16 gegužės, 2016

Lauktuvės iš atostogų svetur: kaip išsirinkti?

Daugeliui vienas smagiausių kelionės sudedamųjų yra lauktuvės. Ieškome ko nors, kas vėliau primins kelionėje patirtus įspūdžius ar padės jais pasidalinti su draugais, artimaisiais. „Ir nors turizme itin ryškus komercinis suvenyrų aspektas, o jie patys – sparčiai vienodėja, suvenyrų parduotuvėse ar turgeliuose vis dar įmanoma atrasti kažką originalaus“, – sakė patirties turizmo tyrėja, kelionių agentūros „Baltic Tours“ projektų vadovė dr. Rasa Levickaitė.

Kaip rinktis lauktuves?

R. Levickaitės įvardyti teisingų lauktuvių požymiai: pagaminta vietoje, akivaizdus rankų darbas, vienetinis daiktas, kuris perteikia konkrečios šalies tradicinį gyvenimo būdą ar buities, gamtos realijas, pvz., iliustruoja kraštui būdingus darbus ar net primena gamtinių, kultūrinių išteklių poveikį vietos žmonių gyvenimui, kultūrai, seka krašto istoriją, legendas ir t. t. „Įteikę tokį suvenyrą, pvz., nertą staltiesėlę iš Ispanijos, visuomet galėsite papasakoti apie šimtametę senolę, kuri praktiškai prie jūsų akių nutraukė giją tarp siūlų kamuolio ir jūsų dabar rankose laikomos servetėlės. Nes seniai seniai, kai vyrai išplaukdavo į jūrą, moterys jų laukdavo savo nerimą sudėdamos į nėrinius, o tradicija nerti išliko iki šiol“, – sakė R. Levickaitė.

Tad ko ieškoti populiariausiose vasaros atostogų šalyse ir kokias istorijas jūsų lauktuvės seks jums ar jūsų draugams?

Graikija: alyvuogių aliejus ir vilna

Iš alyvmedžių giraitėmis žaliuojančios Graikijos parsivežkite sau ir kitiems padovanokite alyvuogių aliejaus, dar vadinamo skystuoju šalies auksu. Su dovanojimu siejamas net pats alyvmedžio atsiradimas šalyje – pasak graikų mitų, alyvmedis yra dievų dovana žmonėms, o pirmąjį medelį dar prieš 5 tūkst. metų Graikijai įteikė Dzeuso dukra Atėnė.

Aliejus gali būti ne tik pirkinys, bet ir įdomi pramoga. „Graikijoje organizuojamos degustacijos, per kurias išmokstama atpažinti kokybišką, vertingą alyvuogių aliejų. Jo galima įsigyti ir kitokiais nei įprasta pavidalais: alyvuogių aliejumi papildomi muilai, šampūnai, kremai ar kitos kosmetinės priemonės“, – vardijo R. Levickaitė.

Gerų emocijų namiškiams galima parvežti kartu su minkštutėle Graikijos avių vilna. Nuo antikos laikų tikima, kad vilnoje kaupiasi teigiama energija – ne veltui Homero „Iliadoje“ aprašytieji argonautai (Argo laivu keliavę didvyriai) leidosi į auksavilnio avino, kurio garbanos turėjo sergėti nuo visų negandų, paieškas.

Šiandien natūralios gydomosios vilnos savybės pripažįstamos ir vertinamos visame pasaulyje. Vilna naudojama raumenų, sąnarių skausmui malšinti, kraujotakai ar kvėpavimo takų veiklai gerinti. Tradicinė Graikijos vilna flokati, apdirbama ją skalaujant kalnų upokšniuose, išsiskiria tankumu ir purumu. Iš šios vilnos gaminami pledai, patalynė, kilimai ar drabužiai puikiai tiks rimtoms lauktuvėms.

Italija: sūris ir kaukės

Šalia garsių neapolietiškų picų, Italija poilsiautojus masina įvairiausių sūrių gausa. Itališkų sūrių ištakos siekia net senosios Romos laikus – 2000 m. pr. m. e. senovės romėnai sūrį laikė vienu svarbiausių maisto produktų. Pasakojama, kad viduramžiais romėnų sūrių receptai buvo akylai saugomi vienuolynuose ir tik vėliau pasklido po visą Italiją.

Šiandien kone kiekvienos šalies krautuvėlėje puikuojasi tradiciniai sūriai: parmesan, grana padano, gorgonzola, taleggio, fontina ir, žinoma, ricotta, mascarpone bei mozzarella. Pasirinkę tokias lauktuves neprašausite pro šalį: itališki sūriai namiškius stebins dar nepažintais skoniais, naujomis sūrių tekstūromis ir sodriais aromatais.

Autentiškas suvenyras iš Italijos – venecijietiška kaukė. XVIII amžiuje per Venecijos karnavalus užgimusios kaukės simbolizuoja prabangą, šventę ir siejasi su paslaptimi. Tradiciškai, šiomis kaukėmis italai puošdavosi prieš didįjį pasninką tam, kad paslėpę savo tikrąją tapatybę linksmintųsi nieko nesivaržydami. Šiandien venecijietiškos kaukės – turistų itin pamėgta ir net kolekcionuojama namų puošmena.

