30 gruodžio, 2024
Lėtojo turizmo asociacija

Lietuvoje nominuotas pirmasis Slow Food Farm Baltijos šalyse – tai „Sūrio kelias“ ūkis Ignalinos rajone

Metams skaičiuojant paskutines minutes, Lietuvą pasiekė džiugi žinia iš Italijos – ūkis „Sūrio kelias“ sėkmingai perėjo visas vertinimo procedūras ir buvo nominuotas pirmuoju Slow Food Farm Baltijos šalyse. Monikos Šimonėlės ūkis Nalivaikų kaime, Ignalinos rajone, tapo vienu iš 26-ių ūkių, kurie pirmieji gavo Slow Food Farm nominaciją.

Slow Food Farm programa startavo šių metų vasarą, kuomet pirmieji vertintojai iš 30-ies pasaulio šalių dalyvavo tarptautinės Slow Food organizacijos surengtuose nuotoliniuose mokymuose, kurių metu buvo pristatyta Slow Food Farm filosofija ir ūkių atrankos kriterijai.

Pramoninė maisto sistema, kurios varomoji jėga yra efektyvumo bei pelno didinimas, daro pražūtingą poveikį mūsų sveikatai, aplinkai, visuomenei ir ekonomikai. Stambus monokultūrinis ūkininkavimas ir pasaulinis maisto paskirstymas yra pagrindiniai veiksniai, prisidedantys prie klimato krizės, biologinės įvairovės nykimo ir gyvybiškai svarbių gamtinių išteklių eikvojimo, o visa tai gilina socialinę nelygybę ir kelia grėsmę mūsų gerovei.

Sudėtingiausia yra mažųjų ūkių padėtis, kurie labiausiai nukenčia nuo stichinių klimato krizės padarinių ir nestabilių rinkų. Tuo tarpu vartotojai dažnai jaučiasi bejėgiai, nes neturi pakankamai galimybių rinktis tvarias alternatyvas. Slow Food judėjimas apjungia visus, kurie tiki, jog maistas turi būti auginamas, gaminamas ir vartojamas gerbiant žmones, gyvūnus ir planetą – nuo ūkininkų iki maisto artizanų (ang. food artisans) ir sąmoningų piliečių.

Galima pagaminti įmantriausius patiekalus, tačiau svarbiausia yra tai, kaip to patiekalo ingredientai buvo užauginti, pagaminti. Visa ko pradžia yra ūkininkas ir jo vertybės, ūkininkavimo filosofija. 2024-aisiais visą Europą drebino ūkininkų protestai, pasisakančių prieš žaliąjį kursą. Slow Food judėjimas, palaikydamas teisėtą vartotojų lūkestį vartoti tvariai užaugintą, pagamintą maistą, inicijavo Slow Food Farm programą, padėsiančią vartotojams atpažinti ūkius, kuriems yra svarbi agroekologija, bioįvairovė, pagarba gyvūnams ir planetai.

Ši programa suteiks galimybę ir sąmoningiems virtuvės šefams, restoranams pasirinkti maisto produktų teikėjus. Tuo pačiu tai pagerins ir atsakingų ūkininkų pragyvenimą, užtikrins jiems teisingą atlygį bei ilgalaikį ekonominį stabilumą. Per artimiausius kelerius metus Slow Food Farms taps didžiausiu pasauliniu tinklu, vienijančiu ūkius, kurie augina, gamina gerą, švarų ir teisingą maistą, laikantis agroekologinių principų.

Beveik 10 hektarų Monikos Šimonėlės ūkyje „Sūrio kelias“ yra auginamos pieninės avys ir gaminami avies pieno sūriai. Monika pati ruošiasi pašarą, augina senąsias grūdines kultūras, puoselėja gamtinę žemdirbystę bei bitininkystę. „Sūrio kelias“ ūkyje gyvenantys triušiai ir šunys tampa dar ir vilnos šaltiniu. Monika pati kerpa avis, suverpia jų, šunų bei triušių vilnų siūlus, mezga šalius, kojines, audžia audinius ir iš jų siuva drabužius. Monika rengia ūkio produkcijos degustacijas ir pažintį su ūkio veikla. 

