Ministerija įsitikinusi: prekybos tinkluose dvigubų standartų būti negali

Šalies prekybos įmonės vengia laikytis pernai įsigaliojusio Mėsos gaminių techninio reglamento – importuojamų ir Lietuvos rinkoje parduodamų mėsos gaminių etiketėse dažnai nepateikia būtinos vartotojams informacijos apie gaminio rūšį. Tai kelia susirūpinimą ir Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM), ir Valstybinei maisto veterinarijos tarnybai (VMVT).
Mėsos gaminių techninis reglamentas nustato konkrečius mėsos gaminių sudėties ir kokybės rodiklius, pagal kuriuos jie klasifikuojami į aukščiausiosios, pirmos ir antros rūšies mėsos gaminius, reglamentuoja mėsos pakaitalų ir užpildų, mechaniškai atskirtos mėsos naudojimą, numato tam tikrus kokybės reikalavimus mėsos gaminiams su tradiciniais pavadinimais bei kepimui skirtoms dešrelėms.
Lietuvos vartotojas jau daug metų yra įpratęs rinktis mėsos gaminius pagal informaciją, kurią pateikti reikalauja Mėsos gaminių techninis reglamentas. Be privalomų teisės aktuose nustatytų reikalavimų, ant mėsos gaminio etiketės papildomai turi būti nurodyta: mėsos gaminio apdorojimo būdas, rūšis, užpildų ir baltyminių mėsos pakaitalų kilmė bei kiekiai procentais, mechaniškai atskirta mėsa ir valgomieji subproduktai pagal gyvūno rūšį.
„Reglamentu siekiama užtikrinti vieningus tiekiamų rinkai mėsos gaminių kokybės bei informacijos pateikimo vartotojams reikalavimus. Norime apsaugoti juos nuo nepakankamos informacijos pateikimo ir užtikrinti vienodas konkurencines sąlygas vietos gamintojams ir importuotojams, todėl šie reikalavimai privalomi visiems ūkio subjektams, tiekiantiems mėsos gaminius Lietuvos rinkai“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
Pastebėta, kad prekybos tinklai nevienodai traktuoja reglamento ženklinimo reikalavimus. VMVT, šį mėnesį didžiuosiuose prekybos tinkluose patikrinusi 202 mėsos gaminius, nustatė, kad trečdalio jų rūšis nenurodyta. Rūšis nebuvo nurodyta 16 proc. IKI, 29 proc. MAXIMA ir 77 proc. RIMI prekybos tinkluose parduodamų mėsos gaminių. Pagal apdorojimo būdą rūšis daugiausia nenurodyta vytintų mėsos gaminių (50 proc.), šaltai rūkytų (39 proc.), virtų, keptų, sterilizuotų (38 proc.), karštai rūkytų, virtų rūkytų gaminių (10 proc.). Pagal šalis daugiausiai rūšis nenurodyta iš Ispanijos įvežtiems mėsos gaminiams.
„Manome, kad negali būti taikomi dvigubi standartai ir visi Lietuvoje parduodami mėsos gaminiai turi atitikti Mėsos gaminių techninio reglamento reikalavimus, nesvarbu, kokioje šalyje jie buvo pagaminti. VMVT nurodėme imtis griežtesnės kontrolės ir prekybos tinklams taikyti sankcijas dėl reglamento nuostatų netaikymo“, – pabrėžia ministrė.