kazakėnaitei paskirti […]

9 kovo, 2025

Automobilių padangos yra vienas svarbiausių transporto priemonės elementų, užtikrinančių saugumą ir komfortą kelionės metu. Šiandien vis daugiau vairuotojų renkasi padangas […]

7 kovo, 2025

Penktadienį Vilniuje prasideda pavasario pradžią simbolizuojanti, tris dienas truksianti Kaziuko mugė. Kaip skelbia mugės organizatoriai, šių metų mugės tema – […]

7 kovo, 2025

Per pastaruosius trejus metus Birštone augantis turistų srautas ir nuosekliai plėtojama apgyvendinimo, sveikatinimo bei kita turizmo infrastruktūra atnešė džiugių permainų […]

6 kovo, 2025

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį dar kartą sumažino palūkanų normas, kad paskatintų sunkumų kamuojamą euro zoną, tačiau leido suprasti, kad […]

EPA-ELTA nuotr.
6 kovo, 2025

1990-ųjų pradžioje buvau jaunas Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistas pagrindiniame politikos formavimo departamente. Tuo metu vykdavau į TVF misijas Bulgarijoje, […]

4 kovo, 2025

Universitetas „Vilnius Tech“ gavo 669 tūkst. eurų finansavimą Lietuvos kibernetinio saugumo specialistų ugdymui, kurį skiria tarptautinės technologijų korporacijos „Google“ įsteigta […]

3 kovo, 2025

Šiandien startuoja Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus skaitymo skatinimo iniciatyva „Biblioteka arčiau vaikų“. Skaitymo džiaugsmas […]

2 kovo, 2025

Vizitinė kortelė – tai daugiau nei tik kontaktinė informacija ant popieriaus. Ji yra pirmasis įspūdis apie jus ir jūsų verslą, […]

28 vasario, 2025

 Gyventojams, dėl pernai vasarą kilusios elektros neturėjusiems ilgiau nei 72 valandas, tinklus prižiūrintis „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) jau išmokėjo beveik […]

27 vasario, 2025

Vilniuje, Pilaitės mikrorajone duris atveria vienas moderniausių lopšelis-darželis „Vydūnėlis”, turintis baseiną ir pasižymintis išskirtiniais sprendiniais dar efektyvesniam vaikų ugdymui, jų […]

26 vasario, 2025

Pirmąjį metų mėnesį bendras krovos kiekis Klaipėdos uoste, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, augo 5 proc. Anot uosto, daugiausia […]

25 vasario, 2025

Darbo užmokesčio atotrūkis tarp vyrų ir moterų Lietuvoje 2024 m. siekė 13 proc., teigia „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus […]

25 vasario, 2025

Internetinių svetainių kūrimo platforma „Wix“ Lietuvoje Vilniuje steigia naują dizaino centrą „Vilnius Design Studio“.  Kaip rašoma pranešime, naujasis Vilniaus dizaino […]

25 vasario, 2025

Renkantis tinkamas padangas automobiliui, svarbu atsižvelgti ne tik į jų dydį ir sezoniškumą, bet ir į gamintoją. Skirtingi gamintojai siūlo […]

24 vasario, 2025

Vilniaus universitetas ir Šiaulių rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl vardinės Romualdo Ozolo stipendijos įsteigimo. Stipendijos tikslas – skatinti Universiteto pirmosios ir antrosios pakopos studijų studentus, […]

24 vasario, 2025

Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims kiek daugiau nei prieš dvi savaites prisijungus prie Vakarų tinklų, Vilkaviškio rajone pirmadienį pradėtos demontuoti […]

Leonardas Marcinkevičius
21 vasario, 2025

Pirmajame Vyriausybės inicijuotos Maisto tarybos posėdyje be procedūrinių diskusijų, suskubta analizuoti maisto tiekimo grandinę. Prieš užsiimant kaštų ar konkrečių prekių […]

21 vasario, 2025

Penktadienį, prieš pirmąjį naujai sukurtos Maisto tarybos posėdį, jai vadovaujantis žemės ūkio ministras Ignas Hofmanas teigia, kad siekiant rasti greito […]

Regionų naujienos