Modernizuota varykla: iš vieno grūdo – spiritas, elektra, šiluma ir trąšos

Vienintelėje Lietuvoje spirito varykloje baigta 10 mln. eurų investicijų kainavusi ir 4 metus trukusi modernizacija. Nuo šiol Obelių spirito varykla naudos atsinaujinančią energiją, 25 proc. sumažės jos ekonominės sąnaudos, iki 30 proc. išaugs teikiamų užsakymų Lietuvos ūkininkams apimtys. Įgyvendinta vienintelės regione lietuviškos Obelių spirito varyklos modernizacija išlaikys autentiškumą ir užtikrins išskirtinai lietuviškos žaliavos tiekimą AB „Vilniaus degtinė“ spiritinių gėrimų gamybai. Pasak „Vilniaus degtinės“ vadovės Dovilės Tamoševičienės, šie pokyčiai padės užtikrinti išskirtinai lietuviško produkto vietą užsienio rinkoje.
„Vilniaus degtinei“ priklausanti Obelių spirito varykla, veikianti nuo 1907 m., yra vienintelė Lietuvoje. Tarptautinio koncerno „Marie Brizard Wine & Spirits“ lygmeniu tai – unikalus regione spirito gamybos padalinys, kurio pagrindu gaminami išskirtinai lietuviškos kilmės produktai – spiritiniai gėrimai. Naujos investicijos Obelių spiritų varyklai leis išsiskirti ne tik kaip vienai seniausių Baltijos regiono varyklų, bet ir kaip varyklai, naudojančiai atsinaujinančius energijos išteklius.
Šio modernizacijos etapo metu įrengta spirito rektifikacijos įranga ir biokuro katilas. Projekto vertė – apie 10 mln. eurų, už kuriuos varykloje atlikti modernizavimo darbai 30 proc. padidins įmonės gamybinius pajėgumus: per dieną bus pagaminama iki 27 tūkst. litrų spirito (anksčiau šis skaičius siekė 20 tūkst. litrų). Pirmasis spirito varyklos modernizavimo etapas įvyko prieš ketverius metus: tuomet įrengta biodujų jėgainė, pradėta gaminti elektra.
„Investicijos leis taupyti energetinius išteklius bei naudoti atsinaujinančią energiją, o tai – didelis pranašumas, – sakė generalinė direktorė D. Tamoševičienė. – Siekiame, kad mūsų produktas būtų tik iš Lietuvos žemėje augintų grudų, o kokybė kalbėtų pati už save ir tuo pačiu produktų autentiškumas prilygtų užsienio regionų, kaip antai, Šampanės ar Konjako, standartams.“
Investicijų dėka Obeliuose reikšmingai pagerėjo ekologinė situacija: žlaugtai (šalutiniai produktai) po biodujų gamybos taps puikia trąša, o perėjus prie biokuro ne tik naudojama vietinė kuro žaliava (medžio drožlės), bet ir į aplinką nebeišmetama siera, kiti mazuto deginimo teršalai. Be to, pats kuras yra 25 proc. pigesnis.
„Investavus gauta ne vien ekologinė, bet ir ekonominė nauda. Pasigaminta elektros energija yra 30 proc. pigesnė, po biodujų sudeginimo vidaus degimo varikliuose yra utilizuojama šiluma, per valandą gaunant iki 1 tonos garų. Taigi, iš esmės pagerinus ekologinę situaciją, pagerėjo ir ekonomika – sutaupome iki 25 proc. energetinių resursų“, – džiaugėsi įmonės vadovė.
Pasak bendrovės vadovo, aiškią kilmę turintis produktas negali būti gaminamas atvežtinio spirito – baigtas modernizacijos etapas užtikrins gamybos procesų nuo A iki Z skaidrumą. Tik atlikdama visus gamybos procesus įmonė gali laikyti save tikraisiais lietuviškos degtinės gamybos tradicijų tęsėjais, todėl „Vilniaus degtinė“ modernizavo varyklos distiliacijos įrangą, įrengė šiuolaikinę rektifikacijos liniją.
„Pradėjus gaminti rektifikuotą etilo alkoholį, pagerėjo produkto kokybė, tapome konkurencingesni. Įgyvendinę šias investicijas naudojame tik atsinaujinančius energetinius išteklius, – pabrėžė D.Tamoševičienė. – Vos iš vieno grūdo pagaminame spiritą, elektrą, šilumą (garų pavidalu) bei trąšą žemės ūkiui. Mūsų bendrovės vertybės sutampa su įmonių grupės „Marie Brizard Wine & Spirits“ požiūriu – pasitelkę geriausią praktiką bei inovacijas investuojame į kokybės bei produkto sąsajų su kilmės vietove stiprinimą.“