Ispanija: vytintas kumpis, nėriniai

Svečiuojantis temperamentingoje Ispanijoje būtina paragauti, o jei pavyks, ir parsivežti ispanų pasididžiavimu laikomo vytinto kumpio serrano. Šiam kumpiui auginamos kiaulės šeriamos ąžuolų gilėmis, todėl mėsa yra ypatingo skonio. Burnoje tirpstantį kumpį privalu pjaustyti kuo ploniausiais griežinėliais –tam, kad atsikleistų tobulo skonio savybės. „Meistriškai supjaustyti šį kumpį moka anaiptol ne kiekvienas, tad neprašausite pro šalį jo įsigiję turguje ir paprašę supjaustyti vietoje, – taip, kaip reikia“, – sakė „Baltic Tours“ atstovė.

Išties unikalių smulkmenėlių galima rasti Ispanijos blusų turguose: tai nėriniuoti šaliai, įdomesnės kaklaskarės, skraistės, o gal net susidomėsite kastanjetėmis – tradiciniais ispanų mušamaisiais instrumentais? Tradiciškai iš dviejų virve surištų, kriauklelių formas primenančių, medinių dalių gaminamos kastanjetės naudojamos ispaniškam ritmui paryškinti.

Turkija: rožių vanduo, saldumynai ir turkiška akis

Bene populiariausios ir turistų itin pamėgtos lauktuvės iš Turkijos – turkiška akis. Tačiau be šio mielo niekučio, serginčio nuo blogio, kaip kad žada patys turkai, yra ir daug originalesnių dalykėlių.

Vienas jų – natūralus rožių vanduo, tinkantis ne tik kvėpintis ar odai drėkinti, bet ir vartojamas kaip gėrimas. Rožių vanduo, pagardintas lašeliu citrinų sulčių ir kruopele medaus, nuo širdies nuplaus visas dulkes, mat  rožių vandenyje esančios aromatinės medžiagos harmonizuoja – teigiamai veikia mintis ir atpalaiduoja.

Ieškantiesiems dar praktiškesnių lauktuvių R. Levickaitė pataria užsukti į turkišką turgų. Jame galima pasidairyti autentiškų Turkijai itin būdingų dirbinių – rankų darbo šilkinių kilimų. Turkiški kilimai savo autentiško grožio neprarado ištisus šimtmečius – yra margaspalviai, puošti tradiciniais raštais, žvaigždėmis, gėlėmis ar paukščiais. Tokius pat kilimus dar turkų klajokliai jorukai tiesdavo palapinėse, o šiandieną jais puošiame savo namus.

Gurmaniškų lauktuvių mėgėjams – kiekvieną smaližių pradžiugins saldus kepinys baklava, gaminamas iš sluoksniuotos plonos tešlos lakštų, riešutų ir medaus sirupo. Abejingų nepaliks tikra turkiška chalva bei džiovintos figos. Prasidėjus figų sezonui, turkai jomis dažnai vaišina svečius. Mat šmaikštauja, kad kuo saldžiau valgai, tuo švelniau kalbi.


4 vasario, 2025

Antradienio ryte Vilniaus oro uoste iškilmingai atidarytas naujasis keleivių išvykimo terminalas, atveriantis naujas galimybes aptarnauti augančius keliautojų srautus ir gerinti […]

30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

24 sausio, 2025

Turizmo parodoje „Adventur“ išdalyti 2024-ųjų turizmo sėkmingiausiųjų apdovanojimai. Sėkmingiausio metų turizmo projekto garsinant Lietuvą užsienyje titulas atiteko šimto metų tradicijas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

10 sausio, 2025

Virtualių pramogų technologijos sparčiai tobulėja, o tai skatina diskusijas apie jų poveikį tradicinėms laisvalaikio formoms. Šiuolaikinės galimybės leidžia patirti unikalių […]

10 sausio, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia tarptautinį atvirą architektūrinių idėjų konkursą „Molainių filtracijos laukų ir šalia esančių teritorijų konversija, pritaikant daugiatiksliam naudojimui“. […]

10 sausio, 2025

Regionų jaunimo įtraukimas į skaitmeninių pramogų kūrimą tampa vis aktualesnis. Skaitmeninių technologijų plėtra suteikia galimybę kiekvienam jaunuoliui dalyvauti šioje srityje, […]

8 sausio, 2025

Po mokinių atostogų tiesiai į futbolo aikštelę – mokiniai su didžiausiu noru metus pradėjo futbolo turnyru. Sausio 7 dieną Kauno […]

31 gruodžio, 2024

Per 20 metų laikotarpį iš ES fondų į Lietuvą buvo investuota daugiau kaip 16 mlrd. Eur, kurie padėjo plėtoti bene […]

30 gruodžio, 2024

Metams skaičiuojant paskutines minutes, Lietuvą pasiekė džiugi žinia iš Italijos – ūkis „Sūrio kelias“ sėkmingai perėjo visas vertinimo procedūras ir […]

27 gruodžio, 2024

Šiemet Naujųjų metų naktį vilniečių ir sostinės svečių laukia spalvinga vaizdo projekcijų instaliacija ir lazerių šou. Šis tradicija tapęs reginys […]

25 gruodžio, 2024

Šiemet visus į šventinę „Besmegenių vestuvių“ programą kviečiantis žiemos festivalis Pakruojo dvare visai netikėtai tapo ir tikrų tuoktuvių masine aikštele. […]

S. Žiūros nuotr.
23 gruodžio, 2024

Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų […]