17 sausio, 2017
Anykščių turizmo informacijos centro ir Anykščių r. savivaldybės informacija

Lietuviškos gastronomijos šaknys – Anykščiuose

Šių metų sausio 20–22 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks tradicinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda ADVENTUR 2017. Šiais metais parodos organizatoriai lankytojus kvies ragauti pasaulio ir Lietuvos kulinarinio paveldo, o Anykščių stende įsikūrę turizmo paslaugų teikėjai – susipažinti su lietuviškos gastronomijos šaknimis, kurių siūlys ieškoti ne kur kitur, o Anykščiuose.

„Kaipgi galima pažinti vieno ar kito krašto kultūrą neparagavus vietinių patiekalų? Kaipgi galima pažinti lietuvišką virtuvę, jei dar neragavote Anykščiuose ruošiamų tradicinių patiekalų? Juolab, kad pirmosios receptų knygos, parašytos lietuvių kalba, autorė kilusi iš Anykščių, o pirmoji Lietuvoje natūralaus vyno gamykla veikti pradėjo būtent Anykščiuose“,- sako kartu su komanda ADVENTUR 2017 rajoną pristatysianti Anykščių turizmo informacijos centro direktorė Vilanda Reikalienė.

Pasak direktorės, lietuviškos gastronomijos šaknų paieškos Anykščiuose – ne iš piršto laužtas pasakojimas. Anykštėniškosios, o kartu ir lietuviškosios kulinarijos istorijos pradžia būtų galima laikyti 1893 metus, kai Tilžėje buvo išleista Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“. Tai – pirmoji receptų knyga lietuvių kalba, kurioje aprašyti net 127 patiekalai iš mėsos, žuvies, vaisių, sriubos ir net šmaikščiai šiandien skambantys desertai – „Tortas čekoliadinis“. Šiandien jau neretas anykštėnas, o ir miesto svečias, gali pasigirti ragavęs „Riestainių prie arbatos“, „Kepto kumpio su krienom“, „Blynų su mielėmis“ ar „Legumino iš bulvių“.

Kulinarinio paveldo istoriją tęsia dar vienas pasididžiavimu paremtas faktas – lietuviško vyno istorijos pradžia taip pat datuojama Anykščiuose. Jaunas ir drąsus agronomas Balys Karazija, atvykęs į Anykščius, 1926 m. įsteigė čia vaisvynių dirbtuvę ir iš savo sodo obuolių derliaus subrandino pirmąjį vyną. Naujojo vyno gamyba sekėsi, prekyba klestėjo, o asortimentas gausėjo, produkcija buvo įvertinta vietinėse ir tarptautinėse parodose. Nuo 1926 m. ištobulinus vyno gaminimo įrangą, pasikeitė vyno gamyklos aplinka, atsirado nauji cechai, tačiau svečiai iki šiol gali susipažinti su seniausia Lietuvoje vyno gamykla ir jos gaminama produkcija. Anykščių vyno rengiamoje programoje „Vyno kelias“ svečiai taip pat gali daugiau sužinoti apie vyno gamybos istoriją ir, be abejonės, paragauti čia gaminamos produkcijos. Anykštėniško vyno pasididžiavimas – juodųjų serbentų vynas „Voruta“. Šis vynas – išskirtinis, laiko patikrintas kulinarinio paveldo produktas, turintis ilgametę istoriją.

Tačiau tai – anaiptol ne vienintelis kulinarinio paveldo ženklą turintis produktas Anykščių krašte. Vaizdingame Niūronių kaime, šalia Arklio muziejaus įsikūrusi kavinė „Pasagėlė“ kviečia paragauti švilpikų, kukorių, bulvinių paplotėlių, ragelių, naminės duonos ar kmynų giros, išsirinkti šiuolaikiškesnį patiekalą iš 70 pasiūlytų meniu knygoje. Čia maistas gaminamas iš vietinių produktų, laikantis senovinių tradicijų. Šalia įsikūrusiose Legų ir Striukų sodybose Arklio muziejaus darbuotojai vykdo edukacines duonos kepimo programas, kuriose nupasakojamas grūdo kelias iki mūsų stalo, supažindinama su duonos gaminimo papročiais bei tradicijomis. Šauniausia šios programos dalis – kiekvienam iškepamas paties pasigamintas kepalėlis duonos.

Kavarske, šalia Šv. Jono šaltinio, įsikūrusi kavinukė, kurioje gaminami ypatingi koldūnai, Butėnų kaime esančioje kaimo turizmo sodyboje „Barono vila“ galite paragauti aukštaitiškų tradicinių patiekalų: barščių su baravykais ir koldūnais, kiaulienos suktinukų su grybų padažu, keptų bulvių su lupenomis, naminės giros, sausainių.

Todėl planuojantiems kelionę į Anykščius turizmo specialistai siūlo ne tik aplankyti Lietuvoje ir pasaulyje jau spėjusius išgarsėti turistinius objektus, bet ir nepamiršti pasilikti laiko paskanauti čia gaminamų tradicinių patiekalų.


18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

10 balandžio, 2025

Lietuvos kaimo turizmo asociacija kviečia žiniasklaidos atstovus į išskirtinį pažintinį turą po Lietuvos kaimo turizmo sodybas. Gegužės 6 d. vyksiantis […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

7 kovo, 2025

Per pastaruosius trejus metus Birštone augantis turistų srautas ir nuosekliai plėtojama apgyvendinimo, sveikatinimo bei kita turizmo infrastruktūra atnešė džiugių permainų […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

26 vasario, 2025

Vasario 25 d. trečiajame integraciniame futbolo turnyre „Visi esame lygūs“ jėgas išmėgino Socialinių paslaugų skyriaus, „Automatikos biuro“, „GOBall“, FC „Hegelmann“, […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

Regionų naujienos