6 balandžio, 2017

Mokinio pietų lėkštė turi keistis: valdžia ir gamintojai imasi mitybos pokyčių

Kas antras Lietuvos moksleivis kasdien ar kelis kartus per dieną valgo saldumynus, o beveik ketvirtadalis moksleivių turi antsvorio, rodo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) atliktas tyrimas. Prastėjanti mokinių mityba prie bendro stalo susodino valdžios atstovus, verslininkus ir pačius mokinius bei jų tėvus. Mokinių mitybą nuspręsta gerinti, kur kas griežčiau reguliuojant mokyklose teikiamo maisto sudėtį, kokybę ir valgiaraščius bei diegiant sveikatai palankios mitybos principus ne tik mokiniams, bet ir jų tėvams.

Prieš šešerius metus mokyklose jau buvo įvestos sveikos mitybos sistema, tačiau vaikai vis dar mažai valgo sveikatai palankių patiekalų bei užkandžių. Kaip parodė 2016 m. SMLPC tyrimas, 7 proc. 5-7 klasių mokinių kas dieną geria cukraus turinčius gaiviuosius gėrimus, o 33 proc. jų užkandžiams dažniausiai renkasi saldumynus.

Pasaulinės sveikatos dienos išvakarėse Vilniaus „Genio“ progimnazijoje Sveikatos apsaugos ir Švietimo ministerijų atstovai, sveikos mitybos specialistai, gamintojai kartu su mokyklos bendruomene diskutavo, kokiomis priemonėmis kovoti su nesveikais mokinių mitybos įpročiais.

Išskirtinis Vyriausybės dėmesys – sveikesnei mokinių mitybai

Europos Komisija valstybėms narėms yra nurodžiusi 2017 m. priimti nacionalinius teisės aktus, kuriuose būtų numatytos priemonės gerinti maisto produktų sudėtį. Patvirtintoje Lietuvos Vyriausybės programoje išskirtinis dėmesys – sveikatai palankios mitybos formavimui Lietuvos mokyklose.

Per ateinančius metus SAM tikslas – tobulinti sveikos mitybos sistemą mokyklose. Suplanuota plėtoti sveikatai palankių ir ekologiškų produktų vartojimą švietimo įstaigose bei ugdyti sveikos vaikų mitybos įgūdžius. Numatytos konkrečios priemonės leis pasiekti vaikus, jų šeimas ir mokytojus, bus dirbama įvairiais lygmenimis, kad vaikai pirmiausia suvoktų sveikos mitybos privalumus ir svarbą jų gerai savijautai bei sveikatai.

Įkvėpimo semsis iš Skandinavijos šalių

SAM programoje numatyta skatinti sveiko maisto, atitinkančio „Rakto skylutės“ principus, tiekimą į ugdymo įstaigas, parengti maisto produktų specifikacijas maitinimo konkursams, vetegarinio maitinimo mokyklose rekomendacijas.

„Rakto skylutė“ yra ES registruotas prekių ženklas, kuriuo ženklinti produktai savo sudėtyje turi mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų.

„Šiaurės šalių mokyklose dauguma naudojamų produktų atitinka „Rakto skylutės“ kriterijus. Sekdami šiais Europos lyderiais, jau 6 metus intensyviai geriname vaikų maitinimą ir siekiame mūsų mokyklose įvesti panašius reikalavimus. Labai svarbus ir Lietuvos gamintojų sąmoningumas, noras gerinti produktų sudėtį, kurti didesnę jų pasiūlą“, – pasakoja SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas.

Lietuvoje sveikatai palankių produktų, žymimų „Rakto skylute“, vos per šimtas. Didžiausią jų asortimentą turi grūdų perdirbimo įmonė „Malsena“.

