17 sausio, 2017
Anykščių turizmo informacijos centro ir Anykščių r. savivaldybės informacija

Lietuviškos gastronomijos šaknys – Anykščiuose

Šių metų sausio 20–22 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks tradicinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda ADVENTUR 2017. Šiais metais parodos organizatoriai lankytojus kvies ragauti pasaulio ir Lietuvos kulinarinio paveldo, o Anykščių stende įsikūrę turizmo paslaugų teikėjai – susipažinti su lietuviškos gastronomijos šaknimis, kurių siūlys ieškoti ne kur kitur, o Anykščiuose.

„Kaipgi galima pažinti vieno ar kito krašto kultūrą neparagavus vietinių patiekalų? Kaipgi galima pažinti lietuvišką virtuvę, jei dar neragavote Anykščiuose ruošiamų tradicinių patiekalų? Juolab, kad pirmosios receptų knygos, parašytos lietuvių kalba, autorė kilusi iš Anykščių, o pirmoji Lietuvoje natūralaus vyno gamykla veikti pradėjo būtent Anykščiuose“,- sako kartu su komanda ADVENTUR 2017 rajoną pristatysianti Anykščių turizmo informacijos centro direktorė Vilanda Reikalienė.

Pasak direktorės, lietuviškos gastronomijos šaknų paieškos Anykščiuose – ne iš piršto laužtas pasakojimas. Anykštėniškosios, o kartu ir lietuviškosios kulinarijos istorijos pradžia būtų galima laikyti 1893 metus, kai Tilžėje buvo išleista Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“. Tai – pirmoji receptų knyga lietuvių kalba, kurioje aprašyti net 127 patiekalai iš mėsos, žuvies, vaisių, sriubos ir net šmaikščiai šiandien skambantys desertai – „Tortas čekoliadinis“. Šiandien jau neretas anykštėnas, o ir miesto svečias, gali pasigirti ragavęs „Riestainių prie arbatos“, „Kepto kumpio su krienom“, „Blynų su mielėmis“ ar „Legumino iš bulvių“.

Kulinarinio paveldo istoriją tęsia dar vienas pasididžiavimu paremtas faktas – lietuviško vyno istorijos pradžia taip pat datuojama Anykščiuose. Jaunas ir drąsus agronomas Balys Karazija, atvykęs į Anykščius, 1926 m. įsteigė čia vaisvynių dirbtuvę ir iš savo sodo obuolių derliaus subrandino pirmąjį vyną. Naujojo vyno gamyba sekėsi, prekyba klestėjo, o asortimentas gausėjo, produkcija buvo įvertinta vietinėse ir tarptautinėse parodose. Nuo 1926 m. ištobulinus vyno gaminimo įrangą, pasikeitė vyno gamyklos aplinka, atsirado nauji cechai, tačiau svečiai iki šiol gali susipažinti su seniausia Lietuvoje vyno gamykla ir jos gaminama produkcija. Anykščių vyno rengiamoje programoje „Vyno kelias“ svečiai taip pat gali daugiau sužinoti apie vyno gamybos istoriją ir, be abejonės, paragauti čia gaminamos produkcijos. Anykštėniško vyno pasididžiavimas – juodųjų serbentų vynas „Voruta“. Šis vynas – išskirtinis, laiko patikrintas kulinarinio paveldo produktas, turintis ilgametę istoriją.

Tačiau tai – anaiptol ne vienintelis kulinarinio paveldo ženklą turintis produktas Anykščių krašte. Vaizdingame Niūronių kaime, šalia Arklio muziejaus įsikūrusi kavinė „Pasagėlė“ kviečia paragauti švilpikų, kukorių, bulvinių paplotėlių, ragelių, naminės duonos ar kmynų giros, išsirinkti šiuolaikiškesnį patiekalą iš 70 pasiūlytų meniu knygoje. Čia maistas gaminamas iš vietinių produktų, laikantis senovinių tradicijų. Šalia įsikūrusiose Legų ir Striukų sodybose Arklio muziejaus darbuotojai vykdo edukacines duonos kepimo programas, kuriose nupasakojamas grūdo kelias iki mūsų stalo, supažindinama su duonos gaminimo papročiais bei tradicijomis. Šauniausia šios programos dalis – kiekvienam iškepamas paties pasigamintas kepalėlis duonos.

Kavarske, šalia Šv. Jono šaltinio, įsikūrusi kavinukė, kurioje gaminami ypatingi koldūnai, Butėnų kaime esančioje kaimo turizmo sodyboje „Barono vila“ galite paragauti aukštaitiškų tradicinių patiekalų: barščių su baravykais ir koldūnais, kiaulienos suktinukų su grybų padažu, keptų bulvių su lupenomis, naminės giros, sausainių.

Todėl planuojantiems kelionę į Anykščius turizmo specialistai siūlo ne tik aplankyti Lietuvoje ir pasaulyje jau spėjusius išgarsėti turistinius objektus, bet ir nepamiršti pasilikti laiko paskanauti čia gaminamų tradicinių patiekalų.


7 kovo, 2025

Per pastaruosius trejus metus Birštone augantis turistų srautas ir nuosekliai plėtojama apgyvendinimo, sveikatinimo bei kita turizmo infrastruktūra atnešė džiugių permainų […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

26 vasario, 2025

Vasario 25 d. trečiajame integraciniame futbolo turnyre „Visi esame lygūs“ jėgas išmėgino Socialinių paslaugų skyriaus, „Automatikos biuro“, „GOBall“, FC „Hegelmann“, […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

12 vasario, 2025

Simboline kapsulės ceremonija Alytuje trečiadienį pažymėta naujojo sporto komplekso „Go Padel“ statybų pradžia. Apie 4 tūkst. kv. metrų ploto kompleksas […]

4 vasario, 2025

Antradienio ryte Vilniaus oro uoste iškilmingai atidarytas naujasis keleivių išvykimo terminalas, atveriantis naujas galimybes aptarnauti augančius keliautojų srautus ir gerinti […]

Kęstutis Tubis. ELTA / Dainius Labutis
3 vasario, 2025

Šeštadienį Anykščių rajone vyko automobilių lenktynės „Rat Race“, kurios, kaip paaiškėjo, buvo suorganizuotos nelegaliai. Pasak Anykščių rajono savivaldybės mero Kęstučio […]

30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

24 sausio, 2025

Turizmo parodoje „Adventur“ išdalyti 2024-ųjų turizmo sėkmingiausiųjų apdovanojimai. Sėkmingiausio metų turizmo projekto garsinant Lietuvą užsienyje titulas atiteko šimto metų tradicijas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

18 sausio, 2025

Anykščių miesto savivaldybė sugriežtino informacijos teikimo žiniasklaidai taisykles, praneša naujienų portalas „Anykšta“. Naujos redakcijos Anykščių rajono savivaldybės administracijos oficialios informacijos […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

Regionų naujienos