Pirmojo Slow Food Farm nominavimą etapą įveikė 26 ūkiai iš 20-ies pasaulio šalių. „Sūrio kelias“ yra pirmasis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nominuojami ūkiai turi atitikti mažiausiai 75 procentus vertinimo kriterijų, kurie apima agroekologijos, bioįvairovės, senųjų sėklų ir veislių išsaugojimo, dirvožemio gerinimo, sinergijos, gyvūnų gerovės, natūralių gamtinių išteklių tvaraus naudojimo ir ekonominės diversifikacijos klausimus. Lėtojo turizmo asociacijos prezidentė Henrieta Miliauskienė buvo viena iš 30-ies pasaulio šalių vertintojų, kurie dalyvavo nuotoliniuose mokymuose ir vėliau Slow Food organizacijai pateikė Monikos Šimonėlės ūkį „Sūrio kelias“ nominacijai.

 


2 kovo, 2025

Vizitinė kortelė – tai daugiau nei tik kontaktinė informacija ant popieriaus. Ji yra pirmasis įspūdis apie jus ir jūsų verslą, […]

28 vasario, 2025

 Gyventojams, dėl pernai vasarą kilusios elektros neturėjusiems ilgiau nei 72 valandas, tinklus prižiūrintis „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) jau išmokėjo beveik […]

27 vasario, 2025

Aplinkos ministras Povilas Poderskis, reaguodamas į viešojoje erdvėje kilusias diskusijas dėl Vidaus vandens kelių direkcijos kartu su Alytaus miesto ir […]

27 vasario, 2025

Lietuvoje ir visoje Europoje intensyvėjant diskusijoms apie būtinybę didinti išlaidas krašto apsaugai, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė ragina šiame […]

26 vasario, 2025

Vasario 25 d. trečiajame integraciniame futbolo turnyre „Visi esame lygūs“ jėgas išmėgino Socialinių paslaugų skyriaus, „Automatikos biuro“, „GOBall“, FC „Hegelmann“, […]

26 vasario, 2025

Pirmąjį metų mėnesį bendras krovos kiekis Klaipėdos uoste, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, augo 5 proc. Anot uosto, daugiausia […]

25 vasario, 2025

Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija nuo 2010 m. kas trejus metus rengia respublikinę konkursinę […]

25 vasario, 2025

Darbo užmokesčio atotrūkis tarp vyrų ir moterų Lietuvoje 2024 m. siekė 13 proc., teigia „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus […]

25 vasario, 2025

Internetinių svetainių kūrimo platforma „Wix“ Lietuvoje Vilniuje steigia naują dizaino centrą „Vilnius Design Studio“.  Kaip rašoma pranešime, naujasis Vilniaus dizaino […]

25 vasario, 2025

Renkantis tinkamas padangas automobiliui, svarbu atsižvelgti ne tik į jų dydį ir sezoniškumą, bet ir į gamintoją. Skirtingi gamintojai siūlo […]

24 vasario, 2025

Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims kiek daugiau nei prieš dvi savaites prisijungus prie Vakarų tinklų, Vilkaviškio rajone pirmadienį pradėtos demontuoti […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

23 vasario, 2025

Tikrų sengirių Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, praktiškai neliko, Eltai teigia gamtininkas botanikas Mindaugas Lapelė. Anot jo, apskritai nėra […]

Leonardas Marcinkevičius
21 vasario, 2025

Pirmajame Vyriausybės inicijuotos Maisto tarybos posėdyje be procedūrinių diskusijų, suskubta analizuoti maisto tiekimo grandinę. Prieš užsiimant kaštų ar konkrečių prekių […]

21 vasario, 2025

Penktadienį, prieš pirmąjį naujai sukurtos Maisto tarybos posėdį, jai vadovaujantis žemės ūkio ministras Ignas Hofmanas teigia, kad siekiant rasti greito […]

Punios šilas / Renato Jakaičio nuotr.
21 vasario, 2025

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį dėl medžioklės, per kurią buvo naudojamas prie ginklo pritvirtintas prožektorius.  Teismas pripažino, […]

Kurtuvėnų žirgynas. 2023 m. L. Bimbirienės nuotr.
20 vasario, 2025

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) ketvirtadienį pranešus, kad atsistatydina abu jos deleguoti „Lietuvos žirgyno“ valdybos nariai, šios pirmininkas Juozas Rimkevičius Eltai […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

20 vasario, 2025

Pagrindinėje šalies automagistralėje Vilnius–Kaunas–Klaipėda trečiadienį atidarytas pirmasis elektromobilių įkrovimo parkas Raseinių rajone, pranešė savivaldybė. Naujajame įkrovimo parke vienu metu galės […]

19 vasario, 2025

Trečiadienį viename Australijos paplūdimyje rastas daugiau nei 150 ant kranto išmestų mažųjų orkų būrys, pranešė vietos valdžia. Tasmanijos gamtinių išteklių […]

Regionų naujienos