„Šiai dienai „Rakto skylute“ ženklintų produktų turime virš dvidešimt. Išplėtėme savo sveikatai palankios produkcijos asortimentą, nes pastaraisiais metais daug investuojame į produktų sudėties gerinimą, mažiname cukraus, druskos bei didindame sveikatai palankių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, visų grūdo dalių ingredientų kiekį. Sveikos mitybos propagavimas mokyklose – kompleksinis klausimas. Gamintojų pastangos keisti maisto produktų sudėtį nepasieks norimo tikslo be aktyvaus prevencinio švietimo nacionaliniu mastu“, – sako UAB „Malsena Plius“ generalinis direktorius Aldas Baltutis.

Sveikus pietus ir užkandžius įvertino moksleiviai

Sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė pastebi, jog vaikų maitinimas mokyklose dar turi kur tobulėti ir pateikė dažniausias valgyklose aptinkamas klaidas.

„Prieš metus cukraus ir druskos kiekis mokyklų maiste buvo sumažintas, išimti maisto produktai su iš dalies hidrintais riebalais, nėra bulvių ir kukurūzų traškučių, tik kartą per savaitę gali būti tiekiami rūkytos mėsos gaminiai, tačiau vis dar egzistuoja mitybos netolygumai ir nesveiki įpročiai. Valgiaraščiuose neretai dominuoja rafinuoti miltai, riebalai, didelis kiekis mėsos, bulvių, o šviežių daržovių ir vaisių kiekis išlieka mažas. Mokiniai vis dar gali įsigyti bandelių su įvairiais įdarais, saldžių gėrimų, įvairių rūšių sausainių. Vartojant šiuos menkaverčius užkandžius, viršyti cukraus dienos normą vaikams, kuri pagal PSO rekomendacijas yra 12 g per dieną – labai paprasta“, – teigia R. Bogušienė.

Formuojant sveikus valgymo įpročius, svarbu mokiniams patiekti šiuolaikiškus, patrauklius ir sveikus  patiekalus, nepersismelkusius  aliejumi, neprikepusius, salotas gardinti grynu alyvuogių ar kitu nerafinuotu aliejumi, miltinius patiekalus gaminti iš viso grūdo miltų.

Renginio metu moksleiviai, kartu su tėvų bendruomene ir SAM atstovais ragavo sveikatai palankių patiekalų bei užkandžių, išsakė savo nuomonę, patarimus ir pademonstravo, kad sveikas maistas yra prieinamas ir skanus.  

„Labai patiko trinta sriuba, o karštas kalakutienos patiekalas buvo paskanintas mano mėgstamomis daržovėmis.  Kitą kartą norėčiau paragauti varškės apkepo. Šiaip namie ir mokykloje valgau daug įvairių košių, nes žinau, kad jos labai sveikos“, – paragavęs sveikuoliškų patiekalų savo įspūdžiais dalinosi penktokas Ignas.

Tėvų bendruomenės atstovas Darius Marcinkus, kurio du vaikai mokosi šioje mokykloje, liko patenkintas ragautais patiekalais ir akcentavo, kad mokyklos valgiaraštyje svarbi pasirinkimo galimybė. Skirtingi vaikai mėgsta skirtingus skonius ir maisto produktus, todėl svarbu ruošti sveikus ir įvairius patiekalus.

Meniu sudarė: trinta porų sriuba balinta kokosų pienu, lęšių sriuba su daržovėmis, konvekcinėje krosnelėje kepta kalakutiena ir daržovės su virtais viso grūdo makaronais, varškės apkepas, šviežių daržovių salotos su tyru alyvuogių aliejumi, burokėlių salotos su obuoliais ir sezamo sėklomis. Užkandžiams pasiūlyti – morkytės, viso grūdo keksiukai su bananais ir sėlenomis, avižų ir morkų sausainiai pagaminti iš viso grūdo Spelta miltų.


18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

18 kovo, 2025

Keturiuose Lietuvos miestuose – Kaune, Jonavoje, Vilniuje ir Panevėžyje – planuojama įrengti naujus maniežus. Tam Švietimo, mokslo ir sporto ministerija […]

18 kovo, 2025

Devintus metus Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) organizuojamas, kartu su rajonų vietos savivaldos ir / ar verslo […]

17 kovo, 2025

Siekiant pagerinti mokinių pasiekimus ir ugdymo kokybę, siūloma uždrausti jiems mokyklose naudotis mobiliaisiais telefonais ir planšetėmis. Tai numatančias Švietimo įstatymo […]

LSU nuotr.
15 kovo, 2025

Lietuvos sporto universitetas (LSU) naujausiame Šanchajaus sporto mokslo institucijų reitinge (angl. Shanghai Ranking’s Global Ranking of Sport Science Schools and […]

12 kovo, 2025

Penktadienį Kaune, pasibaigus švietimo forumui „Švietimo kodas“, surengtoje ceremonijoje išdalinti penktieji „Metų mokytojo“ apdovanojimai. Naujienų portalo Lrytas rengiamų apdovanojimų metu […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

12 kovo, 2025

Trečiadienį Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo nuo šių metų rugsėjo šalies regionuose veikiančiose gimnazijose trečias ir ketvirtas klases bus leidžiama formuoti […]

11 kovo, 2025

Antradienį minint 35-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines, Vilniaus Universiteto (VU) Filologijos fakulteto dėstytojai dr. Ernestai Kazakėnaitei įteikta Valstybės Nepriklausomybės stipendija.  E. Kazakėnaitei paskirti […]

5 kovo, 2025

Prienų globos namuose įvyko pirmąjį kartą bendrosios praktikos slaugytojams (visų specializacijų), slaugytojų padėjėjams, socialiniams darbuotojams, individualios priežiūros darbuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, […]

4 kovo, 2025

Klaipėdoje bus įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims. Kaip pranešė savivaldybė, socialinės infrastruktūros objektą numatyta įkurti Melnragėje.  Skelbiama, kad […]

4 kovo, 2025

Universitetas „Vilnius Tech“ gavo 669 tūkst. eurų finansavimą Lietuvos kibernetinio saugumo specialistų ugdymui, kurį skiria tarptautinės technologijų korporacijos „Google“ įsteigta […]

3 kovo, 2025

Šiandien startuoja Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus skaitymo skatinimo iniciatyva „Biblioteka arčiau vaikų“. Skaitymo džiaugsmas […]

2 kovo, 2025

Premjero Gintauto Palucko vadovaujama Vyriausybė savo kadencijos metu sieks susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius bei šiuo metu neaktyvius sveikatos priežiūros specialistus, […]

28 vasario, 2025

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 2023 metų pavasarį per klaida buvo nutenkinti 2021 ir 2022 m. infekcinėmis ligomis […]

27 vasario, 2025

Vilniuje, Pilaitės mikrorajone duris atveria vienas moderniausių lopšelis-darželis „Vydūnėlis”, turintis baseiną ir pasižymintis išskirtiniais sprendiniais dar efektyvesniam vaikų ugdymui, jų […]

25 vasario, 2025

Ar pastebėjote, kaip juodasis šokoladas ar puodelis kakavos gali pagerinti nuotaiką net po sunkios dienos? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip antioksidantai, […]

24 vasario, 2025

Vilniaus universitetas ir Šiaulių rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl vardinės Romualdo Ozolo stipendijos įsteigimo. Stipendijos tikslas – skatinti Universiteto pirmosios ir antrosios pakopos studijų studentus, […]

20 vasario, 2025

Jau artimiausiu metu Europos Komisija turėtų pateikti svarstymui Ypatingos svarbos vaistų aktą (Critical Medicines Act). Jo poreikis kilo susidūrus su […]

15 vasario, 2025

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė šeštadienį Vokietijoje lankėsi Vasario 16-osios gimnazijoje Hiutenfelde. Tai – vienintelė […]

Regionų naujienos